Inspector şef-Elena Alecu : ,, Fiecare an agricol vine cu noi provocări pentru fermieri”
Agricultura europeană este deja afectată și va fi afectată și în continuare de schimbările climatice. Schimbările de temperatură și de precipitații, precum și condițiile meteorologice și climatice extreme influențează deja productivitatea culturilor și producția animalieră din România.
Condițiile meteorologice și climatice afectează, de asemenea, resursele de apă necesare pentru irigații, practicile de adăpare a animalelor, prelucrarea produselor agricole, precum și condițiile de transport și depozitare. Pe termen scurt, s-ar putea ca schimbările climatice viitoare să aibă câteva efecte pozitive asupra sectorului, datorită perioadei de vegetație mai lungi și condițiilor de cultură mai prielnice din unele zone din judeţul Călăraşi, dar deficitul de apă, valurile de căldură, precipitațiile abundente care contribuie la eroziunea solurilor și alte condiții meteorologice și climatice extreme vor duce probabil la scăderea producției agricole.
Inspectorii oficiali ai ITCSMS Călăraşi, însoţiţi de inspectorul şef – Elena Alecu, desfăşoară în această perioadă, o campanie de inspectare a loturilor semincere din judeţ, pentru a-i ajuta pe fermieri să se adapteze rapid şi să găsească soluţii tehnologice inovative pentru a face faţă schimbărilor climatice.
Inspectorul şef ITCSMS Călăraşi– Elena Alecu : ,, Fiecare an agricol vine cu noi provocări pentru fermieri dar și pentru cercetarea de profil. Schimbarile climatice reduc predictibilitatea din punct de vedere al eficienței tehnologiilor clasice de cultură și determina comportamente imprevizibile ale patogenilor și dăunătorilor. Fermierii sunt obligați să se adapteze rapid și să găsească soluții tehnologice inovative pentru a face față acestor provocări. Și o fac în fiecare an cu succes.
Loturile semincere pe care inspectorii oficiali ai ITCSMS Călărași le verifică în această perioadă sunt un exemplu clar în acest sens.”