Rectificare bugetară pozitivă adoptată de Guvern / Bani în plus pentru sănătate, dezvoltare, transporturi şi educaţie

  pref  Guvernul a aprobat OUG cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, în şedinţa de marţi, 7 septembrie. Rectificarea este pozitivă, cu bani în plus către domenii importante şi investiţii. Ministerele care au primit cele mai mari alocări:
▪️Ministerul Sănătății, +3,7 miliarde lei (cu 3 miliarde lei mai mult decât în 2020, cu 4,4 miliarde lei mai mult ca în 2019, şi dublu faţă de 2018, an fără criza economică actuală)
▪️Ministerul Dezvoltării, +2,3 miliarde lei. Din acești bani în plus alocați la rectificare,
2 miliarde lei vor fi cheltuite pentru investițiile locale finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. 200 de milioane lei mai sunt alocate suplimentar pentru investiții majore, derulate prin Compania Națională de Investiții, iar 30 milioane lei – pentru locuințe sociale.
▪️Ministerul Educației, +964 milioane lei
▪️Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, +760 milioane de lei
▪️Ministerul Transporturilor, +660 milioane de lei
A fost suplimentat Fondul de rezervă, ▪️Ministerul Finanţelor strângând deja până acum cereri de peste 1 miliard lei pentru localităţile afectate de inundații.
Creșterea economică peste așteptări din acest an a făcut posibilă această rectificare pozitivă. ✅
S-a schimbat estimarea de creştere economică reală pe care am prognozat-o la începutul anului și care a stat la baza fundamentării bugetului, estimarea actuală fiind de 7% faţă de cea iniţială de 4,3%.
„La baza rectificării stă o reevaluare a Produsului Intern Brut. În lumina informaţiilor referitoare la creşterea economică, PIB are o valoare nominală acum de 1,17 miliarde faţă de 1,11 miliarde la începutul anului”, a precizat premierul Florin Cîţu.
În prima parte a anului, investiţiile au avut o contribuţie majoră la creşterea PIB de peste 5 puncte procentuale în trimestrul 2, ceea ce arată că investiţiile sunt motorul creşterii economice.
Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, creşte de la 80 de miliarde lei la 83,8 miliarde lei, ceea ce reprezintă un deficit bugetar de 7,13% din PIB.
Suntem în ținta de deficit, în procesul convenit cu Comisia Europeană de reducere graduală a deficitului bugetar până sub 3%
Alte ministere care au primit bani în plus:
▪️Ministerul Energiei: +650,59 milioane lei (664.1 milioane lei pentru reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare utilizate pentru acordarea unei finanțări sub formă de grant Societății „Complexul Energetic Oltenia” – S.A)
▪️Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: +533,8 milioane lei
▪️Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +150,0 milioane lei
▪️Ministerul Tineretului și Sportului: +51,2 milioane lei (în principal pentru realizarea proiectelor finanțate din fonduri europene, a rentelor viagere care se acordă sportivilor și a unor programe de tineret si sport)
▪️Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: + 40,65 milioane lei (suplimentarea cu 60 milioane lei pentru derularea programului START UP Nation)
▪️Ministerul Justiției: +13,1 milioane lei pentru lucrări de investiții la sediile instanțelor judecătorești;
▪️Ministerul Culturii: +12,3 milioane lei pentru realizarea de proiecte culturale și pentru finanțarea instituțiilor publice de cultură din subordine;
▪️La Ministerul Muncii și Protecției Sociale: -2.781,2 milioane lei. Se propune diminuarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat cu 3.3 miliarde lei, în principal ca urmare a creșterii veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii și majorarea transferurilor către bugetul asigurărilor pentru șomaj cu suma de 547,1 milioane lei.
840 vizualizari in total 2 vizualizari azi

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*