Polițiștii și militarii vor avea pensii speciale în cuantum de 80% din baza de calcul în loc de 65% ca în prezent

Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a Senatului a adoptat o serie de amendamente prin care pensiile pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special ar putea fi calculate la un cuantum de 80% din baza de calcul, în loc de 65%, așa cum este stabilit în prezent. Totodată, pensia recalculată nu poate depăşi 100% din baza de calcul.

Potrivit unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2015, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de legea pensiilor de serviciu, de o pensie specială în cuantum de 80% din baza de calcul.

Un alt amendament, adoptat de senatorii din Comisia pentru buget, prevede că pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul.

Potrivit mediafax.ro., OUG 57/2015 a fost contestată de foşti militari, care au protestat în faţa Guvernului la sfârşitul lunii decembrie pentru că ordonanţa nu ar mai permite luarea în calcul a unor sporuri şi a altor drepturi băneşti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicaţie doar pentru un eşantion restrâns de beneficiari, pensiile urmând să fie calculate în funcţie de soldă sau salariul brut într-un interval de şase luni consecutive din ultimii cinci ani.

În forma iniţială a OUG 57/2015, formula de calcul pleacă de la o bază de 65% din salariu, la care se adăuga unu la sută pe an, după 25 de ani de vechime, procentajul putând creşte doar până la 85%.militari600

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*