TINEri. Cu viziune!

Joi, 25.08.2016, a avut loc a doua consultare din cadrul proiectului naţional #tineRETEA- Dialog Structurat 2016, iniţiat de Ministerul Tineretului şi Sportului în parteneriat cu Forumul Tinerilor din România, intitulată “TINEri. Cu viziune!”. Evenimentul a avut loc la sala de festivităţi a Hotelului Sport, între orele 13:30-17:00, într-un decor perfect pentru un schimb dinamic şi eficient de idei, moderat de Alexandra-Ioana Tuță, lucrător de tineret şi Ambasador al Dialogului Structurat cu TINErii şi de Adina Neagu, invitat special şi lucrător de tineret în judeţul Ialomiţa.

COVER

“TINEri. Cu viziune!” a reunit de această dată 31 de tineri călărăşeni, alături de reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Călăraşi şi avându-i ca invitaţi speciali, pe lângă Adina Neagu, pe Andrei Fâşie şi pe Cătălin Bratu, moderatori cu un background fantastic în sectorul de tineret din Slobozia, respectiv Campina. Participanţii au răspuns cu mult interes şi seriozitate invitaţiei Alexandrei Tuță, astfel încât, timp de aproximativ 4 ore, au dezbătut subiecte ce ar trebui să constituie priorităţile României în anul 2019, an în care ţara noastră va prelua Preşedinţia Consiliului European, alături de Finlanda şi de Austria. Concluziile au fost previzibile –dupa 2 runde intense de dezbateri şi interacţiune, tinerii au dat verdictul: schimbări imperative în învăţământul preuniversitar, în domeniul voluntariatului şi al educaţiei nonformale, pe piaţa muncii şi inclusiv în ariile artistice.

Evenimentul s-a desfăşurat pe baza metodei nonformale Open Space, metoda ce asigură libertate, mobilitate, confort, fără să excludă însă eficienta, seriozitatea şi complexitate. Astfel, în cele două runde de 45 de minute au fost identificate 5 probleme majore, de la ele pornind ulterior creionarea potenţialul priorităţi. Între cele două runde a existat şi un coffee break, menit să sporească gradul de interacţiune şi socializare şi să-i apropie şi mai mult pe tineri, cu scopul de a-i impulsiona şi de a-i mobiliza în vederea asumării puterii de iniţiativă şi a oferirii unor soluţii pertinente, sustenabile şi aplecabile în viitorul apropiat.

La finalul consultării, Alexandra Tuță a declarat: “Sunt complet impresionată! De la aproximativ 20 de tineri la 30-35 este mai mult decât un pas înainte, este, aş zice, o mică victorie înainte de finalizarea programului. Ştiam că tinerii călărăşeni au potenţial, ştiam că au idei, informaţie şi dorinţă, însă nu mă aşteptăm să răspundă atât de bine unei astfel de invitaţii, fapt care mă determină să le mulţumesc sincer pentru determinarea şi pentru entuziasmul lor! Consultarea de astăzi a fost un real succes, a fost cu mult peste prima… şi nu pentru că temă sau formatul ar fi fost mai flexibile sau mai facile, nu pentru că organizarea şi aportul personal ar fi fost altul, ci pentru că am lucrat cu tineri mult mai aplecaţi asupra problemei şi a tematicii puse în vedere. Au fost mai determinaţi, mai serioşi… deci mai implicaţi şi mai eficienţi. Şi acest mic aspect, în aparenţă, a fost, în esenţă, decisiv! Sunt mândră de ceea ce am realizat astăzi: pornind de la organizare, până la invitaţi speciali, prestaţie personală şi până discuţii, dezbateri şi dinamica, viaţa evenimentului în sine. Tinerii călărăşeni conştientizează că vocea lor contează şi că, datorită #tineREŢEA, ea poate fi auzită până la cel mai înalt nivel. Sunt onorată să îi pot ajuta în acest sens. Fără ei, acest eveniment nu ar putea fi numit, aşa cum ne place să o spunem, o “o poveste cu supereroi”! Mulţumesc pe această cale şi Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Călăraşi pentru susţinerea necondiţionată şi presei locale pentru sprijin… Fără toţi aceşti actanţi, dialogul structurat nu ar exista! Ziua de astăzi a fost, într-adevăr, cât se poate de productivă şi de intensă şi sper că şi la următoarele evenimente să avem parte de acelaşi schimb efervescent de propuneri, idei, perspective! Acestea sunt momentele pe care le aştept cel mai mult în calitate de Ambasador al DST!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*