Recomandări ale poliţiştilor pentru o vacanţă de vară în siguranţă

ccccc

Reguli pentru părinţi şi copii, atunci când cel mic este lăsat singur în casă

  • Copilul poate rămâne singur acasă, dar nu pentru mult timp. Trebuie să știe unde sunt părinții, cum să ia legătura cu aceștia în caz de nevoie. Copilul trebuie să aibă întotdeauna la îndemână numărul de telefon al părinților și al unei alte persoane din familie.

  • Când copilul este singur acasă, nu trebuie să deschidă nimănui ușa. Nu trebuie, de asemenea, să dezvăluie faptul că este singur și trebuie să aibă grijă și la persoanele care se dau drept cunoștințe ale părinților sau care-i informează că s-a întâmplat ceva cu părinții și vor, de exemplu, să-i ducă la spital. Dacă familia locuiește într-un apartament, copilul nu trebuie să permită accesul persoanelor necunoscute în bloc prin intermediul interfonului.

  • La începutul zilei, părinții trebuie să le pregătească copiilor o masă complet hrănitoare.Astfel, când se va întoarce de la joacă, copilul nu va „trebălui” prin bucătărie pentru a-și pregăti ceva de mâncare. Este bine ca părinții să lase acasă, într-un loc vizibil, o gustare sănătoasă.

  • Copilul trebuie să știe care obiecte din casă sunt periculoase și pe care nu trebuie să le folosească. O atenție deosebită trebuie îndreptată spre tot genul de mașini de gătit, cuptoare, aragazuri, fiare de călcat. Utilizarea necorespunzătoare de către copii poate provoca leziuni și chiar explozii sau incendii. Sub nicio formă, elevul de clasa I nu trebuie să se folosească de chibrituri – un moment de neatenție poate crea o situație periculoasă. În absența părinților, copiii nu trebuie să încerce să taie sau să repare nimic și nici să meșterească pe la prizele electrice și cablurile conectate la acestea.

  • Medicamentele pot fi luate doar în prezența unei persoane adulte: cel mai bine administrate de părinți sau, de exemplu, de asistenta din școală. Copilul nu trebuie să aibă deloc acces la dulapul cu medicamente. Dacă se simte rău și părinții nu sunt acasă, trebuie să-i sune imediat.

  • Când răspund la telefon, nu trebuie să informeze că părinții nu sunt acasă. Copiii trebuie să spună că părinții sunt ocupați și că vor reveni cu telefonul când se vor elibera.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*