Interese economice mari au cerut dezafectarea poligonului militar de la ieșirea din mun. Călărași de pe partea dreaptă a DN 21 Călărași-Slobozia.
Acesta și-a încetat activitatea ca urmare a construirii în zonă a celebrului Supermarket PIC și Supermarket Bricostore. Interese economice au fost și la construirea Complexului Fabricii de sticlă Saint Gobain în apropierea poligonului în cauză, fabrică despre care mulți călărășeni spun că este cea mai mare sursă de poluare și cauză de producere a unor boli.
Nu interesul orașului, al primarului col.(rez.) Dragu Nicolae ori motivația și studiile de fezabilitate ce au stat în spatele Autorizațiilor de construire vor fi subiectul ci modul în care a fost desființat acest poligon.
Aici se pregăteau în fiecare săptămână efectivele Poliției, Jandarmeriei, ISU, Servicii ori alte categorii de salariați care dețin arme de foc, poligonul fiind unul multifuncțional și destinat tragerilor cu armamentul de infanterie. Logica desființării poligonului ar fi trebuit să presupună construirea altuia în apropiere, pe banii celor care au solicitat și obținut Autorizații de construire în zonă. Dar nu a fost așa.
Din 2008, de la desființarea poligonului și trecerea lui în conservare, efectivele de jandarmi au efectuat trageri într-un poligon dezafectat și fără a avea Autorizație de funcționare de lângă Oltenița, de la Gumelnița. Acum călărășenii pot vedea cum jandarmii pleacă în excursii adevărate în județul Ialomița pentru a afectua trageri cu celebrul pistol Carpați și cu 3 cartușe. Autospeciala ”de intervenție” ca cea din imagine care scoate mult fum și care a fost luată mereu la remorcă ca urmare a multiplelor defecțiuni este văzută în deplasări la poligonul Fetești. Nu este un secret că multe autovehicule din dotarea Jandarmeriei au găuri în podea iar tapițeria nu prea mai există, ca urmare a uzării morale și folosirii. Polițiștii sunt mai mândri, ei închiriază lunar autobuze pentru a se deplasa la poligonul de la Jegălia. Cele mai îndrăznețe deplasări sunt însă ale jandarmilor din Oltenița. Aceștia pentru a se pregăti și trage câteva cartușe străbat vreo 120 km în excursii de neuitat.
Totul pentru că nici unul din comandanții Jandarmeriei, Poliției, ISU sau altor Instituții nu au strigat: ”Avem nevoie de poligon. Am avut unul să fie repus în funcțiune. Ori să fie reconstruit altul de către cei care au contribuit la retragerea Autorizației sale de funcționare”.
Poligonul neîngrijit în care au crescut buruienile cât casa, cu gardurile dărâmate mai există fizic… Rromii au distrus și sustras fierul din gardul de pe latura nord al acestuia, care nu prea mai există vezi foto. Este păzit de un salariat, dar în acesta nu s-a mai făcut vreo investiție. Jandarmii spun că singurul care ar mai fi avut sânge în instalație (comparație preluată de la fostul ministru M.A.I. Igaș) și ar fi preluat poligonul ar fi putut să fie fostul comandant (adevărat n.r.) al I.J.J. Călărași col. Munteanu Nicolae. Acesta dorea să realizeze aici o bază de pregătire pentru luptătorii mascați, de creștere a câinilor de serviciu și de instruire a militarilor respectiv polițiștilor din județ. Pensionarea acestuia l-a împiedicat.
Militarii jandarmi, pompieri sau polițiștii nu înțeleg însă ce-i împiedică pe comandanții lor ori pe cei ce pretind că mai reprezintă Autoritățile publice să reabiliteze acest poligon. Pentru că spun ei…se apropie Alegerile. Facem și noi ceva pentru comunitatea militarilor și polițiștilor? Ori vindem la preț de nimic locația…
Lasă un răspuns