Parvenitismul şi politica – investigaţie Realitatea din Călăraşi
De mult prea multe ori observam ca oameni incompetenți ajung în poziții de conducere, iar atitudinea acestora se caracterizează prin aroganță manifestată asupra celor din jur.
În 1999 psihologii Justin Kruger și David Dunning de la Cornell University, au publicat rezultatele unor serii de studii în care au investigat măsura în care indivizii sunt conștienți de limitele (in)competenței lor. Studiile a fost inspirate dintr-un caz real în care un spărgător de bănci a jefuit în timpul zilei două bănci din Pittsburg, aparent fără să facă nici un efort să-și deghizeze identitatea. După ce a fost prins de poliție, spărgătorul a părut foarte surprins că a fost identificat, deoarece el iși acoperise fața cu suc de lămâie. Aparent spărgătorul era convins că sucul de lămâie întins pe față îl va face invizibil camerelor video de supraveghere.
Acest studiu pare să devină foarte relevant în zilele acestea, la PSD Călăraşi, unde competența redusă a unor lideri politici de a înțelege că mărunțișul oferit cu scop de propagandă nu poate să cumpere chiar pe toată lumea (oare nu a existat odată un dictator care a adus oameni în piață sa îi anunțe că le-a crescut salariul?), unde aroganța unor lideri politici locali contrastează mult cu modestia altora. Toată lumea a auzit de fetele astea cunoscute publicului sub denumirea de ,,Clanul naşelor”, care au devenit faimoase din nu știu ce motive și care atrag atenția publicului chiar și cu cele mai mărunte lucruri. Dacă viața lor personală este deja cunoscută de cei curioși, opulenţa şi bunăstarea afişată nu este justificată în declaraţiile de avere. În curând, REALITATEA DIN CĂLĂRAŞI va publica o serie de documente care vor demonstra că la fel ca în cazul spărgătorului care nu a fost salvat de sucul de lămâie cu care şi-a acoperit faţa, nici fetele din ,,Clanul naşelor” nu vor fi salvate de stratul gros de fard aplicat pe faţă.