Marian Nan este un călărășean născut la data de 12 decembrie 1972. De la o vârstă fragedă a îndrăgit culorile și a visat să ajungă iconograf. A fost profesor de desen la o școală din Călărași vreme de mai mulți ani, dar pasiunea sa pentru iconografie și pictură bisericească l-a determinat să renunțe la profesia de dascăl pentru a se dedica în totalitate artei. Lucrările sale pot fi văzute în bisericile din Satnoieni,Coslogeni,Floroaica,Fetești-Sat,Dragalina,Silistra-Bulgaria, Călărași,etc. De trei ani a început să lucreze icoane în mozaic. Aceste opere de artă au avut mare succes și căutare atât în România cât și în Spania,Italia și Germania.
„Pentru a picta o adevărată icoană, este nevoie de multă muncă. Aceasta nu este o simplă pictură, un simplu desen. Desenul este și el frumos, dar icoana este mult mai bună, trebuie să fie veșnică,,,-Marian Nan.
“La propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, anul 2017 a fost declarat ca An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Hotărârea a fost luată în ședința de lucru din 28-29 octombrie 2015, a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
În perspectiva deja anunțată a anului 2017 – „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești” și „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” – în data de 16 decembrie 2016, Sfântul Sinod a aprobat completarea programului-cadru național bisericesc cu un capitol suplimentar, şi anume: „Sfântul Evanghelist Luca, Sfântul Ioan Damaschin și Sfântul Teodor Studitul sunt figuri emblematice ale anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”. Diploma şi medalia anului omagial 2017 vor fi oferite persoanelor care promovează valorile perene ale picturii autentice bisericeşti.
Lasă un răspuns