Ciutacu Constantin, un pasionat de navomodelism și aeromodelism!
„ Sunt Ciutacu Constantin, născut în Călărași. Când am fost mic, pe la vreo 8-9 ani am fost membru la Casa Pionierului la clasa domnului Pompiliu Popescu- navomodele și aeromodele. Dintotdeauna am fost fascinat de construcția de machete ale avioanelor și navelor în vremea copilăriei, dar pe la vârsta de 16 ani am abandonat această pasiune. În urmă cu 5-6 ani mi-am reluat acest hobby odată cu apariția machetei galionului Sf. Ioan Botezătorul. Încet, încet am început să lucrez din nou, am realizat că îmi place din ce în ce mai mult, am făcut o machetă, pe a doua, pe a treia și am ajuns la ce vedeți aici. Sursa principală de inspirație a fost internetul, dar sunt un tip inovator și am adăugat mereu câte ceva de la mine și așa s-a născut mica mea colecție. ”
Reporter: Care machetă considerați că este cea mai aproape de sufletul dumneavoastră?
Ciutacu Constantin : Iubesc fiecare machetă la fel de mult, dar galionul Sf. Ioan Botezătorul îmi este cea mai dragă fiind prima navă realizată. Componentele acestei nave au fost cumpărate de la reviste fiind de foarte bună calitate și foarte bine finisate. Și lucrările mele arată foarte bine, dar nu la fel ca cele din comerț, doar că satisfacția este mult mai mare. Una este să fie produse de fabrică și alta este să le construiești acasă cu mijloace proprii.
Reporter: Cât timp dedicați acestei pasiuni?
Ciutacu Constantin: În jur de 2-3 ore pe zi lucrez la machete. În perioada imediat următoare îmi doresc să achiziționez și să construiesc un trenuleț electric cu niște peisaje, la care voi adăuga și ideile mele proprii. Probabil că va dura cel puțin 1 an.
Reporter: Care sunt costurile acestei pasiuni?
Ciutacu Constantin: Este destul de costisitoare această pasiune, componentele unei machete costă undeva la 2000-3000 de lei, dar majoritatea machetelor sunt construite de mine. Folosesc la confecționarea pieselor baghete din brad, cireș, nuc, dar din păcate aceste materiale nu se comercializează în orașul nostru fiind nevoit să fac deplasări la București pentru a le procura.
Reporter: Ați încercat să prezentați călărașenilor realizările dumneavoastră?
Ciutacu Constantin: Am primit o invitație din partea domnului director al Muzeului Municipal, dar timpul nu mi-a permis să o onorez.Adevăratul motiv este faptul că îmi este foarte greu să mă despart de ele chiar și pentru puțină vreme.
Reporter: Câte machete ați realizat?
Ciutacu Constantin: Nu le-am numărat niciodată, doar cred că sunt în jur de 20-30 de diferite dimensiuni.
Reporter: Cât a durat cel mai mult realizarea unui modul?
Ciutacu Constantin: Modelele de colecție sunt de o complexitate deosebită și au durat în jur de 2 ani. În paralel lucram și la alte modele mai mici care durau în jur de 3-6 luni în funcție de complexitate. Dedicam aceste pasiuni 2-3 ore pe zi deoarece desfășor și alte activități. Am pierdut multe nopți pentru realizarea machetelor. Îmi aduc aminte din copilărie de o întâmplare hazlie: profesorul Pompiliu Popescu a avut idea trăznită să îmbarce într-o rachetă un șoricel care sărea cu parașută, iar când a vrut să îi facă poză acesta s-a speriat din cauza blitzului și a murit. Acum lucrez la un tanc T34 prefabricat, dar urmează să îmi procur materiale și următoarea machetă va fi producție proprie. Nici nu vă închipuiți ce lucruri minunate poți să faci din scobitori și bețe de frigărui. Visul meu este să găsesc resursele necesare pentru crearea unui mini muzeu cum am văzăzut eu pe net că există în Portugalia.
Reporter: Dacă ați primi o ofertă ați vinde machetele?
Ciutacu Constantin: Bani ne trebuiesc la fiecare, am avut mai multe propuneri dar nu cred că mă voi putea despărți vreodată de lucrările mele.
Reporter: Ce părere are soția dumneavoastră despre această pasiune?
Ciutacu Constantin: La început nu a fost foarte încântată, dar odată cu trecerea timpului a devenit foarte mândră de realizările mele și mă laudă de fiecare dată când are ocazia. Mi-aș dori să am resursele necesare să accesez un program pe fonduri europene pentru amenajarea unui mini părculeț în care constructorii de machete să poată să-și expună realizările. Tot ceea ce fac fac din plăcere și cu multă pasiune.
Elena Moise
Lasă un răspuns