Solicităm companiilor cu profil constructii care reîncep activitatea în această primăvară să asigure legalitatea contractelor individuale de muncă si să reinstruiască lucrătorii cu privire la legislatia din domeniul securitătii si sănătătii în muncă
Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 13-17 martie 2017, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de circa 360.000 de euro, adică 1.617.500 de lei. Au fost depistate 122 de persoane care lucrau fără forme legale.
În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel national s-au aplicat amenzi în valoare de 1.312.500 de lei din care 1.030.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost efectuate 1.700 de controale.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 305.000 lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 91 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost efectuate 1.185 de controale în domeniu.
”A fost înregistrat un cuantum al amenzilor pentru munca la negru îngrijorător, peste un milion de lei în cinci zile de controale la nivel national. E semn că acest fenomen negativ pentru societate, cu consecinte grave pe termen scurt si lung este departe de a fi eradicat. Având în vedere că primăvara se redeschid santierele, solicităm în special companiilor cu profil constructii, care îsi vor reîncepe activitatea, să se asigure că lucrătorii sunt în legalitate în ceea ce priveste contractele individuale de muncă, să reinstruiască personalul din punct de vedere al securitătii si sănătătii în muncă, să ia orice măsură legală pentru a preveni accidentele la locul de muncă si să se asigure că este respectată legislatia muncii în vigoare.”- Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
Lasă un răspuns