Gheorghiță Cărtușanu/Omul modest care nu vorbește niciodată la singular despre realizările din comună

cart1

Gheorghiță Cărtușanu este la cel de-al patrulea mandat de primar al comunei Fundeni, județul Călărași care se află situată la 16 km de București și 110 km de municipiul reședință de județ,  Călărași. În cei 14 ani de cănd păstorește destinele comunei, acesta a transformat acest cătun uitat de lume, într-o localitate modernă demnă de secolul XXI. Străzile asfaltate, alimentarea cu apă curentă, iluminatul public, canalizarea și școlile utilate la standarde europene sunt dovada faptului că  experiența timp de 20 de ani în administrație a condus la ridicarea gradului de calitate a vieții a cetățenilor comunei Fundeni. Dar omul modest, care nu vorbește niciodată la singular despre realizările din comună , spunînd totdeauna ,,echipa mea a realizat…,,echipa mea a propus,, nu se preocupă doar de bunăstarea materială a cetățenilor ci și de organizarea unor evenimente culturale.

 Reporter:  Ce proiecte aveți aprobate ?

  Gheorghiță Cărtușanu: De proiecte, ce pot să vă spun,  sunt multe. Proiecte aprobate prin ordin de ministru, avem asfaltare străzi în comuna Fundeni , înca 7 km în afară de ce am  asfaltat deja , mi-a fost aprobat și valoarea totală a proiectului este de 95 de miliarde, avem un proiect la scoala numarul 1. În comuna Fundeni sunt 3 scoli. La școala 2 și 3 sunt  clasele 1-4, iar când termină clasa a 4-a se duc la școala numărul  1, unde se continuă 5-8. Școala NR 2 este reabilitată pe fonduri  europene în parteneriat cu Ministerul Învățământului și partea de cofinanțare a primăriei, pentru unele lucrări neeligibile ale Ministerului Învățământului .  Este un proiect mare,  de 13 miliarde inițial … contribuția primăriei la timpul acela era de 1,8 miliarde.cart 2

Reporter : Care a fost motivul pentru care valoarea proiectului a crescut ?

  Gheorghiță Cărtușanu :   Proiectul nostru inițial nu s-a schimbat cu nimic, doar că, spre exemplu, gardul exterior era proiectat inițial să fie realizat dintr-o plasă foarte subțire, de proastă calitate  și fiind cunoscut faptul că sunt un perfecționist, am luat masura de înlocuire cu plasă bordurată cu grosimea de 6 mm, pentru a fi mai rezistentă, cu fundație, cu stâlpi din țeavă mai sănătoasă…… dacă facem un lucru bun, să-l facem pană la capăt.  Am realizat și trotuare noi, betonate.  Se modifică un pic proiectul,  pentru că eu am vrut calitate,   se schimba unele structuri de rezistenta, vorbim de unele lucruri, de aleei  pietonale, pe care le-am vrut in plus,  se mărește un pic valoarea.cart5

cart6 Reporter: Nu credeți că, mărirea valorii a  supărat unii constructori sau că va crește durata derulării  proiectului din cauza contestatiilor?  În momentul în care se ajunge la licitație sunt mulți nemultumiți ….

  Gheorghiță Cărtușanu:  Nu, nu există discuție despre așa ceva. Sunt mici detalii , s-a făcut procedura  cu respectarea ordonanței 34, partea noastră de contribuție  nu depășește 70000 mii de euro . Nu a fost cazul de contestație. Cel care se ocupă de achiziții   a făcut procedura corect, au venit  3 firme, nu știu cine e câștigător la ora actuală.

 Reporter : Cum decurge relația, primar- consilieri locali ?

  Gheorghiță Cărtușanu:  Numărul  de consilieri locali este de 13. Eu, ca și primar al Partidului Social Democrat, am în primul rând, susținerea consilierilor PSD.  Am mers  pe străzi cu ei, consilierii au venit din propria inițiativă , au mers cu angajatii primăriei, la acțiuni de depistare a oamenilor asupra cărora existau suspiciuni de furt de apă potabilă. Cu ei am făcut multe acțiuni, am montat cu ei și cu echipa de tineret, limitatoarele de viteză. Cu acești consilieri ai PSD-ului, am turnat beton,  am făcut gărdulețul,  ei au venit cu ideea să facem ceva  sa fie bine pentru comunitate, să fim un exemplu demn de urmat.

Reporter : Dacă tot ați adus aminte de partid, care este relația dumneavoastră cu conducerea de la nivel județean a Partidului Social Democrat și cum vă sprijină?

  Gheorghiță Cărtușanu :  Relația mea cu noua conducere este foarte bună. Discuții pot fi din ambele părți. Eu spun că este o relație bună, că eu  Gheorghiță Cărtușanu am un principiu în viață. Sunt primarul comunei, interesul meu este comuna Fundeni, care trebuie să se dezvolte pe zi ce trece, de aceea relația primar-cetațean trebuie să se reflecte în bunăstarea cetățenilor. Ori de câte ori am avut nevoie , unii consilieri județeni care îmi sunt apropiați, s-au implicat  pentru sprijinirea de alocare de fonduri.  Și conducerea județului a ținut cont de proiectele pe care le-am propus. Vorbim de asfaltare, o valoare destul de mare, vorbim de investiția la școala nr. 1, valoarea investiției acolo, este de un milion de euro, și al treilea proiect, extindere și modernizare dispensar  în comuna Fundeni, unde valoarea investițiilor se ridică la 10-11 miliarde lei.

Reporter :  Străzile,  în ce proporție sunt asfaltate ?

   Gheorghiță Cărtușanu : Comuna Fundeni are 35 de km de drumuri. S-a asfaltat până în prezent, 11-12 km.   Urmează să fim chemați să semnăm contractele de finanțare pentru încă 7 km. Eu spun că, după realizarea asfaltării acestor 7 km, vom avea asfaltare în proporție de 65-70%.

Reporter : Am văzut că ați intervenit în viata socială a comunitații, organizând diferite evenimente . Ați avut concurs de ciclism, ați premiat cetățenii care au împlinit unun anumit număr de ani de la căsătorie. Care a fost reacția cetațenilor?

  Gheorghiță Cărtușanu:   A fost cu ani în urmă, acea lege pentru cei care se căsătoreau,  primeau o sumă de la primărie, s-a scos lucrul acesta. Da, când se căsătoreau, cetățenii primeau o sumă de 1000-1500 lei… nu mai țin minte. Am încercat să transpun acest lucru pentru cuplurile de vârstnici din comună care împlinesc un număr de ani, de la căsătorie. Am crezut că este  un lucru foarte important, ca în  fiecare an, acei bătrânei să fie recompensați, nu știu dacă este importantă suma cât faptul că cineva s-a gândit la ei.  Am mers cu ei la restaurant, să vedeți acolo cum povesteau… din amintiri.  Ne implicăm în acțiuni sociale tot timpul, dacă vorbim de acțiuni sociale ale primăriei. De când am venit la primărie, mi-am propus un lucru : să ajutăm familiile nevoiase cărora se întâmplă să le moară cineva. Atunci când au avut aceste incidente nefericite, primăria a sprijinit cu sume cuprinse între 700-1000-1500 lei.

Reporter : Ce le transmiteti locuitorilor comunei?

  Gheorghiță Cărtușanu:  Le mulțumesc că au avut și au încredere în mine, le promit că ușa mea va fi totdeauna deschisă pentru a putea rezolva împreună,problemele comunității. Le promit că o să demonstrez că taxele pe care ei le plătesc, se întorc în comunitate, în drumuri, școli, iluminat stradal și alte lucrări de interes comunitar.cart3

3592 vizualizari in total 2 vizualizari azi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*