Poliția locală se profesionalizează!
RAPORT DE ACTIVITATE
Către PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CĂLĂRAŞI
În atenţia Domnului Primar DRAGULIN STEFAN DANIEL
Vă informăm că în perioada 01 August 2016 – 07 August 2016, politistii locali şi-au desfăşurat activitatea, conform planificării lunare, având la bază atribuţiile prevăzute în Legea nr. 155/2010, H.G.nr. 1332/2010, Planul de Ordine şi Siguranţă Publică al municipiului pe anul 2016, respectiv Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, Regulamentul de Ordine Interioară, precum şi în concordanţă cu evoluţia situaţiei operative din zonele şi locurile date în responsabilitate. S-a avut în vedere, în principal, acoperirea cu elemente de dispozitiv, a tuturor zonelor şi itinerariilor de patrulare unde, conform statisticilor şi a informaţiilor primite de la celelalte structuri de ordine publică sau de la cetăţenii municipiului, frecvent se tulbură ordinea şi liniştea publică, se săvârşesc acte sau fapte antisociale. Toate aceste informaţii constituie elementul de bază al analizelor periodice atat de la I.P.J. Călărași şi I.J.J Călărași cât şi din cadrul Poliţiei Locale Călăraşi, scopul nostru comun fiind scăderea infracţionalităţii, a numărului de evenimente deosebite care pot pune în pericol integritatea persoanelor sau a bunurilor aparţinând domeniului public sau privat.
S-a patrulat, în această perioadă, pe raza municipiului Călăraşi, permanent, cu două pana la cinci echipaje mobile, atât ziua cât şi noaptea, pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, pentru păstrarea în bune condiţii a mobilierului stradal a tutror bunurilor aflate sau aparţinand domeniul public sau privat, respectării curăţeniei în toate zonele de interes public şi pentru prevenirea producerii oricăror fapte antisociale, activităţi care pot creea un anumit disconfort cetăţenilor municipiului Călăraşi.
Se patrulează permanent, indiferent de condiţiile meteorologice sau de altă natură, în toate parcurile din municipiul Călăraşi: Parcul Micro 6 şi zona Complex Agneza, Parc Năvodari, Parc Luceafărul, Parc Florilor, Parc Speranta, Parc Constructorului, Parc Victoriei, Parc BIG, Biserica Sf. Anastasia şi parcul împrejmuitor, Parc Caramidari, Biserica Sf. Gheorghe şi părculeţul ce o înconjoară, Parc Aurora, Parc Intim, Parc Central, Parc Dumbrava şi Zoo, Scuar str. Bucureşti, Parc str.N.Titulescu zona RDS-RCS si în alte zone unde se impunea prezenţa patrulelor de Poliţie Locală. Permanent a fost verificată integritatea inventarului din parcuri şi străzile municipiului, starea mobilierului stradal, a jocurilor pentru copii.
In intervalul Luni – Vineri se asigură însotirea şi gardarea transportului unor valori monetare de la Primărie 1 şi Primărie 2 la Trezoreria mun. Călărași, iar la solicitarea Serv. de Asistenţă Socială, gardarea personalului care ridică sumele destinate ajutoarelor sociale, sau pentru efectuarea altor plati, activităţi desfăşurate conform Planului de Siguranţă Publică.
Începând cu data de 11.07.2016 de luni până vineri, o patrulă formată din doi polițiști locali acționează la Căminul de bătrâni Antim Ivireanu, pentru a supraveghea distribuirea ajutoarelor UE către cetățenii care îndeplinesc condițiile legale.
La solicitarea Serviciului Public pentru Gestionarea Cainilor Fara Stapan Calarasi, un poliţist local sau o patrulă a Poliției Locale asigură protecţia inspectorilor şi însoteste lucrătorii acestui serviciu la operatiunile de identificare, de recuperare sau capturare a câinilor fara stapan, respectiv la verificarea respectării condiţiilor privind adopţiile efectuate de unii cetăţeni dar și de respectare a prevederilor HCL 15/2015 .
Prin treceri succesive au fost supravegheate rampele amenajate pentru gunoi menajer, pentru depistarea celor care arunca deseuri animaliere sau deseuri rezultate in urma constructiilor (moloz, betoane, etc.), respectiv pentru identificarea şi sancţionarea celor care caută în conteinerele de gunoi.
O patrulă mobilă acţionează, în cartierele Tineretului şi Rezidenţial cu precădere în cursul nopţii, prin treceri succesive cu rampa pornită, pentru a descuraja şi surprinde elementele infractoare care sunt predispuse la săvârşirea de fapte antisociale.
Au fost organizate acţiuni de oprire a autocamioanelor cu masa maximă admisă mai mare de 3,5 tone, care circulă prin municipiu, pentru a se verifica existenţa permisului de libera trecere, eliberat contracost de Primaria Municipiului Calarasi; în acest sens au fost stabilite puncte de control pe drumurile publice care converg de la intrare către centrul oraşului, exemplu b-dul Republicii, str.IL Caragiale, str.Prel. Sloboziei, str.Portului, Zefirului, etc. şi în alte zone din municipiu funcţie de sesizările făcute la instituţie sau la Primărie.
Permanent, patrulele Poliției Locale desfășoară acțiuni pe raza municipiului pentru verificarea activităților de comerț stradal neautorizat, depistarea cerșetorilor, a oamenilor străzii, respectarea prevederilor legale privind activitatea de comercializare a autoturismelor respectiv ocuparea domeniului public sau parcărilor publice, în zilele de Sâmbătă și Duminică se asigură măsurile specifice pentru desfășurarea în bune condiții a Târgului Săptămânal Obor.
În fiecare seară începând cu ora 20.00 polițiștii locali se prezintă la sediul IPJ Călărași, pentru un instructaj comun cu celelalte forțe de menținere și restabilire a ordinii publice (Poliția Națională și Jandarmeria) acționând în sistem integrat cu acestea cu precădere în parcurile Florilor, BIG, Năvodari, Luceafărului, Mușețelului, Constructorului, Piața BIG, Prefectură și în alte zone unde se impune prezența acestor agenți constatatori, respectiv la nunțile cetățenilor de etnie roma.
O patrulă auto acționează în punct fix Parcul Florilor, între orele 20.00 – 02.00 în fiecare seară.
Pe durata efectuarii serviciului, sub directa coordonare a sefilor de tura, patrulele formate din politisti locali, au colaborat permanent cu echipajele de la I.P.J Calarasi si cele ale Jandarmeriei Calarasi, avand ca obiectiv principal, mentinerea unui climat de ordine si siguranta publica pentru cetatenii orasului;
In cazul in care pe timpul patrularii auto sau pedestre, sunt identificate aspecte care intereseaza directiile, serviciile sau compartimentele din cadrul Primariei Calarasi, acestea sunt transmise de urgenta politistului local aflat in serviciu la Primarie, care are obligatia, in primul rand, de a consemna in registrul special toate informatiile primite de la colegii din teren si in cel de-al doilea rand sa anunte, functie de natura evenimentului, pe cei responsabili cu rezolvarea acestor situatii neprevazute aparute.
Au fost afișate un număr de 4 procese verbale de constatare a contravențiilor la domiciliul contravenienților.
Au fost întreprinse controale de zi şi de noapte la obiectivele şi în zonele de competentă ale Politiei Locale.
Aspectele ce țin de situația operativă a Direcției Poliția Locală Călărași se regăsesc în Anexa 1 la prezentul Raport.