Administratia Judeteana a Finantelor Publice Calarasi aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca,in Monitorul Oficial nr. 86 din 31.01.2017 a fost publicat OMFP 166/2017 care modifică şi completează OMFP 123/2016 referitor la întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale de către operatorii economici la organele fiscale. Conform prevederilor legale, operatorii economici care aplică prevederile OMFP 1802/2014 se diferenţiază în funcţie de anumite criterii de mărime în microentităţi, entităţi mici, respectiv entităţi mijlocii şi mari.
Microentităţile sunt entităţile care la data bilanţului nu depăşesc limitele a cel puţin două din următoarele trei criterii de mărime:
totalul activelor – 1 500 000 lei;
cifra de afaceri netă – 3 000 000 lei;
numărul mediu de salariaţi – 10.
Situaţiile financiare anuale întocmite de microentităţi cuprind bilanţ prescurtat, cont prescurtat de profit şi pierdere, formularul date informative, situaţia activelor imobilizate.
Entităţile mici sunt cele care la data bilanţului nu se încadrează în categoria microentităţilor, şi care nu depăşesc limitele a cel puţin două din următoarele trei criterii de mărime:
- a) totalul activelor – 17 500 000 lei;
b)cifra de afaceri netă – 35 000 000 lei;
numărul mediu de salariaţi – 50.
Entităţile mici întocmesc situaţii financiare anuale care cuprind bilanţ prescurtat, cont de profit şi pierdere, formularul date informative, situaţia activelor imobilizate, note explicative la situaţiile financiare anuale.
Entităţile mijlocii şi mari sunt cele care depăşesc criteriile de mărime prevăzute pentru entităţile mici. Acestea întocmesc situaţii financiare anuale care cuprind bilanţ, cont de profit şi pierdere, formularul date informative, situaţia activelor imobilizate, note explicative la situaţiile financiare anuale, situaţia modificărilor capitalului propriu, situaţia fluxurilor de trezorerie.
Situaţiile financiare anuale întocmite de toate categoriile de entităţi mai sus menţionate vor fi însoţite de raportul administratorilor, de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii, de raportul cenzorilor sau raportul de audit, după caz, precum şi de declaraţia scrisă a persoanei care îşi asumă răspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale.
Termenele pentru depunerea situaţiilor financiare anuale sunt:
– pentru societăţile comerciale, societăţile şi companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la închiderea exerciţiului financiar, respectiv 30 mai 2017;
– pentru celelalte persoane prevăzute la art. 1 din Legea contabilităţii (instituţii publice, asocieri şi celelalte persoanele juridice cu şi fără scop patrimonial), 120 de zile de la închiderea exerciţiului financiar, respectiv 2 mai 2017.
Entităţile care nu au desfăşurat activitate de la constituire până la sfârşitul exerciţiului financiar de raportare nu întocmesc situaţii financiare anuale, urmând să depună în acest sens la organele fiscale o declaraţie pe propria răspundere a persoanei care are obligaţia gestionării entităţii, în termen de 60 de zile de la închiderea exerciţiului financiar.
Pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale, precum şi a declaraţiilor de inactivitate, după caz, se utilizează programele informatice puse la dispoziţia contribuabililor pe website-ul ANAF, secţiunea Servicii online, subsecţiunea Declaraţii electronice/Descărcare declaraţii.
Lasă un răspuns