Studenții din zona transfrontalieră Călărași- Silistra se pregătesc să devină leaderi și antreprenori în cadrul proiectului “Căi de carieră pentru mobilitatea forței de muncă în rândul tinerilor”, cod 16.4.2.021,e-MS-ROBG 156
În perioada iunie- iulie 2018, în cadrul activității A6 -Asigurarea unui sistem educațional comun “Căi de carieră pentru mobilitatea forței de muncă în rândul tinerilor”, prin cel de-al treilea program al schemei educaționale, 32 de studenti ai Filialei Călărași a Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală ce apartine Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București alături de 20 de studenți ai Filialei Silistra a Universității Anghel Kancev din Ruse participă la cursuri de leadership și antreprenoriat, în cadrul proiectului “Career Paths to Youth Labour Mobility”/”Pași în carieră pentru mobilitatea fortei de muncă pentru tineret”, cod 16.4.2.021., finanțat prin Programul: INTERREG V-A RO-BG, Axa prioritară-4; Prioritatea de Investitii 1.
Activitatea A6 implementează unul dintre pilonii programului educațional comun “Căi de carieră pentru mobilitatea forței de muncă în rândul tinerilor”, care oferă măsuri de mobilitate transfrontalieră a forței de muncă, o schemă comună de învățământ orientată spre piața muncii: stagii comune, cursuri de limbi străine specializate, cursuri de leadership și antreprenoriat, cursuri virtuale de antreprenoriat etc. pentru studenții grupurilor țintă din România și Bulgaria. Activitatea A6 răspunde la Cadrul CE privind competențele cheie – spiritul antreprenorial și competențele de leadership.Acesta prevede instruiri antreprenoriale și de însușire a competențelor de leadership ale studenților din grupul țintă și extinde numărul participanților la schema de învățământ comun, care practic accesează inițiative comune de ocupare a forței de muncă. Ședințele de formare VCC vor conduce la acoperirea și intensificarea efectului transfrontalier al proiectului. Organizarea sesiunilor de instruire virtuală economisește timp și resurse prin evitarea călătoriei și a cheltuielilor sale. Tehnologia IT promovează comunicarea și implicarea activă prin utilizarea video HD, schimbul de text, partajarea de fișiere media și partajarea ecranului. De asemenea, toate cursurile de antreprenoriat implică subiectul “Antreprenoriatului verde care îi învață pe studenți cum să se pregătească pentru a păstra și să proteja mediul înconjurător, ca măsură specifică pentru promovarea dezvoltării durabile.
Cursurile sunt organizate în două serii, cu câte două grupe de studenti din România și Bulgaria. Astfel, implementarea activității A6 contribuie la măsurile de mobilitate transfrontalieră a forței de muncă pentru întreaga zonă de cooperare transfrontalieră și aduce o valoare adăugată cooperării CBC. Pornind de la aceste argumente, în cadrul proiectului nostru am considerat necesară formarea competențelor de leader și antreprenor pentru că niciodată nevoia de leadership eficient nu a fost mai promovată ca în secolul XXI. Principalul argument este acela că în vremurile acestea schimbătoare, leadershipul este cheia succesului indivizilor si organizaţiilor cât şi a regiunilor şi ţarilor în care trăim și poate fi văzut ca o provocare pe care fiecare şi-o adresează: cine este, ce face şi cum se exprimă. Prin cursul de antreprenoriat ne-am propus o pregatire inginereasca si manageriala bazata pe creativitate si practică, pentru a oferi studenților șanse reale in competiția de pe piața forței de muncă, inclusiv in zona antreprenoriala, pentru a-i ajuta sa-si construiasca o carieră in mediul afacerilor, precum și să-si dezvolte propriul business.
La absolvirea celor două cursuri, studentii vor primi certificate de atestare a acestora, care vor da un plus de valoare pe piața muncii transfrontaliere și europene.
Prof.univ.dr. Daniela Crețu
Manager Proiect