Deputații au votat, miercuri, un proiect de lege prin care se permite accesul cetăţenilor în bazele sportive ale unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, gratuit sau cu plată, în afara orarului şcolar informează Hotnews.
„Bazele şi instalaţiile sportive proprii pot fi puse la dispoziţie, gratuit sau cu plată, comunităţilor locale, persoanelor fizice sau juridice interesate, cu obligaţia respectării desfăşurării normale a programelor şi activităţilor de învăţământ şi ale cluburilor sportive şcolare şi universitare, precum şi a regulamentelor de acces şi utilizare a acestora”, prevede proiectul de lege.
Școlile vor fi obligate să afișeze orarul de folosire a terenurilor
Unitățile de învătământ au la dispoziție 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii să introducă în regulamentele actuale de funcţionare prevederile legate de acces şi de modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport.
Orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare va fi afișat într-un loc vizibil și pe pagina de internet a instituției.
Camera Deputaţilor este for decizional, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Costin Mirescu– vicepreşedinte şi consilier local USR Călăraşi, a fost iniţiatorul unui proiect de hotărâre care prevede accesul liber al cetățenilor pe terenurile de sport aparținând școlilor și liceelor de stat din Călărași, după terminarea programului.
,, Sportul și mișcarea sunt componente esențiale ale unei vieți sănătoase, mai ales în contextul provocărilor societății moderne (sedentarism, alimentație dezechilibrată, poluare, stres etc). Este clar pentru toată lumea că numărul de locuri amenajate în orașul nostru este insuficient, iar dotările acestor locuri sunt sub standarde.
Am mers prin oraș sâmbătă după amiază pe la câteva școli, să văd dacă găsesc una cu poarta deschisă. Chiar când treceam pe lângă o școală cu poarta încuiată, un grup de vreo cinci copii escaladau gardul după ce terminaseră o partidă de fotbal (mingea pe care unul dintre ei o ținea la piept stătea mărturie). Copiii au nevoie de locuri în care să joace fotbal sau baschet în siguranță. E datoria noastră să le oferim alternative sănătoase la ecranele dispozitivelor electronice și să îi încurajăm să folosească aceste alternative.
Sper că voi găsi înțelegere la Primărie și la colegii mei din Consiliul Local, astfel încât acest proiect să fie aprobat. Există deja municipalități importante care au implementat aceste prevederi (Brașov, Constanța, Timișoara, unele sectoare din București).”
Lasă un răspuns