Săptămâna Mare: iată ce NU ai voie să faci!

Săptămâna Mare: iată ce NU ai voie să faci!

O singură săptămână îi mai desparte pe români de sărbătoarea Paştelui. Este vorba mai exact de Săptămâna Mare, cea în care creştinii au datoria de a respecta tradiţii şi obiceiuri străvechi, cu doar câteva zile înainte de Paşte.

În Săptămâna Patimilor, aşa cum se mai numeşte, românii ţin post, participă la slujbele care au loc în fiecare zi a săptămânii şi, nu în ultimul rând, se pregătesc să întâmpine, aşa cum se cuvine, sărbătoarea Învierii.

Până atunci, trebuie să îţi reaminteşti care sunt cele mai cunoscute superstiţii legate de ceea ce este interzis să faci în Săptămâna Mare. Asigură-te că ţii cont de ele, tocmai pentru a le transmite şi celor mai mici membri ai familiei cele mai vechi tradiţii şi obiceiuri legate de sărbătoarea Paştelui.1

Iată ce este interzis să faci în Săpămâna Patimilor

Paştele se apropie cu paşi repezi, iar ca să-l întâmpini cum se cuvine, urmăreşte cele mai importante tradiţii pe care trebuie sa le respecţi săptămâna aceasta:

  1. Tradiţia spune că în Vinerea Mare nu ai voie să mergi la frizer, nici tu şi nici căţelul ori pisica întrucât există o supersiţie conform căreia dacă te tunzi, cineva din familie va suferi o pierdere. Poţi să te ocupi de aceste detalii la începutul săptămânii, aşa că programează-ţi căţelul cu câteva zile înainte şi ţine cont de faptul că majoritatea saloanelor au program special săptămâna aceasta. Cu siguranţă, poţi să îi oferi animăluţului tău o zi întreagă de răsfăţ şi să încerci acele tunsori pentru câini la Cherry VET, căci, cu siguranţă, şi căţelul tău merită un tratament special.

  1. Cele mai vechi obiceiuri spun că, în prima zi de Paşte, este obligatoriu să porţi ceva nou ori să faci o schimbare de look, întrucât doar aşa îţi va merge bine tot anul. Evită să îndeplineşti acest lucru în Săptămâna Mare. Ocupă-te de shopping şi schimbări de look cu o săptămână înainte. De exemplu, fă-ţi programare la dentist din timp şi scapă de problemele pe care le ai înainte de Paşte. Analizează oferta de implanturi dentare la Dr Melnic dacă vrei să eviţi eventualele dureri ale dinţilor, care pot apărea în cazul în care nu îţi tratezi problemele la timp.

  1. În Joia Mare nu se doarme, deoarece se consideră că cel care încalcă tradiţia va fi leneş tot anul. De asemenea, se spune că cine doarme în Joia Mare nu va reuşi să îşi îndeplinească atribuţiile, indiferent cât de simple ar fi acestea.

  1. În Vinerea Mare nu se spală, nu se sacrifică animale şi nici nu se mănâncă urzici. De asemenea, în unele zone, în această zi, nu se pune oţet în mâncare. Toate aceste lucruri se pot face în primele două zile, Luni şi Marţi, zilele destinate curăţeniei generale din casă.4

  1. În Joia Mare nu se fac parastase, nu se trag clopotele la Biserică şi nici nu se spală. Gospodinele vor putea găti în Sâmbăta Mare, atunci când, de regulă, se trasează ulimele detalii cu privire la sărbătoarea Paştelui: vasele cu mâncare trebuie puse la cuptor cu mâna dreaptă, iar numărul lor trebuie să fie, obligatoriu, cu soţ. De asemenea, în noaptea de Înviere nu se doarme, ci se poartă haine albe şi noi.

Iată 5 lucruri pe care NU ai voie să le faci în Săptămâna Mare. Asigură-te că le ai în vedere, astfel încât să fii pregătită corespunzător pentru sărbătoarea pentru care a început deja numărătoarea inversă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*