Ţone Petre – ,, Cât voi fi eu primar, la Olteniţa nu va exista contract de deszăpezire ! “
Primarul Municipiului Oteniţa, Ţone Petre, a avut amabilitatea să acorde un scurt interviu, în exclusivitate pentru Realitatea din Călăraşi. Din punctul de vedere al domniei sale, un bun primar, trebuie să fie un bun gospodar a cărui prioritate trebuie să fie cheltuirea eficientă a banului public :
,, Cât voi fi eu primar, la Olteniţa nu va exista contract de deszăpezire !. Banii comunităţii sunt puţini şi noi trebuie să-i drămuim.În anul 2013 am cumpărat un utilaj destul de scump, în valoare 150.000 euro pe care l-am dotat cu tot ce trebuie pentru deszăpezire. În plus, am mai achiziţionat nişte lame cu care am echipat maşinile de la salubritate şi tractoarele primăriei, am cumpărat şi o sărăriţă şi am lucrat doar cu angajaţii primăriei, cei cu care, vara, măturăm străzile. Ca să rămânem în aceeiaşi notă de discuţie, a drămuirii banului public, pot să vă spun că, de când sunt eu primar, la Olteniţa nu sau cumpărat niciodată decoraţiuni de iarnă. Noi cumpărăm materialele şi realizăm aceste decoraţiuni sub îndrumarea doamnei inginer Dana Marin. Este adevărat că ne inspirăm din cataloage, dar produsul final ne costă 30 % din preţul de catalog. În felul ăsta ne rămân bani pentru alte lucrări, de exemplu, în ultimii 6 ani nu a existat an fără program de asfaltare, am reuşit să avem absolut toate străzile Olteniţei, asfaltate. Avem un cartier nou pe care nu l-am asfaltat pentru că nu avem canalizare şi nu îmi bat joc de banii comunităţii. Dacă acum asfaltăm şi apoi spargem pentru canalizare, este absurd.
În 6 ani nu am pus nicio bordură, nu mă interesează bordurile !
Bordururile se pun doar atunci când faci drumurile de la zero şi apoi asfaltezi, altfel nu se justifică cheltuiala. Noi avem în oraş, borduri de granit. A fost suficient să le scoatem, să le spălăm, să le recondiţionăm şi să le punem la loc, sunt mult mai trainice decât bordurile din ziua de azi. În schimb, am o slăbiciune pentru flori. Acum şase ani, nu exista o lalea în oraşul Olteniţa, acum sunt peste tot. Avem şi 250 de magnolii şi promit că, până la terminarea mandatului, vom avea cel puţin 1000. Casa de Cultură va fi gata anul acesta şi va fi o sală superbă, vom muta acolo Muzeul Gumelniţa care va avea 800 de metri pătraţi de expunere .
Investitorii se atrag prin insistenţă şi seriozitate
La ora actuală avem două mari investiţii, una este în derulare, o uzină în care se caută foarte mulţi sudori , pentru cea mai mare unitate de sudură din lume, care lucrează pentru programul nuclear chinezesc. Sau turnat stâlpii de susţinere, până la toamnă hala este gata. Vor fi 150 de locuri de muncă direct şi încă 300 pe orizontală. A doua investiţie, de 200 milioane de euro, este la stadiul de avizare. Eu îl invidiez pe primarul care va veni după mine. Se va tripla bugetul local, din veniturile proprii. Vă daţi seama ce înseamnă o investiţie cumulată de 260 milioane de euro ? Daţi la o parte 1% din această sumă, care va veni direct către primăria Olteniţa.