Pentru un județ agrar, doar ALDE are soluții pentru modernizarea agriculturii

dsc_0293Adrian Cornelius Zamfir, candidatul partidului Alianța Liberalilor și Democraților- ALDE, susține că doar prin modernizarea agriculturii se poate oferi o bază adecvată pentru dezvoltarea comunităților și propune soluții pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

”În ciuda condițiilor favorabile create de Guvernarea ALDE-PSD, economia este blocată la nivel investițional. România este lipsită de proiecte ambițioase, de anvergură existând  numeroase disfuncționalități ale economiei de piață.
În perioada de precampanie, am vizitat multe localități din județul Călărași constatând că în percepția oamenilor, locuitori ai zonei,  există sentimentul că nu se întâmplă nimic. Am urmărit atitudinea locuitorilor cu privire la satisfacția față de condiţiile de viață şi serviciile publice locale, i-am întrebat pe oameni despre greutățile întâmpinate în desfășurarea activităților aducătoare de venituri, despre prioritățile de dezvoltare ale comunei  şi modul de implicare al acestora în soluţionarea acestor priorităţi.
Agricultura, ca în orice zonă rurală este activitatea de bază, tocmai de aceea persoanele mai înstărite din mediul rural îşi desfăşoară activităţile în domeniul agricol. Societăţile agricole care au reuşit să îşi construiască propriul sistem de irigaţii prin puţuri forate, au produs efecte vizibile. Aceste probleme ar trebui rezolvate prin renovarea canalelor şi a staţiei de apă, şi prin accesarea de fonduri europene.
Cele mai mari probleme din mediul rural constau în  lipsa sistemului de alimentare cu apă, a gazelor şi a canalizării,  iar în ceea ce priveşte agricultura, lipsa unui sistem de irigaţii şi cuantumul subvenţiilor.
Printre cei care doresc să facă schimbări în activitatea pe care o desfășoară se află persoane care vor creșterea capacității de producţie,  schimbarea modului de desfacere  a producţiei obţinute eliminând intermediarii,  achiziţionarea prin acesarea de fonduri europene,a  echipamentelor  tehnologice noi pentru a uşura activitatea desfăşurată în domeniul agricol.
Mulți cetățeni au precizat că este nevoie de mai mulţi bani pentru a-şi desfășura activitatea mai uşor, pentru a angaja personal suplimentar. Persoanele care lucrează sunt deranjate de faptul că veniturile sunt prea mici în raport cu munca depusă. Cei care își vând producţiile ar dori mai mult ajutor din partea statului pentru a-i ajuta să îşi vândă producția la prețuri rezonabile.
Unele persoane doresc să aibă mai mult timp liber, pentru ca , declara ei : “muncim prea mult şi nu ne mai rămâne timp de investit în noi “, iar alte persoane se complac cu situaţia în care se afla şi nu ar schimba nimic la felul în care îşi desfăşoară activităţile.
În mediul rural se simte foarte tare lipsa banilor şi lipsa unor cadre experimentate de conducere, ceea ce duce la o relaţie fără respect între locuitorii comunei şi liderii acesteia. Această lipsă de respect la adresa liderilor şi lipsa de comunicare nu ajută deloc la dezvoltarea agriculturii din comună.dsc_0349
Toţi cei cu care am stat de vorbă  speră la o comună modernă şi cu o agricultură prospera.  Dar, pentru atingerea acestor obiective, este nevoie, mai mult decât de a răspunde cerințelor punctuale ale populației agricole pe anumite probleme bine identificate,  de îndrumare, de identificarea unei direcții de acțiune, de dezvoltare, de politici publice îndreptate spre rezolvarea acestor probleme, care să asigure o fundamentare solidă şi să ofere o bază adecvată pentru dezvoltare.
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților- ALDE, susține modernizarea agriculturii, ca o resursă importantă de creștere a PIB și a veniturilor bugetare. În acest scop, susținem:
-asocierea fermierilor în Cooperative agricole mari, cu operațiuni integrate. Cooperativele agricole nou înființate vor avea, scutire de impozit pe profit timp de cinci ani și scutire de impozit pe terenul agricol.
-aplicarea legislației privind extinderea și modernizarea sistemelor de irigații. Statul va aloca sumele necesare în acest sens. Plata serviciilor de irigații se va face prin acordarea unor facilități pentru contractele pe termen lung încheiate de fermieri, propunându-ne ca până în 2020 să avem cel puțin 1 milion de hectare irigate.
-terenurile cu destinație agricolă vor putea fi cumpărate numai de fermieri, persoane fizice și juridice, cu experiență în domeniu de minim 5 ani (carnet de producător/carnet de comerciant).
– încadrarea băuturilor din gospodăriile individuale ca produse tradiționale, cu regimul fiscal adecvat produseor tradiționale europene.
-construirea lanțurilor de depozite pentru producția de cereale, cu acordarea unor certificate de depozit tranzacționabile.
-includerea în domeniile susținute prin Programul celor 100 de miliarde de euro, a industriilor prelucrătoare de produse agricole (panificație, legume-fructe, lactate, produse animale etc.). Situația actuală în care exportăm grâu și importăm făină nu mai poate fi tolerată.
-Producția de sere va beneficia de o susținere deosebită, prin acordarea unor ajutoare din partea statului. România poate deveni cel mai mare producător de legume din Europa.
Sunt convins că, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților –ALDE, prin programul său și  printr-o cooperare solidă intre specialiștii noștri şi mediul academic, are cele mai potrivite soluții pentru a ajuta zonele rurale să facă față multiplelor provocări economice, sociale şi de mediu pe care le aduce secolul XXI.”

Adrian Cornelius ZAMFIR,
Candidat ALDE Călărași, la Camera Deputaților

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*