Pe 5 Mai 2022, scriam un articol cu titlul ,, Viceprimarul ,,invizibil” Incasează lunar 20 800 de lei”. După aproape un an, pot să afirm că ,,invizibilul” Liviu Coman , de banii ăştia, are două mari realizări : a reuşit să văduvească urbea de 100 de copaci maturi şi şi-a angajat nevasta la primărie ( prin concurs!?!).
Pe ordinea de zi a sedinței consiliului local al municipiului Călărași din data de 27.04.2023 figurează la poziția 24 proiectul de hotărâre privind eliberarea din funcție a viceprimarului municipiului Călărași, Liviu Coman. Nu este deloc surprinzător faptul că un grup de consilieri locali a inițiat acest demers, surprizător este faptul că au făcut-o atât de târziu, adică după aproximativ doi ani și jumătate de când viceprimarul în cauză populează biroul de la etajul 1 al primăriei, nici dumnealui neștiind de ce?!
Motivarea proiectului de hotărâre privind eliberarea din funcţie a viceprimarului Liviu Coman
Din textul motivării anexate proiectului de hotărâre reiese faptul că, totuși, Coman ar fi făcut ceva pe timpul mandatului de viceprimar, lucru foarte interesant, întrucât multe voci din cadrul aparatului propriu al primarului spun că acesta nu ar face nimic, ba chiar că nici nu prea stă la program o normă întreagă de opt ore pe zi. Totuși, hotărârea este fundamentată pe faptul că viceprimarul (încă) Liviu Coman ar fi inițiat și desfășurat, prin intermediul Serviciului Public Pavaje Spații Verzi din subordinea sa, o amplă campanie de tăiere a arborilor din parcurile de pe raza municipiului Călărași, fără ca aceste acțiuni să aibă la bază documente care să ateste starea de sănătate a copacilor. De asemenea, inițiatorii susțin că acesta a acționat împotriva intereselor comunității, contribuind la reducerea capacității de absorbție a gazelor poluante și creșterea amenințărilor la adresa sănătății locuitorilor orașului, precum și alterarea gravă a peisajului urban.
Intră primarul Marius Dulce în joc?
Adoptarea unei astfel de hotărâri inițiată de cel puțin o treime din membrii consiliului local presupune votul a cel puțin două treimi dintre membrii acestuia, lucru destul de greu de obținut în contextul în care majoritatea este creată de alianța, nefirească desigur, între PSD și PMP, iar opoziția deține un portofoliu de doar 10 voturi din totalul de 21. Totuși, Marius Dulce are acum șansa de a scăpa de această piatră de moară pe care va trebui să o ducă și la alegerile din 2024, când Liviu Coman va dori să figureze pe locurile fruntașe ale listei de consilieri PSD, fără a avea certitudinea că voturile din 2020 ale PMP se vor regăsi undeva în portofoliul actualului primar. Se știe că electoratul PDL-PMP este unul de dreapta, care ar prefera mai curând să își taie o mână decât să voteze un PSD-ist. Așadar, misiunea primarului Marius Dulce, cel care este președintele organizației municipale a PSD și dispune direcția votului colegilor săi consilieri, este una dificilă dat fiind faptul că, pe de o parte, Liviu Coman îi asigură acea majoritate fragilă din consiliul local, iar pe de altă parte este un viceprimar inutil, fără viziune și chef de treabă care îi prejudiciază popularitatea în rândul electoratului prin acțiunile sale ce nemulțumesc o mare parte dintre cetățeni.
Campania electorală e una, realitatea din Călăraşi, e alta
Poate nu toată lumea a aflat că domnul Liviu Coman este inginer silvic, iar în campania electorală din 2020, atunci când a candidat la postul de primar, spunea următoarele:
“Facem Călărașiul verde: acordăm facilități fiscale cetățenilor care plantează și îngrijesc până la maturitate puieți de arbori care vor asigura umbra pe trotuare și vor filtra praful; desființăm plantațiile de pomi fructiferi din domeniul public, identificăm împreună cu cetățenii suprafețele abandonate și creăm numeroase zone verzi, părculețe de cartier și locuri de joacă.”
Din spusele lui Liviu Coman care, din fericire pentru călărăşeni, nu a ajuns primar, acesta era foarte preocupat de îmbunătățirea peisajului urban și a calității aerului din municipiu până când s-a instalat în fotoliul de viceprimar, moment în care a început treaba, ca un bun profesionist în domeniul silvic, cu tăierea a peste 100 de arbori maturi totul în baza unui plan de activități semnat și ștampilat tot de dumnealui.
Într-o altă postare de pe o rețea de socializare, tot în campania electorală distinsul viceprimar spunea că : “Astăzi (n.r. în anul 2020) parcurile sunt părăginite, vegetația suferă supusă uscăciunii, în timp ce udarea se face cu sacaua, ca în anii 1950. Parcurile și spațiile verzi trebuie urgent modernizate și redate publicului cu instalații de irigat subterane cu facilități digitale”
Aceste teme de campanie (gogoriţe electorale) pare că i-au fost servite domnului Liviu Coman de către staff-ul său fără voia dumnealui. Probabil că cineva l-a forțat să le publice doar în interes electoral întrucât nu sunt semne că, măcar una din promisiunile făcute, se și materializează în realitate, cum nici canalul Siderurgic nu va deveni port turistic, iar ceea ce a rămas din defuncta Siderca SA nu va deveni parc industrial precum năzuia domnul în cauză.
Suspiciune de gravă incompatibilitate
Ca și când nu erau suficiente argumente pentru ca actualului viceprimar să-i înceteze mandatul după doar doi ani și jumătate, vă mai spunem doar că avem informații privind existența unei situații de incompatibilitate care s-a produs pe timpul mandatului, lucru deosebit de grav dacă se adeverește. Vom continua investigarea acestei situații și vă vom ține la curent cu noi informații interesante.
Lasă un răspuns