Naveta elevilor decontată integral|Realitatea din Călărași

Consiliul Național al Elevilor  salută punerea în dezbatere publică a Ordonanţei de Urgență privind decontarea integral a navetei principalilor actanți ai educației. După un an de negocieri cu oficialii Guvernului, Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științice și Avocatul Poporului, modificarea art. 84 alin.(3) și art. 105 alin. (2) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 poate fi așteptată.

Astfel, elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unităţii de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă. Mai mult, aceștia beneficiază de 50% reducere la achiziţionarea abonamentului pentru transportul mai-sus menționat.

După 5 ani de la promulgarea Legii Educației Naționale, o măsură pentru reducerea abandonului școlar este discutată. Consiliul Național al Elevilor susține, pe această cale, decizia de a respecta și pune în aplicare unul dintre drepturile elevilor, acela de a avea acces gratuit la educația.

“Încă din 2013, de la plafonarea decontului navetei pentru elevi, Consiliul Naţional al Elevilor a început demersurile pentru recorectarea legislaţiei, în concordanţă cu normele constituţionale ce vizează gratuitatea sistemului educaţional. Din nou, elevii din România au demonstrat că au o voce puternică, arătând astfel orice formă de rezistenţă la schimbare din partea factorilor decidenţi. Ne bucurăm să vedem interesul Guvernului României pentru respectarea legii în sistemul educaţional şi aşteptăm decizia finală de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă, până la începutul anului şcolar.” a declarat Vlad ȘTEFAN, președintele structurii.

« Iată că luna august ne aduce alte veşti bune, veşti ce constituie adevărate victorii ale Consiliului Naţional al Elevilor şi care ne demonstrează că principalii beneficiari ai sistemului de învăţământ preuniversitar din România nu reprezintă doar statistici ministeriale, ci voci care militează pentru schimbare şi pentru adaptare. Dacă Statutul Elevilor a reprezentat primul succes de proporţii al acestui început de lună, iată că şi sfârşitul ei ne oferă posibilitatea de a ne bucura împreună de o nouă reuşita răsunătoare, ce constă în faptul că naveta elevilor ce nu studiază în localitatea de domiciliu va fi decontata integral. Sunt mândră că această măsură a fost, în sfârşit, acceptată, având în vedere că, începând din 2013, an ce a marcat plafonarea decontului navetei pentru elevi, abandonul şcolar şi absenteismul au crescut radical, lucru care nu este sub nicio foma compatibil cu obiectivele noastre: o educaţie de calitate şi, cel mai important, centrată pe principalii beneficiari şi actanţi ai sistemului. » Alexandra-Ioana TUTA, vicepreşedinte CNE şi preşedinte CJE Călăraşi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*