Reţeta Realitatea de vineri / Borş de peşte dobrogean

0

bors-de-peste-dobrogean-10 Reţeta Realitatea de vineri / Borş de peşte dobrogeanIngrediente

  • aprox. 1.5 kg pește mic – caras plătică, biban și/sau tacâmuri de pește (capete, cozi, oase)
  • aprox. 1.5 kg pește mare tăiat rondele – crap somn, sturion, știucă
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 felie zdravănă de țelină
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1-2 cartofi
  • 3-4 roșii cărnoase
  • 2 legături de leuștean proaspăt
  • aprox. 3 litri de apă – se mai completează ulterior dacă mai e nevoie
  • sare și oțet – după gust

pentru servit

  • mujdei de usturoi
  • hrean ras cu oțet
  • ardei iute proaspăt sau la oțet

Mod de preparare

  • Punem la fiert în apă cu puțină sare ardeiul gras şi rădăcinoasele (mai putin cartofii) curățate și tăiate cuburi potrivit de mari.
  • După vreo 10 minute adăugăm și cuburile de cartof iar când și acestea sunt fierte, dăm drumul în oală roșiilor tocate sau pasate la chopper, după cum vă place mai mult.
    • Lăsăm roșiile să fiarbă 10 minute, apoi punem peștele mic și/sau tacâmurile de pește.
    • Când peștele e fiert bine, îl scoatem din oală cu o supieră si îl lăsăm să se răcorească ca să putem curăța carnea de pe oase. O mărunțim sau o trecem prin sită și o punem înapoi în ciorbă.
    • Potrivim gustul de sare și adăugăm 2-3 linguri de oțet în supă. Pe lângă acrire, are și rolul de a nu lăsa peștele cel mare să se înmoaie prea tare și să cadă de pe oase.
    • Punem rondelele de pește mare la fiert. Vor fierbe foarte repede, în 10-15 minute sunt gata. Le scoatem și le punem separat într-un castron pe care îl vom servi la masă. Dacă vi se pare cumva că e prea puţin lichid faţă de cât peşte aveţi, mai puteţi completa cu puţină apă fierbinte, nu rece!
    • Între timp nu stăm degeaba, ci ar fi cazul să ne ocupăm de mămăliguță și de mujdeiul de usturoi, sau să dăm hreanul pe răzătoare.
    • Mai gustăm o dată zeama să ne placă cât e de sărată și de acră.
    • Punem leușteanul tocat mărunt și suntem gata să servim borșul fierbinte alături de mămăliguță, şi usturoi. Neapărat să nu uitați de ardeiul iute!
    • Sursa : bucate -aromate.ro
1059 vizualizari in total 2 vizualizari azi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *