Informare AUTOLEVI- Șoferii care circulă cu autovehicule ce au ITP expirat riscă sancțiuni

        ITP 2023: Pentru toate autovehiculele care circulă pe drumuri publice în România, este obligatorie Inspecția Tehnică Periodică (ITP). Șoferii care circulă cu autovehicule ce au ITP expirat riscă sancțiuni.
Amenzile pentru această contravenție se încadrează în clasa IV de sancțiuni, potrivit Codului Rutier.
Legislația pentru efectuarea ITP
Potrivit RAR, în conformitate cu OG nr. 81/2000 aprobată prin Legea nr. 167/2003, modificată şi completată prin OG nr. 40/2005 aprobată prin Legea nr. 373/2005:
vehiculele rutiere înmatriculate pot fi menţinute în circulaţie numai dacă se face dovada încadrării acestora în cerinţele tehnice specifice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei (RNTR 1/2005), prin inspecţia tehnică periodică.
Suplimentar, conform OG nr. 14/2017 pentru modificarea şi completarea OG nr. 195/2002 (Codul Rutier):
La data expirării sau, după caz, la data anulării inspecţiei tehnice periodice, se suspendă de drept înmatricularea vehiculului.
Suspendarea înmatriculării încetează la data la care vehiculul promovează o nouă inspecţie tehnică periodică. Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice precum şi a respectării periodicităţii acestora în funcţie de categoria vehiculului, revine deţinătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare.
Categorii de defecte:
deficiențe minore: deficiențele care n-au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore (documente ilizibile, scurgeri de lichid în zona casetei de direcție – fără formare de picătură etc.);
deficiențe majore: deficiențele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic și alte neconformități mai importante ( cod sau serie motor falsificat, cursă excesivă a pedalei de frână, cablul frânei de mână deteriorat sau cu noduri, sistem de direcție greu manevrabil etc.);
deficiențe periculoase: deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului (dispozitiv de acționare a frânei deformat excesiv, fisurat sau rupt, cablul frânei de mână deteriorat – funcționarea frânei e afectată, fixare slabă sau joc vizibil în cazul casetei de direcție și altele).
Autovehiculele trec de ITP doar dacă au, cel mult, defecte mici. Dacă însă mașinile sunt identificate la verificări cu defecte majore sau defecte periculoase, mașinile nu trec de inspecție, iar proprietarii sunt nevoiți să le repare în cel mult 30 de zile.
Când trebuie reînnoit ITP
Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) se face:
la un an pentru maşinile mai vechi de 12 ani
la 2 ani pentru maşinile între 3 şi 12 ani
la 3 ani pentru autoturismele noi.
În ceea ce priveşte maşinile de transport persoane, taxi şi ride sharing, acestea fac ITP-ul la 6 LUNI!
 STATIA ITP AUTO LEVI RLK
Varianta Nord 77
Incintă SERVICE AFILON
0735411422
autolevi.rlk@gmail.com
levi

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*