Ne gandim la noi mai rar!

  13282352_1098377423555262_17318199_o

Temele, întâlnirile, problemele cu părinţii sau prietenii sunt principalii factori de stres în viaţa adolescenţilor. Adolescenţii sunt suficient de maturi să realizeze cum stresul le afectează viaţa şi pot găsi mici „portiţe” de eliberare. Cea mai simpla si buna metodă pentru a scapa de această problemă, este să discute despre sentimentele lor şi să îşi dea seama ce împrejurări le sunt mai prielnice şi comode pentru această discuţie.11348060_908526239207049_190060299_o

  Odihnă și relaxarea nu trebuiesc neglijate. Pentru a face faţă situaţiilor, trebuie să aibă mintea şi corpul odihnit. Ştim cum tentaţiile internetului sau ale jocurilor (LOL, CS:GO, etc) preferate ne pot răpi din orele de somn, dar, dacă avem un eveniment important sau trebuie să ne trezim mai devreme în următoarea zi, este important să dormim cel puţin 8 ore.

  Una din cele mai neplăcute senzaţii ale stresului e că totul capătă o stare de „urgenţă” – trebuie să decizi acum dacă vei merge la banchet, dacă vei da examenul de conducere la 18-19 ani sau dacă eşti suficient de pregătit pentru examenul de Bacalaureat; nu poţi amâna pregătirile pentru ziua ta pentru luna următoare.   Poate părea extrem de greu și complicat să faci o pauză şi să-ţi tragi sufletul în acel moment, dar dacă ți-ai da seama din timp că nu ai cum să le faci pe toate în acelaşi timp, faci primul pas în eliberarea de starea de stres.

  Trebuie de cele mai multe ori, să stai singur, să te gandești care sunt prioritățile tale.

  Poate părea un obicei demodat, dar poţi ţine un jurnal cu lacăt în care să scrii tot ceea ce te apasă. Majoritatea tinerilor se apucă să scrie în notițele din telefonul mobil. Mai trebuie să te gandești care sunt întalnirile tale prioritare. Dacă eşti organizat, poţi fi mai puţin stresat. Dacă eşti genul de persoană care preferă să discute cu cineva, găseşte un prieten de încredere căruia îi poţi împărtăşi ceea ce te stresează. Dacă nu ai prieteni atât de apropiaţi, poţi apela cu încredere la o rudă sau la un membru al familiei.

  Pentru noi (tinerii) situaţia poate să fie tragica, dar o persoană trecută prin viață poate privi diferit această problemă. În plus, atunci când sunteţi puşi în situaţia să explicaţi ceea ce simţiţi, veţi fi surprinşi de ce îi puteţi spune unei persoane faţă în faţă, în contrast cu ce vă spuneţi vouă în gând. E o oportunitate bună să învăţaţi mai multe despre propria persoană şi cât de în largul vostru vă simţiţi să vorbiţi despre ceea ce simţiţi.Consider ca nouă, tinerilor ne sunt tăiate aripile de prejudecăţi, prejudecaţi care ne devin un stres în plus.13310542_1098150173577987_961087783686005200_n(1)

  Consider ca nouă, tinerilor ne sunt tăiate aripile de prejudecăţi, prejudecaţi care ne devin un stres în plus.

  Cu stresul vă puteţi confrunta într-un mod destructiv (prin fumat, băut sau probleme cu alimentaţia),mai ales în perioada examenelor sau a Bacalaureatului, situația mea. Sau constructiv (prin muzică, sport, desen sau multe altele activități relaxante pentru tineri.).

  Exemplu meu : Pentru a mă elibera de stresul acumulat pe parcursul zilei, scoală, evaluări că tot suntem pe ultima sută de metri de terminare a liceului. Eu mă destresez prin plimbări în diferite locații ale orașului meu, îmrepună cu aparatul meu foto, mă relaxez privind natura, frumusețea acesteia. Este uimitor să privești cateva furnici că trag de o frimitură de prajitură. Părerea mea! De altfel, îmi place să joc hanbal, jucam cand aveam mai mult timp liber, acum mă mai joc ocazional prin parc.

  Prin comportamentul productiv puteţi să vă eliberaţi de stres într-un mod plăcut şi să evitaţi orice tentaţie negativă.

  Viața este frumoasă, depinde cum o trăiești.

  Perioada adolescentei vine atât cu momente frumoase, unice, intense dar și cu mult stres.O să întrebați ce mare stres e la vârsta de 16-17 ani, răspunsul e la fel de simplu ca și întrebarea.

  Principalul stres este legat de viitor, de ce drum va urma și cum se va pune pe picioare.

  Fiecare tânăr în formare se teme că va eşua, că nu își va îndeplini visul și pentru asta se va apuca să învețe, să-şi traseze traiectorii ca și cum ar trage linii subţiri pe foi de bloc de desen. Viitorul este important, probabil cel mai important reper în viața adolescentului.13103514_1606479969673445_7719646858641585984_n

  Un alt stres important este aspectul și acum se va arunca cu pietre dar nu vă gândiți ca mai nou societatea judecă o carte după copertă iar tânărul va fi acceptat sau nu în societate iniţial pe baza aspectului, de aceea sunt destule fete care se înfometează pentru a avea o siluetă perfectă și mulți băieți care bagă proteine și fac sala pentru a avea pătratele și un corp de invidiat.

  Etichetele puse de societate sunt cel mai important factor ce influențează viața tânărului în formare care în loc să se mai bucure de copilărie se strofoacă să fie scos din reviste.

  Școala, prejudecăţile, societatea, aspectul, mentalitatea unora devin greu de suportat pentru tânărul ce abia a realizat ce înseamnă viața cu adevărat.

  Eu, ca și adolescent mă simt presata de așteptările celor din jur și de privirile ascuţite ale celor ce încearcăîmi schimbe viitorul.

  Nu trebuie ca lumea să uite că tinerii sunt viitorul și cel mai bine e să fie lăsați săși creeze propriile drumuri fără prejudecăţi și motive de abandon.

  Cătălin Cojocaru și Mădălina Dumitru 

 

 

1 comentariu

  1. Sunt mama unei fete de 18 ani si prin ceea ce ati scris voi ma ajutati pe mine ca mama, sa-mi inteleg mai bine propria-mi fiica.Un singur lucru pot sa va spun:credeti in visele voastre si faceti tot posibilul sa devina realitate!Alegeti-va drumul pe care sa-l urmati in viata in functie de ceea ce va place sa faceti cel mai mult si incercati sa fiti printre cei mai buni (daca nu chiar cei mai buni)in domeniul respectiv.E greu dar incercati sa nu va lasati descurajati de comentarii de genul,,si ce vei face ,ma, cu pictura /grafica/fotografia/scrisul etc in viata asta?O sa mori de foame…fa aia sau aialalta….”.Altfel veti ajunge sa practicati meserii care nu sunt pentru voi si ceea ce e mai ingrozitor va veti simti precum un caine in lant.Sa nu uitam ca-n fiecare din noi e o farama de Dumnezeu si ar fi pacat sa o pocim numai de dragul de a fi pe placul celor din jur.Sa nu va pese (e greu dar nu imposibil).Fiti voi insiva in tot ce spuneti si faceti!Exista si vor exista mereu oameni care trec pe langa noi neobservati care ar avea multe de spus,de la care am avea ce invata si pe care am putea sa-i admiram …dar pe care nu-i doreste nimeni pentru ca ar deveni incomozi si nu s-ar incadra in tiparele timpurilor astea asa zise,,moderne”.In fine, ar fi multe de spus …Concluzia:Credeti in sensibilitate,bunatate,respect,bun simt, adevar (astea le descoperi facand mereu ceea ce trebuie facut chiar cu riscul de a parea un prost)si veti reusi!Avem nevoie de tineri ca voi!
    Eu va tin pumnii!Bafta multa….O sa va citesc in continuare cu drag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*