Lupta cu bălăceala!

    Un ins, însuşi preafericit de aureola omului cu frica de Dumnezeu, a luptătorului pentru dreptate cel puţin local-călărăşeană,a muncitorului neîntrecut, harnic de priceput, îndestulat în ale calităţilor de întâiul. Aşa l-am susţinut în trei sesiuni de examene la locale. Ca să fie domn primar. De fiecare dată, eu, alegătorul încrezător în viitor, am încercat promovarea examenelor crezând în aureola omului de bine, condamnat să lupte cu traficanţii de interese, a combatantului neînfricat în perpetua alergătură pentru binele obştei.

    La ultima sesiune a localelor, l-am întâlnit la ziua aniversară a unui liceu de la noi. Era între cele două examene, tur şi retur. A făcut fericite pe toate doamnele prezente prin pupături de mâini, prin plecăciuni, prin complimente şi prin tot ce părea a se găsi la el. Făcusem, mai înainte de examenul de tur, o petiţie la dregătoria dânsului: că acolo, în zona mea de domiciliu, unde sunt părculeţe şi terenuri, e bine să se închidă circulaţia pe străduţa de trei metri lăţime. Şi asta pentru siguranţa copiilor şi pentru bucuria lor (nu de puţine ori, viteziştii din zonă îşi exprimau damblaua de supermani alergând nebuneşte pe străduţa îngustă). La acel liceu, i-am reiterat problema. “Lasă dragă, mi-a răspuns, să se termine cu bălăceala asta!”. Adică să se termine sesiunea. 45_380_Statuia-ecvestra-Regele-Carol-I

     La retur, bălăceala i-a fost favorabilă. A câştigat în faţa unui contracandidat mult superior lui, plângăciosului de bălăceală. Aşa cum câştigase şi în sesiunea alegerilor de dinainte cu patru ani când a ajuns sus de tot în faţa altei personalităţi a oraşului care rostise despre aureolatul cu studii economice: “… E economist numai în închipuirea lui!”.

   Dar… bălăceala nu s-a terminat! A devenit politică şi strategie dregătorială! Iar ăl de sus ales s-a vrut fie bălăcit, fie bălăcitor! Biata străduţă a rămas circulată în varianta propusă de bălăcitor: limitare la treizeci la oră! Au fost puse indicatoare de interdicţie, spre deliciul vitezomanilor şi nesiguranţa copiilor.

    Avem o urbe cu oameni liniştiţi, răbdători şi cu mult bun simţ! Dar ce folos? Oraşul arată ca după… bălăceală! Nimic coerent; ceea ce arată bine e rodul întâmplării; abordări bătrâneşti, confuze! Avem statui de matriţă cu care i-am cadorisit, în amintire veşnică, pe marii noştri oameni de stat şi spre cinstirea bălăcitului! Oamenii sunt trişti, fără siguranţa zilei de maine. Cand vine vorba despre bălăcit, cei mai mulţi îl văd ca depăşit, lipsit de orizont! Normal, ca la bălăceală! La numai patruzeci de kilometri, vecinii noştri de judeţ au o reşedinţă care a zbughit-o, de mult, spre comunităţi europene. Nu-ţi vine să crezi ce e la ei! Iz de civilizaţie europeană, oportunităţi pentru ai lor, oferite şi de către mulţi dintre cei cu dornici să investească şi care i-au vizitat. Şi aleşii lor au susţinut iniţiativa. Nu bălăceala!

     Şi spre noi au vrut să vină oameni de bine, dar bălăcitul nu s-a deranjat! Au venit cu oportunităţi, cu propuneri multe, între altele şi cu cea a unui market mare, dar bălăcitul a început să şovăie. Băieţii buni, ştiutori ale realităţilor de urbe domiciliară, spun că bălăcitul e în imposibilitate. Un domn, proprietar de iniţiativă cu nume de fecioară catolică şi cu obiect de păpică, i-a cerut să nu mai insiste în atenţia acordată altor întreprinzători deoarece… se supără şi scade cotizaţia. Că are curaj? Are, chiar dacă a primit ajutor cu blocul şi cu bariera pe domeniul public!img_4143

                                                                     Foto:www.printulpaulderomania.ro

     De-ale bălăcitului mai sunt multe. Dinspre şcoale, umblă zvonuri pecuniare de dezinsecţie şi dezinfecţie. Un alt proprietar de iniţiativă primeşte de la bălăcit daruri multe, active şi retroactive. Adică iei, nu faci, dar… decartezi! Şi alţi băieţi, întreprinzători în sfere de influenţă, ajung pe la bălăcit cu rugăminţi sigur satisfăcute şi neperdante. Băieţi din toate culorile, mai ales coloraţi de cartier. Exemplele pot continuaBălăceala a fost şi rămâne un adevăr al oraşului nostru, cu deosebire în aceşti ultimi ani!

    Undeva e normal.Normalitatea bălăcitului! Sau a bălăcitorului! Dar, nu se mai poate aşa! Trebuie să terminăm cu bălăceala spre binele viitorului nostru!

   Oraşul nostru are ştiinţă, are valoare şi potenţial pentru a elimina definitiv bălăceala! Care bălăceală e susţinută de aureolat şi de cei care în aceste zile îl prezintă, din maşini de senator, ca fiind băiatul bun. Un om curat, devotat cui? Poate potentaţilor banului care îşi văd periclitate interesele şi care apar dezinvolţi în maşinile de campanie ale bălăcitului!

1 comentariu

  1. Nicolae Dragu : Tupeu, nesimțire și lăcomie! Trei dintre calitățile subalternului, pe linie de partid, a lui Mareean Vanghelie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*