Intervenţie la incendiu de locuinţă P+1 în comuna Lehliu, pe strada Principală
Echipaje specializate de stingere din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară au acţionat pentru stingerea incendiului cu 4 autospeciale, timp de aproximativ 2 ore și 40 de minute, evitând posibilitatea propagării arderii la alte bunuri materiale
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost posibil din cauza unui trăsnet
În data de 07.05.2016, ora 17.43, patru echipaje specializate de stingere din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară au fost solicitate să acţioneze pe raza comunei Lehliu, pe strada Principală, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință tip P+1, proprietate individuală, aparţinând lui Cătălin N.
La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta violent, cu flacără şi cu fum dens la nivelul mansardei și a acoperișului locuinței pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați, existând risc de extindere la celelalte camere și bunuri materiale aflate în imediata vecinătate.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost posibil din cauza unui trăsnet.
Pompierii militari din cadrul Secției Lehliu Gară s-au deplasat la această intervenţie cu patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând eficient pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ două ore și 40 de minute.
În urma incendiului au ars: acoperișul și mansarda pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați, două camere de la etajul întâi al imobilului și mobilierul aferent, aparatură electrocasnică și materiale textile, valoarea pagubelor fiind estimată în acest caz la suma de circa 20.000 de lei.
Exista pericolul ca arderea să se extindă la alte bunuri materiale aflate în imediata vecinătate, însă pompierii militari au intervenit prompt și au lichidat incendiul în limitele găsite, salvând bunuri materiale în valoare de aproximativ 100.000 de lei.
La locul intervenției s-a deplasat și un echipaj de prim ajutor SMURD, fără a interveni însă.
Intervenţie la incendiu de spații comerciale în Călărași, pe strada Dumbravei
Pompierii militari din cadrul Detașamentului Călărași au acţionat timp de aproximativ o oră și 40 de minute pentru stingerea incendiului cu trei autospeciale, evitând posibilitatea propagării arderii la alte spații comerciale
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea
În data de 08.05.2016, ora 01.55, trei echipaje profesioniste de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Călărași au fost solicitat să acţioneze pe raza municipiului, pe strada Dumbravei, lângă Bazarul Big Belșugului, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la mai multe spații comerciale, proprietăți private.
La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta violent, cu flacără şi cu fum dens pe o suprafață de aproximativ 60 – 70 de metri pătrați, la două standuri exterioare (barăci) ale unui complex comercial,existând risc de extindere la celelalte spații comerciale ale Complexului și la alte bunuri materiale aflate în imediata vecinătate.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea.
Pompierii militari din cadrul Detașamentului Călărași s-au deplasat la această intervenţie cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând eficient pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ o oră și 40 de minute.
În urma incendiului au ars materiale textile și plastice din două standuri comerciale (barăci exterioare), materiale textile și plastice de la alte trei societăți comerciale și s-au deteriorat ferestrele din aluminiu de la fațada complexului de pe strada Belșugului, precum și mai multe bunuri din interiorul complexului din cauza temperaturii foarte ridicate și a fumului gros degajat de ardere, valoarea pagubelor fiind estimată în acest caz la suma de circa 50.000 de lei.
Exista pericolul ca arderea să se extindă la alte bunuri materiale ale altor societăți comerciale aflate în imediata vecinătate, însă pompierii militari au intervenit prompt și au lichidat incendiul în limitele găsite, salvând bunuri materiale în valoare de aproximativ 400.000 de lei.
La locul intervenției s-a deplasat și un echipaj de prim ajutor SMURD, fără a interveni însă.
Recomandări ale I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi
Igienizarea de primavară poate constitui un real pericol de incendiu, care se poate solda cu pagube materiale însemnate
I.S.U. “Barbu Ştirbei” Călăraşi vine în sprijinul cetăţenilor cu următoarele recomnadări :
Potrivit analizei statistice a incendiilor din ultimii ani, în această perioadă a anului se manifestă o creştere alarmantă a numărului de arderi necontrolate, ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor cu vegetaţie uscată, iar în cele mai
multe cazuri, focul se extinde la gospodăriile populaţiei sau la păduri, provocând însemnate pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti.
Perioada de primavară se caracterizează prin cel mai mare număr de incendii, aceste evenimente nedorite având loc în special în mediul rural, şi nu de puţine ori pagubele materiale provocate de acestea sunt consistente.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi aduce la cunoştinţă cetăţenilor care deţin sau administrează terenuri agricole, prevederile generale care trebuie să fie respectate la arderea vegetaţiei
uscate şi a resturilor vegetale, în fapt măsurile minime de prevenire în acest sens sunt următoarele: condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi, astfel încât, arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier / construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m, desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie – gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţă de materialele sau substanţele combustibile – lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
Pe terenurile în pantă, arderea vegetaţiei uscate se face pornind din partea de sus a pantei. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 163/2007.
Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
În zona de siguranţă a liniilor de cale ferată, drumuri, reţele electrice, reţele de telefonie, conducte de transport lichide combustibile şi gaze, clădiri și suprafeţe împădurite, vegetaţia uscată se va curăţa, fiind intrezisă
utilizarea focului deschis sau arderea vegetației uscate în aceste zone de protecție.
Totodată trebuie menţionat şi faptul că se impune supravegherea permanentă a copiilor pe toata durata arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale.
Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi ingrijirea copiilor.
Atragem atenţia, că in conformitate cu prevederile H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea si sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi” sau „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii si alte vecinătăţi” se sancţioneaza cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plutonier adjutant. Tătăranu Ştefan-Ovidiu – Telefon: 0758236044 / 0723208850
1218 vizualizari in total 2 vizualizari azi
Lasă un răspuns