Icoana Maicii Domnului cu pruncul în mână de la Mânăstirea Sihăstria Voronei, din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în municipiul Călărași, în perioada 2-4 septembrie

icoana

  În perioada 02 – 04 septembrie 2016, cu arhiereasca binecuvântare și implicare a Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Protopopiatul Călărași în colaborare cu Primăria Municipiului Călărași, organizează o procesiune cu Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de mână de la Mănăstirea Sihăstria Voronei, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, spre închinarea și binecuvântarea credincioșilor din județul Călărași.

  Calendarul evenimentelor se va desfăşura după următorul program:

Vineri, 02 septembrie 2016:

  La ora 17:00, va avea loc primirea Icoanei Maicii Domnului cu Pruncul de mână la Intersecția cu Strada Nicolae Titulescu – strada București – de către Preasfințitul Părinte VINCENȚIU, apoi delegația arhierească împreună cu soborul de preoţi şi credincioşii vor pleca într-o procesiune pe ruta Strada Nicolae Titulescu – strada București până la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna, unde Icoana Maicii Domnului va fi depusă într-un baldachin în curtea sfântului lăcaş, alături de Racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Nectarie de la Eghina spre închinare tuturor credincioşilor.

  De la ora 19:00 – Acatistul Maicii Domnului, slujba Vecerniei Priveghere și Taina Sfântului Maslu.

Sâmbătă, 03 septembrie 2016:

  De la ora 07:00–10:00 – Acatistul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie.

  De la ora 18:00 – slujba Vecerniei și Acatistul Maicii Domnului și Taina Sfântului Maslu.

Duminică, 04 septembrie 2016:

  Începând cu ora 09:00, va fi săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, alături de un ales sobor de preoți și diaconi.

  Împreună rugători vor fi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi credincioşi. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de mână de la Mănăstirea Sihăstria Voronei va rămâne spre închinare până duminică, 04 septembrie 2016, ora 13:00, când delegația va pleca din Municipiul Călărași.

  Între reprezentările Maicii Domnului, la mănăstirea Sihăstria Voronei se află o icoană care o înfăţişează cu Pruncul de mână. 

  Este o icoană unică între icoanele de acest fel şi, totodată, unică în ţara noastră prin forma de reprezentare, pictată de schimonahul Vladimir Machidon, vieţuitor în această mănăstire, între anii 1861-1876.

  Putem considera că pictorul, prin această reprezentare, a căutat să sugereze mamelor că au datoria de a îndruma şi călăuzi copiii pe căile întortocheate ale vieţii, lăsându-le totodată şi posibilitatea de a-şi manifesta liberul arbitru. Altă interpretare ar putea fi Întoarcerea din Egipt sau Maica Domnului cu Pruncul străbătând lumea. Părerile sunt împărţite.

  O caracteristică a acestei icoane este faptul că privitorul are senzaţia sau certitudinea, depinde de starea sufletească în care se află, atunci când o priveşte din faţă, că Maica Domnului îşi aţinteşte ochii asupra lui.

  Icoana nu a fost restaurată niciodată şi deşi culorile şi-au mai pierdut din strălucirea de început, chipul Maicii Domnului şi al Mântuitorului îşi păstrează claritatea peste ani.

   COMUNICAT DE PRESĂ

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*