Ţopăiala fiscală a guvernanţilor pune în pericol viitorul ţării, al tinerelor generaţii

0

Adesea, fără să ştim din ce e compus deficitul, ne este incredibil de teamă de el. De ce? Pentru că ştim că impactul lui asupra economiei este unul negativ. Iar dacă impactul asupra economiei e negativ, este clar că şi cel asupra noastră, a românilor, este la fel de negativ.

Și nu doar nouă ne e teamă de el! În SUA, de exemplu, teama de deficit depăşea, la un moment dat, teama de violenţe cu armă de foc. Există sondaje reale, care arată că oamenii de rând din SUA consideră deficitul o problemă mai mare decât armele. Nu există nici un motiv care să împiedice Guvernul să creeze oricâţi bani ar vrea, să plătească pe cineva.

De unde bani? Din voinţă politică! Dacă există voinţă politică, banii pot exista oricând. Problema este că la noi nu există această voinţă politică de a pune capăt cheltuielilor haotice de la bugetul de stat, nu se doreşte înfăptuirea unor reforme precum cea administrativ-teritorială care ar aduce economii uriaşe la bugetul naţional.

Însă, mai important ca deficitul bugetar este deficitul de resurse. Trebuie să ne asigurăm că nu tăiem toate pădurile în numele banilor, că nu secăm toate apele, că nu ”prăjim” planeta.

Este adevărat că există deficite în lumea reală care ar trebui să ne preocupe mai mult decât deficitul de bani. Deficitul de locuinţe decente, deficitul de aer curat, de soluri sănătoase şi de ape curate, deficitul de educaţie, de acces la îngrijiri medicale. Nimic din toate acestea nu se rezolvă din imprimantă sau din calculator.

Totuşi, un deficit bugetar uriaş, aşa cum avem noi astăzi, de 56 miliarde de lei, reprezintă o povară pentru economia naţională, pentru cetăţenii săi.
Stephanie Kelton afirma: ,,Imaginaţi-vă o găleată care reprezintă statul şi una care ne reprezintă pe noi cetăţenii. Apa care se goleşte din găleata statului ar trebui să umple găleată noastră”.

Din păcate, în România, cei care ţin găleata statului fură atât de mult din ea şi sunt atât de incompetenţi, încât toate măsurile par a fi făcute să ne scufunde.

Ceea ce contează, de fapt, este să vedem unde se duc cheltuielile statului, cum putem să le gestionăm în interesul românilor. În momentul de faţă, ţopăiala fiscală a guvernanţilor pune în pericol viitorul ţării, al tinerelor generaţii.

AUR Ţopăiala fiscală a guvernanţilor pune în pericol viitorul ţării, al tinerelor generaţii

20 vizualizari in total 2 vizualizari azi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *