O schimbare pentru Călărași ! Alexandra-Ioana Tuță si Andrei Cristian Bănescu « COMUNICARE PENTRU INOVARE »

DSCN6209ddssds

Vineri, 15.07.2016, a avut loc prima consultare din cadrului proiectului national #tineRETEA- Dialog Structurat 2016, initiat de Ministerul Tineretului si Sportului si de Forumul Tinerilor din Romania, intitulata « Comunicare pentru INOVARE ». Evenimentul s-a desfasurat intre orele 10 :00-13 :00 la sala de festivitati a Hotelului Sport Calarasi, intr-un decor perfect pentru un schimb dinamic de idei, propuneri si perspective, moderat de lucratorii de tineret Alexandra-Ioana Tuță si Andrei Cristian Bănescu, totodata Ambasadori ai Forumului Tinerilor din Romania.

« Consultare pentru INOVARE » a reunit astfel aproximativ 20 de tineri din liceele calarasene, alaturi de reprezentanti ai Directiei Judetene de Sport si Tineret si i-a avut ca invitati speciali pe Adina Neagu, Cristina Ion si Andrei Pătrașcu, lucratori de tineret in Ialomita, respectiv Constanta. In cadrul consultarii au fost dezbatute timp de aproximativ 3 ore si jumatate cele 6 intrebari formulate in cadrul conferintei europene de tineret din cadrul trio-ului Presedintiei Consiliului UE format din Olanda, Slovacia si Malta, urmand ca raportul sa fie directionat catre MTS si, mai departe, catre Uniunea Europeana :

1.Care sunt schimbările din societate care te îngrijorează la momentul actual? De ce ai nevoie pentru a te adapta la momentul actual la aceste schimbări? Ce te-ar face să te simți în siguranță?
2. Ce crezi că te-ar putea ajuta pentru a interacționa mai bine și a spori încrederea în persoane care provin dintr-un mediu care este diferit față de al tău din punct de vedere cultural, social, economic sau religios (sau altele)?
3. Ce se poate face pentru a evita stigmatizarea tinerilor vulnerabili și a le oferi acestora oportunități egale în societate?
4. Ce competențe consideri că te-ar ajuta să depășești situațiile dificile cu care te confrunți?
5. De ce ai avea nevoie pentru a-ți da seama care este propriu tău potențial? dar pentru a-i ajuta și pe ceilalți să facă acest lucru?DSCN6209sd

Consultarea s-a organizat pe baza metodei cafenelei publice, fiind astfel puse la dispozitie 4 tipuri de « cafele », in vederea unor raspunsuri eficiente si complexe, care sa identifice problemele cu care se confrunta tinerii, dar si potentiale solutii. Fiecare runda a durat 25 de minute, existand totodata un coffee break, care i-a apropiat pe tineri si i-a incurajat sa continue schimbul de idei si de experiente, astfel incat evenimentul poate fi numit un adevarat succes.

« Cu siguranta imi sunt necesare nenumarate cuvinte pentru a descrie activitatea de astazi care m-a impresionat din toate punctele de vedere, cu atat mai mult cu cat este prima din sirul de consultari pe care il vom pregati. Cu toate acestea, voi incerca sa sintetizez si ma voi opri putin asupra urmatorilor termeni : IMPLICARE, CONSTIENTIZARE, SERIOZITATE ! Am avut parte de un schimb interactiv de idei, de propuneri si experiente care au conferit diversitate si dinamism evenimentului, dar care, mai presus de orice, si-au indeplinit obiectivul : au identificat deficite, nevoi, inconveniente, apoi au identificat potentiale solutii si au cooptat tinerii intr-un context nonformal, benefic si eficient care i-a determinat sa creada ca vocea lor poate si trebuie sa se faca auzita ! Doresc sa multumesc Ministerului Tineretului si Sportului si Forumului Tinerilor pentru ca ne-a oferit oportunitatea participarii la cursul de formare de la Baia Mare, datorita caruia astazi am reusit sa realizam acest indraznet proiect, Directiei Judetene de Sport si Tineret si ONG-urilor pentru implicare, colegilor mei din Ialomita si Constanta pentru ca ne-au fost alaturi si au contribuit activ la facilitarea unui mediu optim pentru astfel de discutii si, nu in ultimul rand, colegilor mei din Calarasi pentru ca au fost VOCEA pe care incercam sa o reprezentam la nivel national ! Suntem tineri si suntem puternici, pentru ca lucram impreuna si pentru ca suntem constienti de capacitatile noastre ! Suntem adevaratii supereroi, cum ne place sa ne numim in calitate de lucratori de tineret, ai unei povesti care abia a inceput si al carei final va reprezenta, in fapt, materializarea schimbarii ! », a declarat Alexandra Tuță la finalul evenimentului.

IMG_7698

« Daca ar fi sa sintetizez proiectul de astăzi intr-un singur cuvânt, as alege: IMPLICARE. Implicare din partea DJST Călărași, implicare din partea tinerilor, implicare din partea ONG-urilor. Colaborarea tripartită de astăzi a decurs extraordinar. Am depistat probleme actuale și reale, am venit cu idei proaspete și am găsit soluții eficiente. A fost un dialog structurat cu și pentru TINEri. Ei au fost axa in jurul careia a gravitat toata discuția noastră de azi, ei au fost ținta noastra, dar și resursa noastră. Astept cu nerăbdare rezultatele rapoartelor, dar mai mult decât atat astept efectul lor în comunitatea tânără din Călărași. Vocea tinerilor călărășeni se poate și se va face auzită. », a marturisit si Andrei Bănescu.

IMG_7680

IMG_7686

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*