Ce ne recomandă poliţiştii pentru o vacanţă de vară în siguranţă!

Sfaturi pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă care pot avea loc în casă.

Părinții trebuie să amplaseze într-un loc bine vizibil din casă o listă cu numere de telefon: al lor, al rudelor, al unor vecini de încredere și telefonul pentru situații de urgență. Copilului îi trebuie prezentate din timp aceste numere de telefon, explicându-i-se totodată în ce situație trebuie să sune la un anumit număr și cum să se comporte în timpul convorbirii.

 

Copilul trebuie să poată face diferența între ce înseamnă urgență și ce nu are caracter urgent. Iată câteva situații pentru care acesta nu ar trebui să sune la 112: și-a pierdut stiloul, l-au certat părinții sau învățătorul, din curiozitate. Când se sună

nejustificat un echipaj de salvare/ poliție/ pompieri este dirijat greșit și acest lucru poate costa viața altor persoane, care au, într-adevăr, nevoie de ajutor.

 

De fiecare dată când este posibil, copilul trebuie să anunțe mai întâi un adult (părinte/ învățător/ profesor de serviciu etc.) despre problema pe care o întâmpină, iar acesta va lua decizia dacă este nevoie sau nu să sune la 112.

 

Dacă o persoană adultă, sub a cărei îngrijire este copilul, își pierde cunoștința, trebuie să sune pentru ajutor la numărul 112! După ce i s-a făcut legătura cu salvarea, trebuie:

 

 

-Să se prezinte.

-Să spună câți ani are.

-Să precizeze unde se află.

-Să spună ce s-a întâmplat și de ce este nevoie de ajutor. Este important să li se amintească copiilor ca, în astfel de situații, să rămână liniștiți, să răspundă la toate întrebările și să asculte cu grijă persoana cu care vorbesc.

 

  • Dacă în casă izbucnește un incendiu, trebuie imediat anunțată o persoană adultă! În cazul în care copilul este singur acasă, trebuie să iasă cât mai repede din ea și să închidă ușa după el, ca să prevină extinderea incendiului. După părăsirea casei, trebuie să anunțe cât mai repede o persoană adultă despre situaț Copilul nu trebuie să se apropie de o clădire în flăcări! Poate suna la pompieri doar când a ajuns într-un loc sigur – nu din incinta clădirii în pericol.
  • În cazul în care copilul simte miros de gaz, imediat trebuie să anunțe persoanele adulte din apropiere! Nu are voie să pornească aparate electrice, să aprindă lumina, chibrituri sau brichete. Trebuie să deschidă larg fereastra și să iasă în afara clădirii.
  • Poliția veghează asupra siguranței copiilor. Dacă un minor se simte amenințat, știe că cineva vrea să-i facă rău sau îi este frică de ceva, poate să apeleze întotdeauna la aceasta.

 

 

Trebuie reținut faptul că 112 este numărul pentru apeluri de urgență, valabil în toate țările Uniunii Europene, apelabil de la orice terminal de telefonie, fix (chiar și telefoanele publice, indiferent dacă avem sau nu cartelă) sau mobil

 (chiar dacă avem sau nu credit, chiar și fără cartelă inserată în telefon).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*