Inspectia Muncii: Atentie la reguli pe timp de caniculă!

Capturebb

  Ca urmare a avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse în aceste zile, în care disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării, Inspectia Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, revine si anuntă că va continua controalele privind respectarea măsurilor ce se aplică în perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor încadrate în muncă.
Angajatorii sunt obligati să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților: reducerea intensitătii si ritmului activitătilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în conditii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare si control medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariatilor cu contraindicatii pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor si transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităti, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind muncă la temperaturi extreme.
Nerespectarea prevederilor Ordonantei 99/2000 se sanctionează cu amenda de la 1500 – 2500 lei.

  ”Sub semnul sezonului estival si al semnelor date de caniculă reiterăm avertizarea făcută angajatorilor, cu privire la obligatiile pe care le au în a asigura apă si confort termic pentru angajati. Combaterea muncii la negru si siguranta lucrătorilor rămân pe primul plan. Ne concentrăm atentia pe sectoarele economice în care se lucrează în spatii deschise si se desfasoară activităti ce necesită efort fizic deosebit. Inspectorii de muncă îsi vor îndeplini atributiile, indiferent conditiile climatice si se vor asigura că lucrătorii au înteles ce drepturi au iar angajatorii stiu căror reguli trebuie să se conformeze pentru a le asigura protectia.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*