Valentin Deculescu – ,,Pentru mine a fost o onoare să fiu ales în funcția de președinte și mi-am asumat responsabilitatea de a încerca să rezolv o serie de probleme”

deculescu 1

Asociaţia intercomunitară  A.D.I. ECOAQUA are ca scop reglementarea, înfiinţarea, finanţarea, exploatarea, monitorizarea şi gestionarea în comun a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţării, modernizării şi dezvoltării sistemelor de utilităţi publice aferente serviciului realizat, pe baza strategiei de dezvoltare.

Președintele A.D.I. ECOAQUA , Valentin Deculescu, a vorbit într-un interviu acordat pentru Realitatea din Călărași despre rolul și  importanța asociației la îmbunătățirii calitații vieții călărășenilor.

   Când ați preluat funcția de președinte al asociației A.D.I. ECOAQUA ?

Valentin Deculescu : ,, În luna februarie a acestui an, în urma hotărârii de Consiliu Județean, am fost desemnat să reprezint Consiliul Județean Călărași în această asociație. Conform statutului, reprezentantul CJ este și președintele asociației. Pentru mine a fost o onoare să fiu ales și mi-am asumat responsabilitatea de a încerca să rezolv o serie de probleme care aparțin atât de comunitate cât și de asociație și de operator. O primă dezamăgire a fost faptul că unii membri ai asociației care nu lucrează pe operator, privesc în continuare cu neîncredere această asociație, neînțelegând rolul acesteia, iar unele UAT-uri din judet nu sunt membre în asociatie. Rolul A.D.I. ECOAQUA, pe lângă faptul că are un operator de zonă puternic, este de a atrage fonduri europene. Am văzut cu toții lucrările care s-au efectuat în Călărași, Oltenița, Lehliu Gară și Urziceni prin proiectul POS MEDIU, începând cu stații de tratare a apei, stații de epurare și rețelele de alimentare cu apă și nimeni nu poate să nege efectele benefice ale acestor investiții ”.

     Se poartă discuții cu scopul de a convinge reprezentanții U.A.T.-urilor care încă nu sunt membre în asociație, de avantajele înscrierii lor în A.D.I ECOAQA?

,, Se fac eforturi permanente de convingere , cu exemple concrete.  Primăriile enumerate, fără această asociere nu și-ar fi permis aceste investiții de mare anvergură, într-un timp relativ scurt. Datorită investițiilor, avem una dintre cele mai bune ape potabile din țară. Acest lucru este vizibil pentru toată lumea și este și un motiv de mândrie pentru noi”.

   Un subiect sensibil pentru cetățeni, este prețul apei. Cum se reflectă aceste investiții în prețul apei livrate populației ?

,, ECOAQUA Călărași a participat la realizarea proiectului implementat prin POS MEDIU cu o cotă de cofinanțare, cotă asigurată printr-un împrumut bancar. Contravaloarea serviciului datoriei generată de acest împrumut reprezintand ratele de împrumut și ratele de dobândă se regăsesc în structura prețului apei în elementul “redevență” care este de ~ 11%;

 

Punerea în funcțiune a capacitaților de producție rezultate din aceste investiții ( stații de tratare, stații de epurare, cămine de monitorizare etc ) generează costuri de exploatare suplimentare, în special pe partea de epurare a apei care se deversează în bazinele hidrografice.

 

După terminarea proiectului atât stațiile de epurare care au fost modernizate (din treapta mecanica în treapta biologică), dar și cele noi, au tehnologii de epurare a apei mult mai sofisticate care asigură încadrarea apei deversate în normele europene impuse, dar implicit generează costuri semnificative cu energia electrică și aditivii de tratare și nu în ultimul rând cu o mană de lucru cu calificare superioară.

 

Se vehiculează tot timpul că prețul apei la operator în municipiul Călărași este cel mai mare. Nu este deloc așa. În comparație cu operatorii din zonă,  avem un preț pe metru cub de apă mai mic decât Giurgiu și puțin mai mare decât Alexandria cu precizarea că standardul de calitate al apei este mai ridicat la noi. Cetățenii trebuie să înțeleagă că plătesc servicii în care se reflectă tot ceea ce am prezentat anterior, dar și altele.

 

3172 vizualizari in total 2 vizualizari azi


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*