Oamenii Comunității – interviu cu Jandarmul Barbu Cătălin

0

Reporter: Cine sunteți domnule Barbu?
Barbu Cătălin: Mă numesc Barbu Cătălin. Sunt născut în 1984, în Călărași și sunt zodia Capricorn. Am absolvit Școala Militară de subofițeri jandarmi Alexendru Ioan Ghica de la Drăgășani și sunt subofițer la Jandarmeria Călărași. Sunt căsătorit și locuiesc la bloc în Călărași. Tatăl meu este polițist iar mama vânzătoare.
Reporter: Ce înseamnă pentru dvs. a fi jandarm?
Barbu Cătălin: Pe scurt înseamnă a fi în contact cu cei ce nu respectă legea și pentru a-i obliga să respecte legea prin aplicarea ei. A fi jandarm înseamnă a fi pregătit profesional să răspunzi oricând și să fii de ajutor celor ce o cer.
Reporter: Ați fost de multe ori în ajutorul celor de pe stradă? În ce constă acest ajutor?
Barbu Cătălin: Noi, jandarmii suntem în permanent în ajutorul oamenilor. Ajutorul constă în participarea noastră la activitățile prevăzute de lege. Apărăm viața și integritatea persoanelor, executăm misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia tuturor manifestărilor sportive, cultural- artistice, religioase, etc. Restabilim ordinea publică grav tulburată, asigurăm vizitele oficiale, dar și urmărirea și prinderea evadaților, intervenția antiteroristă la obiectivele pe care Jandarmeria le are în pază. Avem o gamă diversificată de misiuni care necesită pregătire continuă și performanță.
Nu este ușor de exemplu să asiguri paza și protecția unor transporturi de valori, a armelor și munițiilor, neutralizarea activităților teroriste, înlăturarea consecințelor dezastrelor naturale sau să participi la misiuni în afara teritoriului Statului român.
Reporter: Am văzut pe pagina dvs. de facebook fotografii din aceste misiuni Internnaționale. Despre ce este vorba?
Barbu Cătălin: Am participat la NATO Training International Mission 2012 în Afganistan. A fost o continuare a misiunilor la care Jandarmeria Călărași a participat, acolo schimbând pe un alt coleg. Este vorba de subofițerul Vlad Paul Bogdan.
Reporter: Cum ați partcipat la această misiune și care a fost aportul dvs.?
Barbu Cătălin: Am ajuns acolo printr-o selecție. Am fost 600 de militari selecționați pentru a ocupa 30 locuri. Această selecție a presupus o evaluare a cunoștințelor la limba engleză avansat, probe sportive și mai ales a pregătirii de specialitate privind cunoașterea legislației interne și internaționale în domeniul de competență. Din cei 600 au fost selectați 150. Acești 150 au participat la o pregătire, la un curs, la sfârșitul căruia a urmat alt examen de selecție pentru 30 jandarmi. Am absolvit acest curs pe locul 8.
Reporter: Locul 8 reflectă acest rezultat nivelul de pregătire pentru jandarmii din Călărași?
Barbu Cătălin: Da, pot să afirm că acest rezultat îmi poate reprezenta și gradul de pregătire al colectivului de jandarmi de la Detașamentul Mobil din Jandarmeria Călărași. Fără pregătire continuă și experiența acumulată în decursul a mulți ani de misiuni pe stradă, în folosul oamenilor nu poți avea acest rezultat.
Reporter: Aveți alți colegi care i-ați putea indica ca participând și ei cu aceleași rezultate?
Barbu Cătălin: Firește. Este vorba de 8 colegi care au participat la misiuni în Kosovo sau Afganistan.
Reporter: Care a fost specificul activităților dvs. de ex. în Afganistan?
Barbu Cătălin: Am asigurat cum spuneam activitățile Jandarmeriei Române. Mai précis am participat la instruirea, antrenarea viitoarelor cadre de poliție din Afganistan. Am asistat la orele lor, îndrumând pe instructorii viitorilor polițiști, am coordonat mentoratul acestora, sfătuirea acestora…
Reporter: Au fost și riscuri?
Barbu Cătălin: Da, în permanență am fost ținta unor atentate. Mă refer la dispozitive explozive special concepute, construite pentru catapultare în interiorul Bazei noastre. Aceasta era situată în Spin Buldak, la graniță cu Pakistanul și era constituită din 30 români. Am cooperat foarte bine cu colegii de la logistica Armatei S.U.A., am participat la Ședințe de tragere cu armament divers împreună cu militarii ce efectuau misiuni de patrulare pentru descoperirea dispozitivelor explozive.
Am fost pregătiți pentru orice…
Reporter: Populația din Afganistan, cum a perceput ea, acolo prezența noastră a jandarmilor români?
Barbu Cătălin: Spre deosebire de alții, jandarmii români erau apreciați de instructori, de către elevii acestora dar mai ales de populația afgană. Ei au perceput utilă prezența noastră acolo, au realizat ca fiind important să pregătim polițiști care să le asigure siguranța.
Reporter: În Călărași este greu să fii jandarm? Este o meserie grea?
Barbu Cătălin: Nu este o meserie grea. Dacă ești pregătit și îți place, dacă depui suflet și pasiune în tot ceea ce presupune a fi jandarm vei avea satisfacții și reușite.
Lucrez într-o echipă de tineri cu aceleași ambiții, pregătire și perspective profesionale. Ne împărțim responsabilitățile, ne ajutăm și ne place să fin utili Comunității călărășene. Eficiența noastră este apreciată de cei de pe stradă dar și de către reprezentanții Comunității. Am fost deseori felicitați, am primit mulțumiri de la Instituția Prefectului, Primării sau Organizații non guvernamentale.
Reporter: Ce transmiteți la finalul interviului domnule Barbu, tinerilor absolvenți de bacalaureat, care doresc să urmeze această meserie? Dvs. ați urma meseria de jandarm dacă ar fi să o luați de la începutul carierei?
Barbu Cătălin: Meseria de jandarm se poate face pe bani mulți sau puțini. Nu aceasta contează ci dăruirea, pasiunea urmate de satisfacția personală de a fi util. Cu toată convingerea îndemn pe tineri să urmeze această meserie. Merită.
Reporter: Vă mulțumim pentru interviu și vă dorim să fiți în continuare la fel de util Comunității.
Realitatea din Călărași

2680 vizualizari in total 2 vizualizari azi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *