Elena Alecu : ,,În această perioadă se desfășoară una dintre etapele inspecției în câmp la singurul producător de material săditor pomicol din județul Călărași,,
Producerea materialului saditor pomicol este o problema de interes naţional, de aceea este expus unui regim special de circulatie, folosire si control al calitatii. Orice pepiniera poate funcţiona numai cu autorizatia Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Ea foloseste numai materialul saditor din speciile si soiurile in proportiile recomandate, functie de zonarea ecologica si consum. Materialul produs trebuie sa fie autentic si de calitate superioara, adica numai din speciile si soiurile zonate, libere de viroze, boli si daunatori. Materialul autentic se comercializeaza numai de firmele autorizate.Atentie deosebita se acorda materialului saditor cu rezistenta genetica la parazitii vegetali. Se poate afirma ca materialul saditor constituie fundamentul productiei pomicole si este reprezentat prin: altoi, portaltoi, butasi lemnificati, butasi verzi, drajoni, marcote, stoloni, pomi altoiti. De regula, pepinierele pomicole apartin de statiunile de cercetare pomicola si de unele societati comerciale pomicole. Fermele particulare sunt autorizate sa produca material saditor numai cu autorizarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Orice pepiniera produce material saditor (portaltoi, ramuri altoi, butaşi, drajoni, stoloni de capşun) selectionat, destinat inmultirii. Materialul saditor trebuie sa fie autentic si se inscrie in registrul de pepiniera cu specificatia speciei, soiurilor, tehnologiei aplicate si destinatiei lui.Cercetatorii considera ca inmultirea pomilor si arbustilor fructiferi in pepiniera, fata de altoirea lor la locul definitiv are o serie de avantaje: economice, de spaţiu si timp, intensificarea culturii, asigurarea aplicarii unei agrotehnici specifice, respectarea zonarii speciilor si soiurilor in teritoriile pomicole, realizarea unui material saditor de calitate din soiuri autentice, controlul fitosanitar periodic, personal calificat pentru acest tip de management. Conform normelor in vigoare, in pepiniere se poate inmulti numai material pomicol recomandat de Catalogul Oficial al Soiurilor (hibrizi de plante de cultura si plante pomicole) din Romania. Cel care monitorizeaza aceasta actiune este Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor
,,În această perioadă se desfășoară una dintre etapele inspecției în câmp la singurul producător de material săditor pomicol din județul Călărași.
Cele 3 câmpuri de producere material de plantare pomicol ocupă o suprafață de aproximativ 5 ha și cuprind 35 de soiuri din speciile măr, păr, cais, nectarin, cires, vișin, gutui, etc.
Întreaga activitate se desfășoară sub stricta îndrumare și supraveghere a inspectorilor oficiali ai ITCSMS Călărași astfel încât materialul de plantare certificat, etichetat corespunzător si însoțit de documente de calitate sa fie valorificat conform prevederilor legale în vigoare,,.
Elena Alecu- inspector șef ITCSMS Călărași
638 vizualizari in total 2 vizualizari azi