Adevărul a ceea ce înseamnă declasificarea Spitalului Județean Călărași

Se știe că de Spitalul Județean Călărași nu a mai rămas decât numele de județean… El a fost evaluat de Ministerul Sănătății și trecut de la gradul 3 la gradul 4  – în aceeași categorie cu Spitalul Orășenesc Lehliu Gară și Spitalul municipal Oltenița. Cei care au trecut prin acest așa zis Spital au văzut și câte 2 pacienți într-un pat. Numărul paturilor se va reduce la maxim 400. Serviciile medicale se vor acorda numai pentru asigurați sau fapte produse la maxim 70 km de acesta.

Declasificarea conduce la scăderea cu 10% a fondurilor alocate Spitalului, implicit  scăderi salariale pentru personal ori puneri de dispoziție. Mai grav rezultă scăderea numărului de gărzi asigurate de Spital, respectiv desființarea unor linii de gardă pentru anumite specializări medicale ca de exemplu ATI, pediatrie etc. Astfel dacă se desființează o linie de gardă la pediatrie de exemplu, copiii nu mai sunt tratați la urgențe, aceștia urmând să vină pentru tratament a doua zi ori după week-end la cabinetele care mai există în Spital. Spunem care mai există pentru că mulți doctori, pentru ca cei de la pediatrie și-au dat recent demisia. Liniile de gardă ce mai rămân funcționale ar trebui să asigure și celelalte servicii medicale. Aceasta depășește competența medicilor, specializarea lor și pot genera probleme juridice ca urmare a exercitării profesiei ex. malpraxis. De aceea cei care vor mai profesa se vor limita la anumite intervenții medicale fără a face experimente pe pacienți.

Problemele medicilor din așa zisul Spital județean continuă. Aceștia sunt rugați în continuare de manager să efectueze servicii la UPU – ei nefiind încadrați și remunerați pentru serviciile de urgență. În luna aprilie urmează altă nenorocire asupra Spitalului. Acesta va fi acreditat.

Există voci care s-au pronunțat asupra problemelor din Spital indicându-se Secția de pediatrie. Adevărul este undeva la mijloc, la fața locului managerul și salariații implicându-se parțial pentru remedierea aspectelor negative. Discuții cu personalul medical demonstrează că nu a existat nici bunăvoința din partea  celor vizați cu nereguli.

Declasificarea Spitalului nu s-a făcut întâmplător, unul din criterii fiind încadrarea a minim 3 medici pentru fiecare specializare, iar Spitalul având numai unul pentru ATI, oncologie ori cardiologie. Spitalul a fost încurajat către declasificare spun unii, arătând că responsabilul respectiv Consiliul Județean a refuzat dotarea acestuia cu un RMN, pe motiv că Răducu Filipescu a apreciat că alte sunt prioritățile…

În prezent nu se pot face constatări la multe specializări medicale iar mai mulți medici și-au dat demisia. Angajații au o stare de spirit de neîncredere de tensiune continuă chiar dacă managerul le vorbește frumos și se comportă bine cu aceștia. Totul demonstrează că din rău se va ajunge în mai rău. În viitorul apropiat.

Liderul județean al sindicatului Sanitas, dr. Valentin Robescu spune clar: ”penalizarea spitalului judeţean de urgenţă, este ca urmare a atitudinii şi relaţiilor pe care managerul Şerban le-a avut cu personalul dar şi cu sindicatul,  relaţii în care membrii de sindicat și-au cerut drepturile iar el s-a făcut că plouă. Nu au fost relații de   conlucrare şi cooperare în interesul spitalului, al pacieţilor şi personalului, ci relații de confruntare”, a  spus liderul Sanitas, dr. Valentin Robescu.

”Retrogadarea va conduce inevitabil la: afectarea calității actului medical, diminuarea  veniturilor de la CAS, care va duce mai devreme sau  mai târziu la diminuarea drepturilor salariale, intervenții la schema de personal specifică unei unității de gradul IV,  concedieri, scădere a atractivității pentru medici și devenirea  spitalului  Călărași într-o  unitate neatractivă, a mai spus liderul judeţean al sindicatului Sanitas.

Presa, a smuls cu greutate adevărul și din gura dr. Dan Romulus Șerban care mai este manager de Spital: ”Intervenţiile chirurgicale de orice fel, efectuate pe secţia de obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, după ora 16:00, au fost făcute ilegal sau la mica înţelegere. În principiu, dacă au făcut cezariene au făcut pe barba lor. Dar legal nu aveau voie să facă. Doctorii nu au voie să intervină chirurgical după ora 16:00. Ca legislaţie, nu au voie din cauza clasificării secţiei de obstetrică – ginecologie. Acum aţi înţeles de ce am tăiat linia de gardă? Cazul cu doamna aceea care a murit, operată de Constantin, şi cu anestezista. Ei nu aveau voie să intervină. Pacienta trebuia trimisă la Bucureşti.

Răspunderea spitalului nu există pentru că medicul şi echipa medicală îşi pun parafa. Managerul spitalului nu poate să decidă în dreptul unui doctor. Credeţi că la spitalul unde sunt eu doctor vine managerul să îmi spună dacă am voie să fac asta sau nu…

Competenţa mea de doctor este dată de faptul că eu am trecut nişte examene. Aia îmi dă mie competenţă să intervin sau să nu intervin. Să decid sau să nu decid. Capacitatea lui de a interveni este limitată de condiţiile exterioare. Doctorii ştiu de aceste prevederi, de la controlul Ministerului Sănătăţii efectuat înainte de a veni eu aici. Medicul în principiu intervine, dar dacă se întâmplă ceva, medicul răspunde asta e problema. Ăştia sunt bolovanii pe care îi cărăm noi în spate. Cezarienele s-au făcut la mica înţelegere, nu că era legal. Medicii şi-au asumat aceasta. Urgenţa, urgenţă în principiu se trimite cu SMURD-ul. Nu ai voie să intervii. A fost cazul tinerei care a decedat. Decizia Ministerului Sănătăţii a fost să fie trimisă la Bucureşti. De ce nu aţi trimis-o la Bucureşti? Scurt! Chiar dacă… aşa au motivat şi medicii că era să moară. Domnule, te trezeai mai devreme. Obligaţia ta legală era să o trimiţi la Bucureşti…” a declarat  dr. Dan Romulus Şerban, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la sediul instituţiei.

Un alt punct de vedere, respectiv al celor ce pretind că au administrat acest Spital Județean minunat a fost oferit presei ieri prin vocea vicepreședintelui Consiliului Județean Călărași, viitor pretendent la fotoliul de președinte pe lista PNL. Vizibil deranjat deranjat de întrebările presei (pe care o evită nu întâmplător) privind activitatea vizavi de Spital la sediul PNL, Marian Dinulescu a declarat:

”Vom ataca în instanță ordinul ministrului. Toate spitalele din țară au un plan de conformare, care era  valabil până la 31 decembrie 2015, iar spitalul din Călărași a fost singurul declasificat din toată țara și se încalcă un alt ordin al Ministerului Sănătății, prin care se stipulează că fiecare județ trebuie să aibă un spital de urgență. Intenționăm să oprim acest ordin al ministrului și să prelungim perioada planului de conformare, până la 31 decembrie 2016. Consiliul Județean Călărași a făcut eforturi mari pentru acest spital. Nu cred că există alte instituții în țară care să facă ce am făcut noi, în cele trei spitale de care răspundem. Chiar am o situație din care reiese că, de când a preluat unitățile sanitare, de șase ani, Consiliul Județean a alocat pentru Spitalul Județean de Urgență, 254 de miliarde de lei vechi, pentru Spitalul TBC, 18 mld de lei vechi, iar pentru Spitalul din Săpunari, 28 de mld de lei vechi.

În ceea ce privește declarațiile făcute de managerul Spitalului Județean, privind intervențiile chirurgicale făcute ilegal, nu știu, că nu am citit încă presa, dar o să aflu. Dar în spital nu pot fi operații ilegale. Managerul face afirmații gratuite despre anesteziștii bulgari, pe care nu îi mai putem ține. Domnul manager e încă în Republica Cauzaz, noi suntem în UE, și așa cum pleacă medicii noștri în alte țări să muncească, și alții vin la noi. Nu am verificat legea, dar mă interesez și vă spun în conferința viitoare!”, a concluzionat viitorul candidat la președinția Consiliului Județean, din partea PNL Călărași, Marian Dinulescu.

La finalul ediției aflăm despre alt posibil scandal la spitalul declasificat, pentru că nu s a raportat o infecție cu A1H1.

Marian Pîrloagă

mort spitallumânare

3 comentarii

  1. Ma pot gandi ce fel de manageriat a practicat dansul acolo, daca afirma ca urgentele se trimit cu SMURD. Urgentele se trimit cu AMBULANTA. Sa nu stii asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*