Oameni de succes ai Călărașului/Marian Nan ceel mai bun iconar și pictor bisericesc din Călărași

nan3nan-ultima   Marian Nan este un călărășean născut la data de 12 decembrie 1972. De la o vârstă fragedă a îndrăgit culorile și a visat să ajungă iconograf. A fost profesor de desen la o școală din Călărași vreme de mai mulți ani, dar pasiunea sa pentru iconografie și pictură bisericească l-a determinat să renunțe la profesia de dascăl pentru a se dedica în totalitate artei. Lucrările sale pot fi văzute în bisericile din Satnoieni,Coslogeni,Floroaica,Fetești-Sat,Dragalina,Silistra-Bulgaria, Călărași,etc. De trei ani a început să lucreze icoane în mozaic. Aceste opere de artă au avut mare succes și căutare atât în România cât și în Spania,Italia și Germania.

„Pentru a picta o adevărată icoană, este nevoie de multă muncă. Aceasta nu este o simplă pictură, un simplu desen. Desenul este și el frumos, dar icoana este mult mai bună, trebuie să fie veșnică,,,-Marian Nan.nan1

nan2nan4“La propunerea Preafericitului Părinte  Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, anul 2017 a fost declarat ca An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Hotărârea a fost luată în ședința de lucru din 28-29 octombrie 2015, a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În perspectiva deja anunțată a anului 2017 – „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești” și „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” – în data de 16 decembrie 2016,  Sfântul Sinod a aprobat completarea programului-cadru național bisericesc cu un capitol suplimentar, şi anume: „Sfântul Evanghelist Luca, Sfântul Ioan Damaschin și Sfântul Teodor Studitul sunt figuri emblematice ale anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”. Diploma şi medalia anului omagial 2017 vor fi oferite persoanelor care promovează valorile perene ale picturii autentice bisericeşti.

Totodată, membrii Sfântului Sinod au aprobat crearea medaliei comemorative și a diplomei Justinian Patriarhul şi apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului. Acestea vor fi oferite persoanelor care au ilustrat în mod deosebit tematica anului comemorativ 2017.”sursa: BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNEnan5

 

2844 vizualizari in total 1 vizualizari azi


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*