Încadrarea asistenților medicali absolvenți de studii sanitare postliceale sau superioare intervine de drept

 

 

Persoanele angajate în funcția de asistent medical principal, care își finalizează studiile superioare pe perioada desfășurării contractului de muncă, trebuie reîncadrate de drept în funcția corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu plata corespunzătoare a salariului, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), publicată marți în Monitorul Oficial, care se aplică deja.

Este vorba, mai exact, despre Decizia ICCJ nr. 59/2021, pronunţată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care a devenit obligatorie după publicarea în Monitorul Oficial nr. 1.049/2021.

Astfel, conform deciziei ICCJ, s-a stabilit că “încadrarea asistenților medicali absolvenți de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată într-o specializare de profil clinic, care au dobândit gradul de principal și, ulterior, au absolvit studii superioare de asistent medical generalist sau de moașă, în funcția corespunzătoare studiilor superioare absolvite, (…) intervine de drept, nefiind condiționată de îndeplinirea altor cerințe pentru promovarea în funcție, respectiv de încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în buget (…) și de transformarea postului avut într-un post corespunzător studiilor superioare absolvite”.

Prin urmare, oricine profesează ca asistent medical principal și își finalizează, între timp, studiile superioare, trebuie încadrat automat, de drept, în funcția aferentă studiilor respective, reîncadrarea cu pricina nefiind condiționată de alte cerințe.

Mai exact, instituția pentru care lucrează respectivul asistent medical principal nu poate invoca, de exemplu, lipsa banilor sau o eventuală transformare a postului pentru a evita această încadrare, ci trebuie să facă automat, fără alte motivări pentru care nu ar fi posibil acest lucru, reîncadrarea pe postul aferent, cu salariul corespunzător noii pregătiri profesionale a respectivului angajat.

Decizia ICCJ vine în urma formulării unei sesizări de către Curtea de Apel Craiova, pe fondul constatării existenței unei nelămuriri în legislație în sensul în care nu reieșea concret, din Legea nr. 95/2006 și din Legea-cadru nr. 153/2017, cum trebuie să se facă promovarea într-o atare situație și dacă aceasta trebuie să aibă loc de drept.

SURSA: Avocatnet.ro

1278 vizualizari in total 2 vizualizari azi

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*