Reporter: Ne aflăm la primăria Fundeni, în biroul dlui primar Gheorghiță Cărtușanu
Primar Gheorghiță Cărtușanu: „Bine ați venit pe la noi!”
Reporter: Domnule primar, văd multe dosare pe masa dvs. La ce se referă acestea? Ce preocupări aveți?
Primar Gheorghiță Cărtușanu: „Aici în teancul ăsta din biblioraft, este mapa de primar. Conține solicitări diverse, cum ar fi de racordare la apă, vin documente de la consiliul județean sau alte instituții, judecătorie, casa de probațiuni pentru cei ce au fost condamnați, adrese, comunicări, documente de la asistența sociala, cereri de la tineri ce pentru solicitări de locuri de casă. Mai devreme am avut o solicitare…pe drumul asfaltat se joacă copiii tenis, fotbal…așa este, toți am fost copii. Omul era tare deranjat de copiii care tipa pe acolo. Documentele contin toate problemele cu care se confruntă comunitatea, de racordare, de pietruire sau asfaltare a drumurilor, nu le funcționează curentul, se ceartă cu vecinul, să intervenim pe linia legii 50 pentru autorizarea construcțiilor, să le facem recepție la case. Avem o grămadă de probleme…”
Reporter: Acela este un dosar. Dar celelalte teancuri?
Primar Gheorghiță Cărtușanu: Păi…asta este un dosar biblioraft cu legea 15 solicitări de la tineri ce conține și planșe. Ăsta este un alt biblioraft ce conține dosare de ajutor social, dispoziții. Toate au termene scurte și trebuie să le dau avize pentru a funcționa…
Reporter: Ați fost ales, multe mandate de primar, și asta nu întâmplător. Acum către sfârșitul unui mandat cu ce vă lăudați domnule Cărtușanu, ce realizări ați avut în ultimul mandat? Ce satisfacții aveți? Ce proiecte ați finalizat sau aveți în derulare?
Primar Gheorghiță Cărtușanu:
- Am finalizat proiectul de alimentare cu apă cu puțuri, stație de tratare și clorinare a apei. Este vorba de 14 km de rețea de apă realizați. Proiectul se continuă și pe străzile unde nu am finalizat. Toată comuna va fi racordată la rețeaua de apă.
- Am reabilitat rețeaua de drumuri, ele sunt majoritatea asfaltate, câteva mai sunt pietruite. Am finalizat un proiect pe GAL, acesta incluzând asfaltare, șanțuri betonate total 1,1 km
- Am realizat si inca 9 km prin proiectul national de dezvoltare locală.
- Am reabilitat str. Fizicienilor, Sf. Ioan Botezătorul, Mihai Bravu, Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân. Urmează str. Melodiei, Mioriței care sunt destul de lungi, Primăverii, Gheorghe Doja. Am încercat să leg toate străzile secundare de cele principale într-un inel, dat de forma compactă a comunei. Planul meu este de conectare a tuturor locuințelor la străzi asfaltate. Al doilea proiect depus în noiembrie 2015, are obiectiv, modernizarea străzilor.
-
Urmează a mai reabilita alți 7 km. pentru care avem documentația depusă la minister.
Reporter: S-a muncit mult la acea școală pe care am văzut-o?
Primar Gheorghiță Cărtușanu: „Offffffff…Mult…S-a organizat licitație, au participat firme cu respectarea procedurii , ordonanței 34. Școala s-a finalizat, mai sunt mici retușuri. Școala este acum, modernă si respectă standardele uniunii europene, cu toalete interioare, apă caldă și încălzire centrală. Acum sistematizez și am de gând să amenajez și curtea școlii.”
Reporter: Copiii din școală. Cum este percepută activitatea și rezultatele lor școlare de dvs. de către primărie? Ce probleme au? Sunteți aproape de aceste situații?
Primar Gheorghiță Cărtușanu: „Nici nu se pune problema. Având în vedere că am prioritizat unele economii ale bugetului local, vreau să arăt că toți banii din taxe și impozite se întorc înapoi în localitate. Banii plătiți de oameni se regăsesc în asfaltare, rețeaua de apă, școală sau biserică. Dacă nu îmi păsa de scoală, nu investeam în ea, în educație. Bugetul local este restrâns, fiecare primar are ambiții. Eu am apelat și la alți bani, prin proiecte. Mi-am propus și voi realiza multe. Am 10 obiective pentru fiecare 4 ani pe care mi le propun. Dacă din acestea 10 am realizat 7-8 sunt mulțumit.”
Reporter: Anul acesta bugetul cum este? Sunt încasări, este în grafic comparativ cu alți ani?
Primar Gheorghiță Cărtușanu: „Oamenii plătesc. În proporție de 75-80% locuitorii își plătesc taxele și impozitele. Am formulat anterior o idee…cum că îmi pasă de educație. În urmă cu câteva zile am avizat proiectul de extndere la Școala nr. 2. Toalete, încăperi, acoperit, placat, cu absolut tot ce este nevoie. Îmi pasă. La Școala nr. 1…am început din 2006 apoi cu o Grădiniță frumoasă, modernă, am refăcut gardurile, totul ca la carte. Am făcut documente către Autoritățile județene și naționale să ne ajute să schimbăm acoperișul. Acum vreau să aplic pe un proiect prin Ministerul Dezvoltării. Este vorba de extindere 2 săli de clasă, sală de sport, toalete interioare.”
Reporter: Ce echipă aveți dle primar. Tot vorbiți de proiecte. Acestea presupun în spatele dvs. un aparat…oameni cu pregătire, cu expertiză. Vă ajută echipa primăriei?
Primar Gheorghiță Cărtușanu: „Da, tot ceea ce se vede este nu numai rezultatul muncii mele ci și a echipei. Ea muncește pentru cetățeni. Este un proverb pe cre ni l-am asimitat…Clientul nostru, stăpânul nostru. Ceea ce este valabil și pentru cetățean, care trebuie să înțeleagă că trebuie să își plătească dările către Stat. Am o echipă cu care mă mândresc…dna Viceprimar, un tânăr priceput, oameni care colaborăm permanent, coordonăm buna funcționare către folosul cetățeanului. Participăm activ la viața localității și ne implicăm până la extrem – dacă este nevoie.”
Reporter: Domnule primar, la sfârșit de interviu v-aș întreba ce transmiteți locuitorilor din Fundeni?
Primar Gheorghiță Cărtușanu: „Ce pot să le transmit? Decât să avem sănătate, mintea limpede. Tot timpul m-am bucurat de respectul lor, ei se bucură de respectul nostru. Să aibă încredere în mine și în echipa mea. Cred că am făcut și vreau să fac spre binele lor, al oamenilor. Îmi place asta. Funcția de primar nu este tocmai o meserie. Trebuie să te naști cu calități către așa ceva… Să fii bun să fii ascultător. Nimeni nu este perfect. Dar împreună putem fi mai buni. Cum tot timpul m-au creditat. Să continue și să mergem înainte împreună, pentru că întotdeauna au găsit înțelegere la noi.”
Realitatea din Călărași
Lasă un răspuns