Grevă spontană la spital/ Emil Mușat:,,Cui nu-i convine, să plece acasă, este o bătaie de joc față de pacient!”

greva

În dimineața zilei de joi 23 martie a.c., angajații firmei care se ocupă cu efectuarea curățeniei în spitalul din Călărași,au refuzat să intre la lucru. Motivul: nu și-au primit salariile. Deși trebuiau să primească salariile pe data de 15 martie, angajații nu aveau nici un leu în cont nici azi 23 martie. Am fost curioși să aflăm motivele acestor întârzieri și ne-am deplasat la spital. Acolo am aflat multe lucruri pe care conducerea spitalului și conducerea consiliului județean încearcă să le ascundă.

În data de 23.03.2016, SJU Călărași și SC Libro Events SRL, au semnat contractul subsecvent de prestare de servicii nr. 4541. Obiectul contractului constituia obligativitatea prestatorului de a presta servicii de curățenie și dezinfecție spații interioare, cod CPV 90900000, conform caietului de sarcini, în perioada conformitate cu obligațiile asumate în contract.

,, Achizitorul se obligă să plătească prestatorului, prețul convenit pentru îndeplinirea contractului. Prețul convenit conform graficului de plăți este de 1.376.370 lei fărăTVA la care se adaugă TVA. Durata contractului este de 9 luni, de la 01.04.2016 până la 31.12.2016.În cazul în care, achizitorul nu își onorează obligațiile în termen de 28 de zile de la expirarea perioadei convenite(60 de zile de la data primirii facturii de către autoritatea contractantă), acestuia îi revine obligația de a plăti, ca penalități, o sumă echivalentă cu 0,036% pe zi din plata neefectuată”.

În concluzie, spitalul trebuia să plătească lunar, puțin peste 1 miliard și jumătate lei vechi.Numai că a uitat să plătească din luna august 2016.(o fi o coincidență faptul că tot atunci a început domnia lui Iliuță în consiliul județean?). DSC_0712

Deși este mai feisbucist decât Belușică,(prin interpuși)Iliuță a uitat să transmită comunității că spitalul are conturile blocate.

Arieratele sunt motivul pentru care spitalul a ajuns să îi fie blocate conturile. Nu mai departe de ieri, furnizorul de energie a vrut să întrerupă alimentarea cu energie. Amatorismul și schimbarea schimbărilor au creat haos în spital.

Din ce în ce mai mulți medici preferă să plece în altă parte. A plecat directorul medical, ATI-stul ,diabetologul și de curând și singurul cardiolog care era și șef de secție.

Emil Mușat, celebrul jurist care trebuia să fie manager(dacă cunoștea legile, nu accepta funcția, fiind incopatibil), actual președinte al consiliului de administrație, a fost contactat de unul dintre directorii firmei  SC Libro Events SRL, Marian Bratosin, care i-a solicitat plata restanțelor măcar pe două luni, comunicându-i că oamenii nu vor să mai intre la muncă în spital. Răspunsul a fost halucinant:,, Cui nu-i convine, să plece acasă, este o bătaie de joc făță de pacient! Cine nu înțelege situația în care se găsește spitalul, nu merită să lucreze în sistemul de sănătate! Am făcut ieri plata pe o lună.”

La scurt timp și-a făcut apariția în cămăruța în care este ,,amplasat” biroul firmei de curățenie. Un perete de rigips desparte morga de masa pe care servesc masa angajații. Tot acolo au și vestiarele și depozitul de materiale. În câțiva metri pătrați. A ținut un discurs mobilizator și lacrimogen despre solidaritate, compasiune față de semeni, uitând că le vorbește unor oameni care au de plătit facturi, terorizați zilnic de funcționarii băncilor la care au rate neplătite.

DSC_0715

DSC_0710

DSC_0718

Nu ținem partea firmei private despre care am scris deloc de bine în trecut. Atunci când încasează, nu împarte banii cu angajații. Dar avem câteva întrebări pentru conducerea spitalului și consiliul județean.

1)Dacă firma a prestat serviciile prevăzute în contract, de ce nu ați plătit nici un leu timp de 8 luni?

2)Dacă nu erați mulțumiți de serviciile prestate, de ce ați prelungit contractul în ianuarie, pentru încă 6 luni?

3)Ce interes aveți să distrugeți singurul lucru care funcționează normal în spital?

4)Când aveți de gând să terminați cu joaca cu viețile pacienților?

5)Câți medici trebuie să mai demisioneze pentru a vă recunoaște mediocritatea și incapacitatea?

Fiind siguri că nu vom primi niciodată nici un răspuns, nu ne rămâne decât să ne resemnăm și să dăm dreptate unui angajat al spitalului:,, Pe ăștia, nici buldozerul, nici DNA-ul nu-i potolește„.

 

Update: Deși ieri s-a efectuat plata pentru luna august 2016, banii nu au intrat în conturile firmei. Angajații firmei de curățenie sunt hotărâți să continue greva până la primirea drepturilor salariale restante.

ordin de plata

7914 vizualizari in total 1 vizualizari azi


1 Comment on Grevă spontană la spital/ Emil Mușat:,,Cui nu-i convine, să plece acasă, este o bătaie de joc față de pacient!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*