Oameni de succes ai Călărașiului

DULCEAȚA, O PASIUNE CE ÎȚI ÎNDULCEȘTE VIAȚA!

13730681_1137192286340442_342449067_o

  Mă numesc Cătălin Marius Călin, am 34 ani, în momentul acesta locuiesc în Călărași și dezvolt o afacere, mai exact un brand care se numește „ Cunești” .

  Cunești vine de la locul în care am copilărit, locul unde am bunicii, fiind foarte aproape de locul unde am plantat prima livadă.

  În momentul acesta am plantați peste 100 de pomi și urmează să plantez anul acesta și anul viitor în jur de 500 de pomi fructiferi. Am din toate soiurile, îmi place să experimentez, să încerc mai mult, să văd exact ce funcționează, ce se prinde, ce crește mai bine și ce se pretează pentru ce am de gând să fac pe viitor.

  Pe viitor o să reduc din numărul speciilor, o să merg pe tot ce înseamnă magiun, sau produse care pot fi procesate fără adaos de zahăr.

  Am încercat cu o cultură experimentală de trandafiri, sunt aduși din regiunea Kazan, Bulgaria și vom extinde aceasta cultură până la cel puțin 150 de fire pentru dulceața de trandafiri.

  Nu dorim să intrăm pe producția de genul uleiurilor, parfumurilor sau săpunurilor de trandafiri, dat fiind faptul că nu avem în momentul acesta nici tehnologia necesară.

  Proiectul „ Cunești” a început mai întâi ca o idee de a procesa toate fructele pe care le aveam pentru că a produce nu este o afacere mai rentabilă, mai mulți bani se fac din distribuție decât din producție. Asta este o concluzie generală la care am ajuns noi împreună cu alți producători din Cunești, Grădiștea, Rasa.

  În acest moment, necesarul de fructe nu-i acoperit din producția noastră și ca urmare avem în plan să facem contracte cu producători din comuna Grădiștea.

  Am început să producem pentru uz personal, pentru familie și prieteni în urmă cu trei ani. Am pornit de la un volum de producție de 150 de borcane în primul an, la 640 de borcane anul trecut, iar anul acesta estimăm să ajungem undeva la 5000 de borcane. Din păcate nu putem să asigurăm întregul necesar de fructe doar cu producția noastră. Din punctul nostru de vedere nu este nici o problemă deoarece marfa pe care alții o produc acolo este de o calitate foarte bună, nu este tratată chimic, poate fi folosită fără nici o problemă.

  În momentul de față distribuția are loc, așa cum v-am spus, mai mult către familie și prieteni, cel puțin până anul trecut așa s-a și întâmplat.

  Începând de anul acesta am înființat o microîntreprindere, unde avem și doi angajați, iar distribuția se va face după ce vom reuși să autorizăm conform normelor sanitar-veterinare un punct de lucru în care să prelucrăm fructele și legumele, deoarece de anul acesta pe lângă gem, dulceață și magiun, vom produce și zacuscă.

  Ajutor prea mare de la stat nu am avut și nici nu am aplicat pentru fonduri europene sau fonduri guvernamentale până în acest moment deoarece ne-am lovit de birocrație.

  Un punct de sprijin l-am avut la Primăria Grădiștea, în persoana domnului Corbu, cu care avem o relație foarte bună, atât cu acesta cât și cu funcționarii publici.

  În județul Călărași, în acest moment există un singur producător care are capacitatea să producă la nivelul de 5000 de borcane pe an.

  Foarte mulți sunt cei care produc în jur de 200-300 de borcane pe an, mai mult pentru uz personal. Pe noi nu ne derajează concurența, avem încredere în ceea ce producem și achiziționăm ca materie primă. Cum v-am spus fructele și legumele în marea lor majoritate le achiziționăm din comuna Grădiștea, iar persoanele de la care le cumpărăm le cunoaștem de mult, am copilărit împreună. Zahărul pe care noi îl folosim este cumpărat de la fabrica de zahăr Bod, fiind produs integral din sfeclă de zahăr. Acesta vine însoțit de analize și alte documente care ar putea fi puse la dispozitia oricui și oricând fără nici un fel de problemă. Concurența nu ne sperie, chiar ne dorim să existe concurență. Așa știm și noi cât de bine suntem poziționați pe piață, cât de mult își doresc oamenii să consume un produs care este natural, care este sănătos.

  Rețetele pe care noi le folosim sunt rețetele pe care noi le avem de la bunica mea, de la bunicii de la Rasa, rețete pe care le-am găsit în cărți, destul de vechi, de prin anii ’20- ’30, cărți suite în podul casei. Am avut un noroc că am găsit aceste cărți, dar pentru că nu erau gramajele standardizate, a trebuit să experimentăm astfel încât să ajungem și să scriem exact cantitățile necesare pentru fiecare ingredient.

   Ai mei se ocupau cu agricultura, întotdeauna se găseau la noi în curte fructe și legume. În vacanță îmi ajutam bunica la a produce tot ce însemna suc de roșii, gem, dulceță, ardei și tot ce se putea conserva.

  Sincer acum 10 ani nu mă vedeam întorcându-mă la a produce gemuri, dulcețuri și conserve. Acum fac asta și este o chestie nemaipomenită, iar dincolo de toate reportajele în care sunt prezentate afaceri de succes de genul faci dulceață acasă, o vinzi și te umpli de bani, trebuie să spunem că este foarte mult de muncă, este foarte mult timp pe care trebuie să îl consumi în munca asta. Aici nu mă refer la timpul zilnic, unde ai nevoie de cel puțin 10 ore pe care trebuie să le dedici muncii acesteia. În momentul în care ești producător, trebuie să te îngrijești de fructele tale începând din ianuarie până în decembrie, 7 zile din 7.

  „ Pot să fiu mai bun decât oamenii pe care îi admir! ” , este motto-ul după care eu mă ghidez. Am norocul că fac parte dintr-o generație de sacrificiu, considerată de unii, dar încă plină de oportunități. Am prieteni care la 34 de ani ca și mine au afacerile lor pe care le administrează foarte bine și pentru care muncesc. Personal consider că dacă am fi mult mai multe exemple în afară de mine și cei pe care îi cunosc lucrurile s-ar schimba destul de mult în bine.

  Cineva spunea odată că un client nu știe ce vrea până nu îi oferi. Personal nu o să le spun clienților despre cât de bună este dulceața sau zacusca pe care eu o fac, despre calitatea pe care o au produsele, pot doar să le spun că eu sunt deschis oricărei discuții, oricăriei întrebări pe care ei o au. De asemenea pot să îi întrebe pe oricare din clienții mei despre ceea ce eu am făcut, iar cei care vor să guste din marfa pe care eu o am, cu mare drag le stau la dispoziție.

  Cei care doresc să mă contacteze, o pot face pe facebook. De asemenea avem și o pagină web www.cunesti.ro , iar acolo se pot găsi mai multe informații despre datele de contact.

  Intenționăm să comercializăm produsele și în magazinele din Călărași, dar astea după autorizarea din partea unității sanitar-veterinare, încă nu am stabilit în ce magazin și unde. Oferte avem din partea unor proprietari de magazine din Călărași, dar cu siguranță vor fi magazine locale, nu încercăm să ne extindem la nivel național.

  Sincer cred că am trecut de la piața din 1989, când produsele nu aveau atâția agenți chimici în ele, iar acum oamenii au început să știe exact ce consumă și ce ar fi indicat să consume, într-adevăr, loc sub soare este pentru toată lumea care vrea să producă, dar după cum spuneam, este un volum de muncă foarte mare pe care trebuie să îl depui dacă vrei să obții un rezultat bun sau dacă vrei să ajungi la un anumit nivel.

cunesti

<<VIDEO>>

11783 vizualizari in total 2 vizualizari azi

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*