Implicarea tinerilor în politica locala / Alexandru Chiriţă: ,,Din pacate, mulți oameni politici dau dovadă de prea multă flexibilitate ce le afectează grav verticalitatea”

 

Implicarea tinerilor în politica locală are loc, în mare parte doar pe rețelele de socializare și mai puțin în realitate. Tinerii fug de responsabilitate, fug pe rețelele de socializare, comentează, critică, dar nu prea fac nimic.  Asemeni tuturor celorlalte categorii de vârsta si tinerii voteaza de predilectie cu tinerii. Factorii care îi determină pe tineri să voteze într-un fel sau altul sunt lucrurile pe care le știu despre liderii formațiunilor politice pe de o parte și despre lucrurile pe care candidații le-au făcut la nivel local. Ca urmare, Realitatea din Călăraşi a realizat o serie de interviuri cu persoane implicate în politica locală a căror vârstă din actul de identitate este mai mica de treizeci si cinci sau patruzeci de ani.

 Alexandru Chiriţă este un tânăr care a reuşit să iasă din tipare. Activitatea acestuia, în calitate de consilier local, a fost apreciată atât de colegii săi de partid cât şi de colegii din opoziţie.

 RDC : Enumerați unul sau mai multe motive pentru care considerați că tinerii ar trebui să se implice în viața politică.

 Alexandru Chiriţă: ,,Majoritatea oamenilor fac politică, mai mult sau mai puțin, unii în mod activ, alții ca spectatori sau doar comentatori. Un lucru este sigur, politica este un factor care ne influențează fundamental existența, iar fiecare dintre noi ar trebui să tratăm subiectul cu maximă seriozitate. Acesta cred ca este cel mai puternic argument pentru ca tinerii să participe cât mai activ la viața politică. Din punctul meu de vedere nu există meseria de politician, iar tinerii care vor să facă politică trebuie să înțeleagă că această activitate este, de cele mai multe ori, complementară vieții profesionale a fiecăruia dintre noi. Nu poți face politică fără a avea în spate o pregătire temeinică, un background profesional bun și o poziție socială favorabilă pentru că atunci când vei ajunge în fața cetățeanului pentru a-i cere votul, el te va judeca prin prisma istoricului tău personal”.

  RDC :   Verticalitatea constituie un avantaj sau un dezavantaj în politică?

Alexandru Chiriţă: ,,Sunt nevoit să vă dau un răspuns dimplomatic la această întrebare și aș spune că în politică trebuie să dai dovadă de flexibilitate și să stăpânești foarte bine arta negocierii. Din pacate, mulți oameni politici dau dovadă de prea multă flexibilitate ce le afectează grav verticalitatea. Eu sunt de parere ca verticalitatea noilor oameni politici este una din calitățile ce pot duce la curățarea clasei politice, pentru că oamenii verticali nu sunt dispuși să accepte compromisuri și să intre în jocuri murdare”.

 RDC :  Ce credeți că ar trebui schimbat la actuala clasă politică locală?

Alexandru Chiriţă: ,,Actuala clasă politică a avut tot timpul și toate parghiile necesare pentru a demonstra tot ce era de demonstrat și, din nefericire pentru noi toți, a eșuat. Este foarte greu sau chiar imposibil să schimbi mentalități învechite conform cărora politicianul ajuns într-o funcție publică se consideră “zeu”, nu slujbaș al cetățeanului”.

 RDC : Ce soluții aveți pentru realizarea acestei schimbări?

 Alexandru Chiriţă: ,,Schimbarea profundă a clasei politice se va realiza natural prin schimbarea generațiilor, dar este un proces care necesită timp. Singura soluție este implicarea cât mai activă a viitoarei generații de politicieni în viața comunității și provocarea “pensionării” cât mai rapide a actualei clase politice. Comunitatea noastră are mulți oameni valoroși cu un potential extraordinar care ar avea capacitatea să se ridice la nivelul așteptărilor”.

 RDC : Câte mandate ar trebui să dețină un parlamentar și de ce?

 Alexandru Chiriţă: ,,Avem câteva exemple de politicieni care sunt de profesie parlamentari, fiind de 25-30 de ani în Parlamentul României, aleși în 7 cicluri electorale pe listele din 5 județe. Acest mod de acțiune trebuie să dispară complet pentru că astfel sunt descurajați tinerii să se implice și să performeze în politică. Organizațiile județene de partid trebuie să fie suverane în a-și nominaliza candidații pentru alegerile parlamentare. Cred ca două mandate de parlamentar sunt suficiente pentru ca oamenii de acolo să nu intre în acea stare de confort sau chiar de plafonare și pentru a permite altora, cu idei noi și altă viziune, să acceadă în cel mai înalt for legislativ al țării”.

 RDC : Cum evaluați activitatea parlamentarilor de Călărași?

 Alexandru Chiriţă: ,,Activitatea parlamentară este foarte mult condiționată de voința politică a partidului din care faci parte și cred că este foarte greu, din poziția de parlamentar de Călărași, să schimbi deciziile grupului în favoarea județului tău. În rest, poți promova initiative legislative, eventual, să faci puțin lobby pe la București, dacă partidul tău se află la putere, câteva întâlniri de protocol și cam atât. Deci parlamentarii călărășeni nu au făcut nici mai mult nici mai puțin decât ceilalți parlamentari din țară, pentru că instrumentele lor sunt extrem de limitate. E frustrant să știi că unii dintre ei au fost aleși de călărășeni și n-au mai trecut de atunci prin Călărași dar ne-am obișnuit și cu asta”.

 RDC : Cât este de importantă pregătirea unui consilier local?

 Alexandru Chiriţă: ,,Probabil că mi-ați adresat această întrebare văzând câte discuții care ajung în zona ridicolului, se produc în Consiliul Local Călărași. Cred că este esențial ca oamenii care ajung în consiliul local să fie bine pregătiți, în așa fel încât discuțiile purtate și deciziile luate acolo să fie cât mai aproape de așteptările comunității. Rău este că cetățeanul nu poate alege decât din ceea ce i se oferă, adică una din listele de candidați propuse de partidele politice. Cheia este la partidele politice care trebuie să fie responsabile și să propuna oameni capabili, cu pregătire cât mai diversificată în raport cu problematica abordată în CL, oameni cu energie și o oarecare experiență. Trebuie ca toată lumea să conștientizeze că aceștia sunt reprezentanții întregii comunități și este obligatoriu să fie capabili să reprezinte interesele acesteia”.foto infomuntenia20191031_122309

2097 vizualizari in total 2 vizualizari azi

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*