Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Călărași – „Școală Europeană” pentru a doua oară

În anul 2013, la cea de-a X-a ediţie a Competiţiei Naţionale „Şcoală Europeană”, organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, o şcoală din judeţul Călăraşi a primit pentru prima dată în cei 10 ani de la lansarea competiţiei titlul de „Şcoală Europeană”: Şcoala „NICOLAE TITULESCU” Călăraşi – şcoală de referinţă pentru învăţământul călărăşean. Certificatul obţinut are o valabilitate de trei ani, iar școala noastră a candidat din nou la ediția din acest an, fiind singura școală din județul Călărași câștigătoare a competiției.
„Acest titlu ne onorează, cu atât mai mult cu cât suntem prima școală din județ care a obținut această distincție. În același timp, ne obligă să ne menținem la standarde europene prin perfecționarea abilităților de cooperare europeană, prin implementarea experienței dobândite în proiectele derulate, prin valorizarea competenţelor formate, prin inovare didactică. Acestă distincție reprezintă un nou și valoros succes în palmaresul Școlii Nicolae Titulescu, un motiv de mândrie pentru elevi, cadre didactice și părinți. Ne propunem ca peste 3 ani să fim din nou printre câștigătorii competiției!” – declara domnul director Niculai Mirică în mai 2013, cu prilejul obținerii titlului de „Școală Europeană”.
Ne-am îndeplinit cu succes angajamentul asumat în 2013 și, astfel, școala noastră este prima școală din județ care obține pentru a doua oară consecutiv acest prestigios titlu.
Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a organizat vineri, 17 iunie 2016, la Palatul Parlamentului (Sala „Spiru Haret”), festivitatea de premiere a unităţilor de învăţământ preuniversitar câştigătoare în cea de-a XIII-a ediţie a Competiţiei Naţionale „Şcoală Europeană”. La festivitate au fost prezenți: Adrian Curaj, Ministrul educației; Monica Cristina Anisie, Secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar; Ecaterina Andronescu, Președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat; Marinica Stoian, Inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice; Monica Calotă, Director al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale; delegațiile celor 60 de școli câștigătoare ale competiției. Delegația Școlii „Nicolae Titulescu” a fost compusă din: prof. Niculai Mirică – director, prof. Adriana Constantin – director adjunct, prof. Adriana Olaru – responsabil cu programe europene și eleva Iulia Călin; din partea Inspectoratului Școlar Județean Călărași a participat prof. Steluța Caraion – Inspector școlar general adjunct.
„Certificarea şcolilor cu titlul „Şcoală Europeană” le conferă recunoaştere şi prestigiu în cadrul comunităţilor educaţionale, iar eforturile pe care le fac pentru menţinerea titlului obţinut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi proiecte.” – se menționează în comunicatul de presă al MENCȘ din data de 16 iunie 2016.
Evaluarea candidaturilor şcolilor înscrise a avut la bază următoarele criterii: coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor comunitare cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor comunitare în programul curent al şcolii, performanţele şcolare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naţionale, olimpiade şi concursuri şcolare, asigurarea egalităţii de şanse, continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe comunitare, strategie şi modalităţi de implementare şi evaluare, strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor), dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană şi calitatea documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2013-2016, formularul de candidatură şi portofoliul ilustrativ).
La ediţia din acest an a Competiţiei Naţionale „Şcoală Europeană” s-au înscris 117 unităţi de învăţământ preuniversitar din 34 de judeţe şi Bucureşti. Cele 60 de școli câștigătoare ale competiției primesc certificatul „Școală europeană”, valabil 3 ani, și un premiu de 5.000 lei. Doamna Ecaterina Andronescu a oferit din partea Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat o Diplomă de Onoare fiecărei școli câștigătoare.
Menționăm cele mai relevante dintre proiectele și rezultatele școlii din ultimii 3 ani școlari, prezentate în formularul de candidatură:
Programul de învățare pe tot parcursul vieții (LLP) – Vizită de studiu cu tema „Une vision globale du developpement de l’enfant, quelques initiatives inovantes”, (Bruxelles, octombrie 2013)
Programul „ECO-ȘCOALA”; titlul „Eco-Școala” începând cu data de 1 septembrie 2013
Grundtvig – Parteneriate pentru învățare, partener în proiectul „Read – Aloud Clubs to Overcome Intercultural Divide (Read Over)”, derulat în perioada septembrie 2013–august 2015
Leonardo da Vinci – Transfer de inovație, partener în proiectul „Creative Industry Network of Entrepreneurs (CINetwork)”, derulat în perioada noiembrie 2013–octombrie 2015
Proiectul „JOBS”, coordonat de Universitatea din Zurich și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (an școlar 2015-2016)
24 proiecte online pe platforma eTwinning
Proiectul Transfrontalier România-Bulgaria „Învățământul românesc în context contemporan”, aflat în derulare începând din martie 2015
Participare la programele internaționale „LeAF”, „Hour of Code”, „Let’s do it, Danube!”
46 participanți la etapa națională a olimpiadelor și concursurilor școlare organizate de Ministerul Educației; premii obținute la etapa națională: 1 premiu I, 2 premii II, 3 premii III, 3 mențiuni, 1 premiu special
Promovabilitate la Evaluarea națională: peste 95%
Numeroase premii la concursuri artistice și festivaluri naționale.
În proiectele derulate la nivel naţional şi internaţional, şcoala noastră a promovat valorile europene: egalitatea de şanse, educaţia pentru dezvoltare durabilă, educaţia pe tot parcursul vieţii. Titlul de „Şcoală Europeană” reprezintă o confirmare a performanţelor obținute de Școala „Nicolae Titulescu” în realizarea unei educaţii de calitate prin dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei și mobilizează colectivul de cadre didactice și elevi pentru redobândirea acestui titlu la ediția din 2019.

Prof. Adriana Olaru, responsabil cu programe europene – Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Călărași

Certificat Scoala Europeana 2016 Diploma senat 2016 poza1 poza2 poza3 poza4 poza5

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*