Intervenţie la incendiu de vegetație uscată și stuf pe marginea bălții în localitatea Mihai Viteazu, comuna Vlad Țepeș

Un echipaj de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Călărași a acţionat pentru stingerea incendiului de vegetație uscată cu o autospecială timp de aproximativ 40 de minute, evitând posibilitatea propagării arderii la alte bunuri materiale
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a da foc unor resturi menajere, arderea extinzându-se la vegetația uscată și stuful din apropiere

În data de 01.04.2016, ora 16.12, un echipaj specializat de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Călărași a fost solicitat să acţioneze pe raza localității Mihai Viteazu, comună Vlad Țepeș, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și stuf izbucnit pe o proprietate aparţinând domeniului privat român.
La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi cu fum dens la nivelul vegetației uscate și a stufului pe o suprafață de aproximativ trei hectare, existând risc de extindere la alte bunuri materiale aflate în imediata vecinătate.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a da foc unor grămezi de resturi menajere, arderea extinzându-se din cauza vântului și la vegetația uscată și stuful din apropiere.
Pompierii militari din cadrul Detașamentului Călărași s-au deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, acţionând rapid pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 40 de minute.
În urma incendiului au ars: aproximativ 2000 kg de resturi menajere și stuf din apropierea bălții piscicole pe o suprafață de circa trei hectare, nefiind înregistrate pagube materiale.
Există pericolul ca arderea să se extindă la alte bunuri materiale aflate în imediata vecinătate, însă pompierii militari au intervenit prompt și au lichidat incendiul în limitele găsite, salvând bunuri materiale în valoare de aproximativ 100.000 de lei.
La această intervenție au participat alături de pompierii militari și reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Vlad Țepeș.
Intervenţie la incendiu de locuinţă în localitatea Dorobanțu

Două echipaje de stingere din cadrul Gărzii de intervenție Chiselet au acţionat pentru stingerea incendiului cu două autospeciale timp de aproximativ o oră și 35 de minute, evitând posibilitatea propagării arderii la alte bunuri materiale

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost posibil din cauza unui scurtcircuit electric produs la un aparat electric nesupravegheat (incubator)

În data de 02.04.2016, ora 11.02, două echipaje specializate de stingere din cadrul Gărzii de intervenție Chiselet au fost solicitate să acţioneze pe raza localității Dorobanțu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuinţă, proprietate individuală, aparţinând lui Horia P.
La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta violent, cu flacără şi cu fum dens la nivelul bucătăriei locuinţei, existând risc de extindere la celelalte camere și bunuri materiale aflate în imediata vecinătate.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost posibil din cauza unui scurtcircuit electric produs la un aparat electric nesupravegheat (incubator).
Pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenție Chiselet s-au deplasat la această intervenţie cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, acţionând eficient pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ o oră și 35 de minute.
În urma incendiului au ars: elemente de mobilier din bucătăria locuinței, două uși și tocurile din lemn ale acestora, două ferestre, un incubator și 20 de metri de cablu electric, 15 metri pătrați de lambriu, aparatură electrocasnică și 50 de kilograme materiale textile, valoarea pagubelor fiind estimată în acest caz la suma de circa 30.000 de lei.
Există pericolul ca arderea să se extindă la alte bunuri materiale aflate în imediata vecinătate, însă pompierii militari au intervenit prompt și au lichidat incendiul în limitele găsite, salvând bunuri materiale în valoare de aproximativ 150.000 de lei.

Recomandări ale I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi

Igienizarea de primăvară poate constitui un real pericol de incendiu, care se poate solda cu pagube materiale însemnate
I.S.U. “Barbu Ştirbei” Călăraşi vine în sprijinul cetăţenilor cu următoarele recomnadări :
Potrivit analizei statistice a incendiilor din ultimii ani, în această perioadă a anului se manifestă o creştere alarmantă a numărului de arderi necontrolate, ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor cu vegetaţie uscată, iar în cele mai multe cazuri, focul se extinde la gospodăriile populaţiei sau la păduri, provocând însemnate pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti.
Perioada de primăvară se caracterizează prin cel mai mare număr de incendii, aceste evenimente nedorite având loc în special în mediul rural, şi nu de puţine ori pagubele materiale provocate de acestea sunt consistente.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi aduce la cunoştinţă cetăţenilor care deţin sau administrează terenuri agricole, prevederile generale care trebuie să fie respectate la arderea vegetaţiei
uscate şi a resturilor vegetale, în fapt măsurile minime de prevenire în acest sens sunt următoarele: condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi, astfel încât, arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier / construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m, desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie – gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţă de materialele sau substanţele combustibile – lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
Pe terenurile în pantă, arderea vegetaţiei uscate se face pornind din partea de sus a pantei. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 163/2007.
Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă său persoana desemnată în acest sens.
În zona de siguranţă a liniilor de cale ferată, drumuri, reţele electrice, reţele de telefonie, conducte de transport lichide combustibile şi gaze, clădiri și suprafeţe împădurite, vegetaţia uscată se va curăţa, fiind intrezisă
utilizarea focului deschis sau arderea vegetației uscate în aceste zone de protecție.
Totodată trebuie menţionat şi faptul că se impune supravegherea permanentă a copiilor pe toată durata arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale.
Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.
Atragem atenţia, că în conformitate cu prevederile H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi” sau „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi” se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plutonier adjutant. Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*