Zi de sărbătoare la Căminul de bătrâni ,, Antim Ivireanu ”

alex1

 

Miercuri  27.09.2017  credincioşii, atât cei din rândul asistaţilor, cât şi cei din conducerea căminului şi angajaţi ai acestui serviciu din cadrul Primăriei Călărași , au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită de către preotul paroh Badea Alin Alexandru , care desfăşoară activitate misionară în cadrul acestui aşezământ și de alți cinci preoți din municipiul Călărași. La sfârşitul slujbei, bunicii și bunicuțele  au fost invitaţi la o masă festivă  organizată prin grija directorului acestui cămin, Mihai ALEXANDRU, cu ocazia sărbătoririi hramului acestui așezământ- Antim Ivireanu.

Căminul ,,Antim Ivireanu” este unul din puţinele aşezămintele sociale din judeţul  Călăraşi care, prin serviciile sale, oferă bătrânilor o viaţă mai bună.  Aflat în subordinea primăriei municipiului Călăraşi,  acest centru social a  devenit locul unde cei 40 de bătrâni, îi spun ,, acasă”. Capacitatea căminului este de 45 de locuri, în acest moment, fiind 6 cereri în așteptare. Deși ocupă de puțin timp, funcția de director al căminului, Mihai Alexandru, a reușit să transforme radical, cu bani puțini, această instituție. Preocuparea sa se reflectă în creșterea gradului calității vieții locatarilor căminului.  Dincolo de confortul material, acesta a dovedit de-a lungul timpului și o grijă deosebită față de viața spirituală și socială a bătrânilor, prin organizarea a diverse evenimente social-culturale.

,, În mentalitatea celor mai mulţi români, a-ţi aduce un bătrân într-un astfel de centru, oricât de bine organizat și dotat ar fi, este un fel de abandon. Greşit! Aici, bătrânul este adus la mai bine. Poate fi văzut ori de câte ori familia doreşte să-l vadă şi există convingerea că este supravegheat zi şi noapte, hrănit, îngrijit. În plus are ocazia să socializeze cu persoane de aceiași vârstă și noi, conducerea căminului, facem toate eforturile pentru a însenina zilele părinților noștrii, așa cum obișnuim noi să-i numim. Le mulţumesc celor prezenţi, dar şi celor care s-au implicat ca ziua dedicată Sfântului Antim Ivireanul să fie un prilej de sărbătoare pentru bătrânii instituţionalizaţi. Îi mulţumesc domnului primar Drăgulin că ne este mereu aproape, dar care din motive medicale nu a putut fi azi prezent, consilierilor locali, tuturor celor care ne arată că îi preocupă şi pe dânşii activitatea pe care o desfăşurăm aici. Îi mulţumesc părintelui Alin Badea  Alexandru că, în fiecare luni, ţine slujbe aici şi că relaţionează foarte bine cu bătrânii noştri, care au nevoie de cuvinte de alinare” a declarat Mihai Alexandru.

Sfântul Antim s-a născut în Iviria (Georgia) pe la anul 1650, dar activitatea sa în slujba Bisericii și-a desfășurat-o în Ţara Româ­nească. A fost egumen al Mă­năstirii Snagov, Episcop de Râmnicu Vâlcea și Mitropolit al Ţării Românești. A fost un mare om de cultură: tipograf, sculptor, pictor teolog și autor al celebre­lor Didahii  (o colecție de predici folosite la marile sărbători de peste an). Începută în 1713, Mănăstirea Tuturor Sfinţilor, construită în Bucureşti după planurile proprii, poartă cu ade­vărat pecetea sufletească a cti­torului ei. La insistențele Porții Otomane a fost exilat în anul 1716. De asemenea, a fost caterisit pe nedrept de Patriarhia Ecumenică, fiind condamnat la închisoare pe viaţă la Mănăstirea „Sfânta Ecaterina” din Sinai. Şi-a dat viața ca un martir pentru cre­din­ța creștină, fiind ucis de ostașii care îl escortau pe drumul exilului.alex3

alex2alex4

2919 vizualizari in total 2 vizualizari azi

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*