Dorim concursuri pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli, pentru un învățământ al secolului XXI!
Consiliul Național al Elevilor solicită demararea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori ai unităților de învățământ preuniversitar, eliminând astfel interesele tendențioase și numirile prin detașare în interesul învățământului. Acestea au ca fond culoarea partidului din care cadrul didactic face parte. Astfel, nu se încurajează meritocrația, iar această practică nu poate fi nicidecum „în interesul învățământului”.
Candidații pentru funcția de director trebuie să dețină competențe administrative, manageriale și să dea dovadă de integritate. Asumarea unei viziuni verosimile despre educație trebuie să fie aferentă secolului XXI.
Salutăm, pe această cale, poziția Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, domnul prof. univ. dr. Mircea Dumitru referitoare la această problemă, transmisă prin intermediul paginii sale de Facebook.
„Este revoltător să auzim în continuare de cazuri de numiri ale directorilor pe criterii indoielnice, subiective care vizează cu totul alte interese decât cele care ar trebui să guverneze educația în mod normal. Nu putem vorbi despre reformă, atâta timp cât în continuare politicul are o influență nefastă în școlile din România, transparența și integritatea conducerii unităților de învățământ fiind contestabilă. Solicităm de urgență implementarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori, având speranță ca într-un final obiectivismul și valorile democratice și etice vor sta la baza leadershipului școlilor din România”, a declarat Vlad Ștefan, Președintele Consiliului Național al Elevilor.
“Nu este firesc ca într-un sistem de învăţământ ce militează, cel puţin la nivel declarativ, pentru calitate, egalitate şi compatibilizare să se mai remarce încă astfel de cazuri revoltătoare, cazuri de numiri ale directorilor în funcţie pe criterii netransparente, subiective, care periclitează buna funcţionare a mecanismelor de administrare a unităţilor de învăţământ. Este inadmisibil că educaţia să fie încă subjugata, influenţată într-o manieră total negativă de politic, este inadmisibil să acordăm funcţii pe baza unor criterii instabile. Nu putem să milităm pentru reforma şi pentru normalitate, dacă acceptăm încă astfel de practici ce defavorizează echilibrul şi actele decizionale din interiorul unităţilor de învăţământ. Dacă vom continua în acelaşi sens, vom fi, indirect, de acord cu prioritizarea unor interese personale şi cu practici a căror intenţie nu este să respecte drepturile şi nevoile actanţilor acestui sistem, ci să satisfacă orgolii şi jocuri de culise ce nu ar trebui să mai fie permise la acest nivel. În acest context, salutăm poziţia Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, domnul prof. Univ. Dr. Mircea Dumitru referitoare la acest inconvenient şi suntem total de acord cu decizia de a introduce concursul, în vederea ocupării funcţiei de director. » -Alexandra-Ioana TUȚĂ, vicepreşedinte CNE şi preşedinte CJE CL.