Fermier din Călărași trimis în judecată pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene

euro

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului DUMITRU ION pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 23 aprilie 2014, inculpatul Dumitru Ion a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente care conțineau date inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru o suprafață de teren de 248,83 ha, deși în realitate deținea doar 70,78 ha.
Prin aceste demersuri, inculpatul Dumitru Ion a obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 174.678,77 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
La data de 06 iunie 2015, același inculpat, procedând în aceeași manieră, a depus la instituția publică mai sus menționată, cererea unică de plată prin care a menționat solicitarea de sprijin pentru o suprafață totală de 424,32 ha din unitățile administrativ teritoriale Sohatu și Gălbinași, ambele situate în județul Călărași.
În luna august 2015, persoane din conducerea Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură – Centrul Județean Călărași au verificat prin sondaj mai multe cereri depuse de fermieri pentru campaniile agricole 2014-2015 privind acordarea de subvenții reprezentând plăți directe pe hectar din programul F.E.G.A. (Fondul European de Garantare Agricolă).
Printre cererile verificate au fost identificate și cererile depuse de fermierul Dumitru Ion, căruia i-au fost solicitate lămuriri scrise cu privire la neconcordanțele existente în dosarele depuse în perioada respectivă.
În acest context, la data de 16 septembrie 2015, inculpatul Dumitru Ion i-a remis unei persoane din conducerea A.P.I.A. – Centrul Județean Călărași, suma de 5.000 de lei, pentru ca aceasta să introducă fraudulos o adeverință falsificată în dosarul de plăți pe suprafață pentru campania 2014 și să nu-i respingă cererea de plată pentru campania 2015.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil și asupra sumei de 9.450 lei ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

1218 vizualizari in total 2 vizualizari azi


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*