Alexandru Chiriţă: ,,Dincolo de gardul instituției publice, este viața reală. În mediul privat singura cale de supraviețuire este performanța”

1 (1)

În ciuda asigurărilor date de către Guventul României prin vocea premierului Ludovic Orban privind stabilitatea economiei în perioada pandemiei Covid-19, totuși situația resimțită de către companiile românești și nu numai nu este deloc pozitivă, pe fondul scăderii semnificative a consumului populației.

   În interviul realizat cu tânărul aspirant la funcția de primar al municipiului Călărași dar și manager al unei firme din domeniul agriculturii, Alexandru Chiriță, am “atacat” acest subiect și iată opinia acestuia cu privire la situația economică: Este inevitabil ca economia să reacționeze în sens negativ. Primul factor și cel mai important, care va genera un declin economic, va fi scăderea consumului. Atâta timp cât oamenii vor avea mai puțini bani, evident că vor consuma mai puțin. Pentru atenuarea efectelor scăderii consumului depinde de noi să facem un singur lucru: să dăm dovadă de patriotism și să cumpărăm, pe cât posibil, produsele românești. A doua ramură care va intra în recesiune va fi industria. Pandemia a afectat puternic toată Europa și mare parte din Asia, iar acele unități industriale care realizau cea mai mare pondere a exportului, își vor reduce și ele activitatea. Aici mă gândesc, în primul rând, la industria auto și industria metalurgică. În mod normal, agricultura nu ar fi trebuit să fie afectată, dar anul acesta, cea mai mare parte a zonelor agrare din țară sunt afectate puernic de seceta pedologică. Chiar dacă a plouat în ultimele săptămâni, efectele asupra producției agricole de anul acesta vor fi substanțiale, iar majoritatea fermelor vor înregistra pierderi semnificative. Dacă aceste ramuri ale economiei sunt în scădere, pe orizontală, toate celelalte activități comerciale conexe si serviciile aferente vor avea de suferit. Deși scenariul prezentat de mine este unul destul de pesimist, am speranța că acestă criză economică ne-a găsit mai bine pregătiți decât cea din 2009-2010 și nu va produce efecte la fel de severe în plan social.

 Față de modul în care guvernul a gândit și a implementat măsuri pentru atenuarea efectelor crizei, Alexandru Chiriță spune că “Măsurile economice prezentate de guvern, din punct de vedere teoretic, sunt bune, dar insuficiente. Din păcate, amânările repetate în ce privește punerea lor în aplicare, procedurile neclare, precum și ezitările în luarea anumitor decizii, nu ne dau prea multă încredere că acest guvern este capabil să gestioneze situația. Atunci când conduci o activitate, când ești factor decizional, măsori de 10 ori și tai o data. Nu este permis să faci greșeli copilărești dacă ți-ai asumat guvernarea unei țări. După părerea mea, preluarea guvernării de către PNL după dezastrul lăsat de PSD în finanțele publice, a fost o mare greșeală politică. Sunt curios de unde vor gasi bani pentru susținerea cheltuielilor bugetare angajate de guvernul PSD, și mai ales pentru majorarea pensiilor cu 40%, atâta timp cât economia va intra în recesiune- statul va încasa mai puțin, iar cheltuielile sistemului de sănătate au crescut deja pe fondul epidemiei covid-19. Răspunsul la această întrebare nu poate fi decât unul singur: din imprumuturi.”

Abordarea directă și foarte pragmatică a tânărului inginer cu care am avut ocazia să discutăm zilele trecute, este una inedită și realistă ținând cont de tabloul politicii locale, dominat de lipsa de asumare a multor politicieni cu experiență și cu noi aspirații la funcții înalte în adminstrație. Iată o gândire sănătoasă și capitalistă a unui om harnic și responsabil față de activitatea profesională de zi cu zi: Dincolo de gardul instituției publice, este viața reală. În mediul privat singura cale de supraviețuire este performanța. Munca noastră se cuantifică în profit, iar dacă nu reușești să generezi valoare adăugată nu ai decât să pleci acasă. Astfel mi-am dezvoltat această gândire pragmatică, capitalistă, ce mă face să fiu un om liber și totdeauna îi stimulez pe colegii mei să acționeze liber, dar transparent, să genereze idei noi și soluții bune la problemele cu care ne confruntăm, să mă contrazică atunci când ei consideră că nu am dreptate. Acel manager care le știe pe toate și nu acceptă opinii diferite de ale lui, nu mai este un model de actualitate.”

2299 vizualizari in total 6 vizualizari azi


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*