Comunicat de presă

roxi

,,Zilele acestea, am deosebita onoare de a participa la cea de-a 136-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (Dhaka, 1-5 aprilie 2017), eveniment unde, în calitate de membră a Consiliului Director UIP, a Forumului Femeilor Parlamentare și a Tinerilor Parlamentari, împreună cu alți 5 colegi parlamentari, din Senat și Camera Deputaților, și 2 reprezentanți ai Direcției Relații Multilaterale Externe, reprezentăm cu mândrie interesele României în diferitele forumuri de discuții. Fiind direct interesată de situația femeilor în structurile guvernamentale, am ales să particip la lucrările Forumului Femeilor Parlamentare, structură specializată a UIP care reunește femei parlamentare din întreaga lume, oferind o platformă de dialog și cooperare pentru promovarea egalității de gen și a implicării femeilor în viața politică.

În cadrul reuniunii de la Dhaka, cele peste 200 de membre din parlamente au discutat despre măsurile necesare pentru incluziunea financiară a femeilor, consolidarea statutului tinerelor fete, ca precondiție a dezvoltării durabile, și integrarea dimensiunii de gen în structurile, modul de funcționare și activitatea parlamentelor.

În contextul publicării, de către UIP, în colaborare cu UN Women, a ediției 2017 a hărții „Femeile în politică”, participantele la Forum au făcut un schimb de informații despre cele mai recente evoluții în domeniu, au discutat despre principalele obstacole care limitează accesul femeilor în viața politică și au făcut recomandări pentru depășirea lor.

În intervenția mea la această temă, am menționat prevederile din Legea privind egaliatea de șanse pentru femei și bărbați, în legătură cu asigurarea, de către partidele politice, unei reprezentări echilibrate a bărbaților și femeilor pe listele de candidați la alegerile locale, generale și pentru Parlamentul European. Am subliniat că în Romania, la alegerile generale din 2016, femeile au reprezentat 30% din numărul de candidați și că în noul parlament procentul de femei a crescut față de legislatura precedentă (în Senat, de la 8% la 14%) , iar prezența lor în structurile de conducere ale celor două Camere și ale grupurilor politice parlamentare este mai semnificativă.

În același timp, am subliniat că, pentru o implicare sporită a femeilor în viața politică, este nevoie de solidaritate între femei, de perseverență, de acțiuni concertate ale femeilor parlamentare, atât în partidele din care fac parte, cât și la nivel transpartinic.

Măsuri precum cotele electorale pentru femei nu pot avea efecte pe termen lung decât dacă sunt dublate de eforturi pentru eliminarea cauzelor profunde ale subreprezentării femeilor în politică, respectiv îmbunătățirea statutului economic și social al femeii și combaterea stereotipurilor de gen. Parlamentele pot avea o contribuție decisivă în realizarea acestor deziderate în măsura în care înțeleg să se implice în transpunerea, la nivel național, a noii agende globale a dezvoltării durabile, promovând egalitatea de gen ca Obiectiv de sine stătător, dar și ca factor esențial pentru realizarea tuturor celorlalte Obiective ale Dezvoltării Durabile.

Toți cei prezenți am arătat dedicare pentru cauza noastră și am legat prietenii care au la bază dorința noastră de colaborare pentru a reuși să implementăm toate proiectele privind creșterea numărului de reprezentante în parlamente. Acest eveniment este prilejul ideal de a face schimb de idei și experiențe, de a învăța unii de la alții, astfel încât să reușim să oferim femeilor oportunități de dezvoltare, să corectăm inegalitățile și să asigurăm demnitate pentru toți”.

1417 vizualizari in total 2 vizualizari azi

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*