Pentru prima oară, Ministerul Finanțelor publică execuțiile bugetare a 200 de întreprinderi publice

ggghhhhhhhhhhhhhhh
Comunicat de presă

  Ministerul Finanțelor Publice face încă un pas important spre transparență și publică execuția bugetelor de venituri și cheltuieli realizate în primul trimestru al anului de către Societăți, Filiale, Institute de Cercetare, Regii Autonome ale căror disciplină financiară este reglementată de OG. 26/2013, cu modificările și completările ulterioare.

  Pe site-ul realizat de echipa MFP veți găsi execuțiile bugetare, în format deschis, ale 200 de întreprinderi publice aparținând Ministerelor Comunicațiilor, Culturii, Energiei, Mediului, Educației, Agriculturii, Sănătății, Muncii, Transporturilor, Finanțelor Publice, Tineretului și Sportului, Apărării Naționale, Economiei, precum și Secretariatului General al Guvernului, Băncii Naționale a României, Camerei Deputaților și Autorității pentru Administrarea Activelor Statului.

  Toate informațiile pot fi vizionate pe www.transparenta-bugetara.gov.ro la rubrica special creată: „Rapoarte întreprinderi Publice”. Datele pot fi găsite selectând numai perioada de raportare, numele întreprinderii publice sau al autorității publice tutelare și codul de validare.

   „Este o promisiune pe care le-am făcut-o cetățenilor încă de la lansarea site-ului de Transparență Bugetară că, după publicarea execuțiilor bugetare a 13.700 de instituții publice, vom reveni cu veniturile și cheltuielile întreprinderilor de stat. Orice cetățean poate să știe acum modul în care sunt repartizate şi cheltuite fondurile de către o societate la care statul este acționar, o regie autonomă sau un institut de cercetare. Această transparenţă crește eficienţa cheltuirii banului public și permite înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupţie”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

  Rapoartele aferente execuțiilor bugetare pentru al II-lea trimestru vor fi publicate după ce întreprinderile publice cotate la Bursa de Valori își vor informa acționarii și MFP le va centraliza.

  În ceea ce privește execuțiile bugetare ale entităților publice, Ministerul Finanțelor Publice a actualizat încă de la începutul lunii datele disponibile online. La rubrica special creată, Rapoarte Entități Publice, găsiți toate rapoartele de execuție bugetară și cele agregate la nivel de ordonator principal de credite până la data de 30 iulie. Puteți verifica ce venituri și ce cheltuieli înregistrează cele 13.700 de entități publice afișate pe site – de la grădinițe, școli, spitale până la ministere, Parlamentul României. Până astăzi, numărul de documente descărcate a ajuns la aproape 1,6 milioane.

  Transparenta-bugetara.ro este cel mai mare exercițiu de transparență bugetară din România. Pe platforma online informațiile sunt prezentate într-un format deschis (xls, pdf, xml). Informațiile pot fi accesate de pe orice calculator sau dispozitiv mobil (tabletă, smartphone).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*