Adrian Zamfir, candidatul aflat pe locul I pe listele de candidaţi la Camera Deputaţilor: „Multe femei au ajuns să petreacă multe ore pe zi la muncă, program care, pe vremuri, era apanajul angajaţilor de sex masculin. Viaţa profesională depinde de noi, mai mult decât de alţi factori externi.În schimb, o relaţie, alcătuirea unei familii reprezintă un schimb de roluri şi de aşteptări care depind şi de un partener. Putem însă spune că aceste femei nu îşi doresc şi o viaţă de familie? Desigur, exista satisfacţii şi în multe alte sectoare ale vieţii, iar evoluţia psihică a femeii o face mult mai stabilă şi stăpâna pe propriul destin. Dar câte femei pot spune că nu îşi doresc o familie niciodată? Îşi doresc, dar timpul dedicat acesteia este limitat, pentru că ceea ce le reprezintă sunt valorile pentru care au muncit, iar prezenţa în domeniul profesional este o necesitate, nu doar financiară, ci şi structurală”
Ieri, 29 octombrie, a.c. Organizaţia de femei a Filialei ALDE Călăraşi a iniţiat şi a realizat un workshop pe tema „Rolul femeii în societatea modernă. Egalitatea de şanse”. Acţiunea, la care au participat în egală măsură femei de pe toate palierele de vârstă, de la 25 la 70 de ani s-a dovedit a fi un real succes. Moderator, a fost dna Natalia Zamfir, psiholog şi doctorand în domeniul tematicii dezbătute de femeile liberale. Pornind de la statutul femeii, care a variat considerabil de la o societate la alta, femeile având, încă din antichitate, în societatea şi viaţa politică a statelor europene, un statut şi funcţii subordonate, părerile au fost variate, cu abordări de genul “în viaţă, avem parte de unele roluri pe care le alegem şi de altele care vin de la sine. Pe unele ni le dorim, şi luptăm pentru ele, pe când pe celelalte ni le asumăm ca de la sine înţeles ”, a concis o doamnă aflată la începutul vieţii de pensionar.
Două doamne, de profesie “pensionar” au menţionat “Când facem bilanţul, uneori ajungem la un număr foarte solicitant de sarcini pe care le avem de îndeplinit ca femei: să fim soţii şi mame, să avem grijă casei, dar şi a veniturilor, să avem responsabilitatea locului de muncă şi cea a părinţilor ajunşi bătrâni – complicate toate de micile griji şi de problemele cotidiene. ” sau “Cât de multe s-au schimbat pe parcursul timpului până în zilele noastre este greu de spus şi depinde de locul şi societatea în care trăieşti. A avea un loc de muncă, copii acasă şi lista cumpărăturilor în braţe nu ne va ridica niciodată mai presus de „gospodarul casei”. Dacă asta este bine sau nu… nu cred că mai contează. Important pentru fiecare dintre noi este să ne respectăm noi înşine şi, oricât de dificil ar fi, să reuşim de fiecare dată cu zâmbetul pe buze să putem reacţiona ferm la toate provocările societăţii. “
La femeile din categoria de vârstă 30-40 de ani, am surprins răspunsuri de genul: “ Femeia modernă este cea care pune realizarea profesională înaintea celei personale. Cariera intra în categoria acelor decizii pe care le luăm strict pentru noi, ca fiind aspecte ale vieţii, ceva mai uşor de controlat” sau : “Zona profesională este cea în care ne simţim mai stăpâni pe situaţie pentru că putem controla evoluţia noastră prin pregătire asiduă, perfecţionare, perseverenţă şi dedicare.”
La aceste dezbateri, Organizaţia de femei liberale a invitat şi candidaţii aflaţi pe listele pentru alegerile parlamentare, care au exprimat păreri de genul: „Multe femei au ajuns să petreacă multe ore pe zi la muncă, program care, pe vremuri, era apanajul angajaţilor de sex masculin. Viaţa profesională depinde de noi, mai mult decât de alţi factori externi.În schimb, o relaţie, alcătuirea unei familii reprezintă un schimb de roluri şi de aşteptări care depind şi de un partener. Putem însă spune că aceste femei nu îşi doresc şi o viaţă de familie? Desigur, exista satisfacţii şi în multe alte sectoare ale vieţii, iar evoluţia psihică a femeii o face mult mai stabilă şi stăpâna pe propriul destin. Dar câte femei pot spune că nu îşi doresc o familie niciodată? Îşi doresc, dar timpul dedicat acesteia este limitat, pentru că ceea ce le reprezintă sunt valorile pentru care au muncit, iar prezenţa în domeniul profesional este o necesitate, nu doar financiară, ci şi structurală” a afirmat domnul Adrian Zamfir, candidatul aflat pe locul I pe listele de candidaţi la Camera Deputaţilor. Domnul Laurenţiu State, candidat la Camera Deputaţilor, a punctat: “Pe scurt, femeia de cariera nu poate fi ţinută în casă. Odată creată o familie, responsabilităţile devin şi mai mari. Da, ne putem baza pe (unii) bărbaţi să preia din sarcinile casnice, dar cum nu ne aşteptam la veleităţi de Jamie Oliver la prea mulţi, baza rămâne tot în seama femeii.”
Doamna Natalia Zamfir a concluyionat : “Avem astfel femeia care îşi asuma rolul profesional, pe cel relaţional şi pe cel casnic, încercând să ofere, în fiecare dintre planuri, cât mai mult şi mai bine. În societatea modernă, asumarea tuturor acestor roluri nu mai este un caz de excepţie, ci e cel mai frecvent întâlnit. Cu toate acestea, responsabilităţile prea multe duc şi la anumite eşecuri. Atunci când oferim prea mult unuia dintre sectoare, acesta ocupându-ne mult timp, ajungem să neglijăm altele, şi vor apărea frustrările şi epuizarea. Un echilibru perfect nu exista, aşa cum nu există oameni perfecţi. Nu poţi dori o carieră şi o familie în acelaşi timp. Cuplul – da, se poate forma şi poate convieţui atât timp cât cei doi parteneri au viziuni şi aşteptări similare de la perechea lor, familia însă… mai greu. Rolurile pe care le jucăm de-a lungul vieţii se aglomerează uneori şi ne copleşesc. Cei din jur cred că e firesc să facem anumite lucruri. Este firesc să fim responsabile cu… hrana, curăţenia şi ordinea, educaţia, parte din veniturile casei, comunicarea cu toţi membrii familiei, vizitele la medic, zilele de naştere, respectarea dead-line-urilor la muncă, suportul emoţional pentru toţi membrii familiei, păstrarea relaţiilor cu prietenii, grijă pentru membrii în vârstă ai familiei etc. Dar cine deţine decizia şi cum ne păstrăm echilibrul când suntem bombardate de sarcini care, dacă nu le îndeplinim, pot deveni motiv de blamare? Decizia este a noastră. Un sfat pentru autoconservare ar fi că, de cele mai multe ori, în viaţa asta este mai bine să nu arăţi că le poţi face pe toate.”
Cu toate impedimentele de care ne mai lovim şi în ziua de astăzi, nu putem nega faptul că femeia a avut o evoluţie constantă de-a lungul timpului şi a ajuns din anumite puncte de vedere egală cu bărbatul. Asta nu înseamnă că în toiul unei petreceri nu vă veţi uita în jur şi nu veţi vedea două grupuri distincte care stau şi vorbesc. Cu toate că, probabil, vor mai trece multe secole până ce bărbaţii vor accepta la nivel global egalitatea dintre ei şi soţiile lor, trebuie să recunoaştem că, în general, în majoritatea societăţilor evoluate mentalitatea s-a schimbat radical.
Daniela Creţu,
Preşedinte, ALDE Călăraşi
Lasă un răspuns