„După părinte 1 și părinte 2, urmează numerotarea copiilor?”
Azi e nuntă mare-n sat,
Vasile s-a măritat
Cu Ionică-n sat vecin,
Mare nuntă, mare chin:
Naşii sunt două femei,
Cu căţelul toate trei,
Merg alai să se cunune,
Toate-s noi şi toate bune.
Socrii mici, tată şi fiică,
(Cică e la modă-adică),
Socrii mari, să vezi belea:
Un motan şi o căţea.
Şi nuntaşii fel şi fel:
O băbuţă şi-un căţel,
Un moşneag şi o minoră
Toţi se prind şi joacă-n horă.
Aşa nuntă ca-n poveşti
N-ai să vezi tu cât trăieşti,
Dar copiii tăi, priveşte,
Asta li se pregăteşte:

Consiliul Local din Paris a decis ca actele oficiale de stare civilă să țină cont și de „familiile homoparentale”. Măsura a fost adoptată în unanimitate de consilierii prezenți, scrie „Le Parisien”.
Ea prevede înlocuirea formulei tradiționale „tată” și „mamă” cu „părinte 1” și „părinte 2”. Canada a luat deja această măsură, dar Parisul este primul oraș francez care adoptă acest tip de documente oficiale.
Decizia a fost luată pentru a pune capăt „discriminării cuplurilor homosexuale, care reprezintă în prezent doar puțin peste 3% din uniunile din Franța, potrivit INSEE”, scrie „Le Parisien”. În motivarea deciziei se arată că „e anormal ca platforma administrației să nu permită părinților care trăiesc în cupluri de același sex să facă cereri administrative, ca și ceilalți părinți”, iar „aceasta reprezintă o încălcare a egalității de drepturi în fața administrației”.
„După legea din 2013 privind căsătoria pentru toți, cuplurile de același sex care doresc să facă demersuri administrative legate de paternalitate nu dispun de formulare adaptate situației lor, pentru că pe actele de stare civilă în care sunt menționați părinții, rubricile existente indică doar «tatăl» și «mama».
În unele municipalități însă, documentele școlare sau extrașcolare (cantina, after school, etc.) s-au schimbat deja, fiind completate cu «părintele 1» și «părintele 2». La fel ca la SNCF (n.r. – Căile Ferate franceze) unde formularele de carduri pentru întreaga familie conțin, din 2010, cuvintele «părinte 1» și „părinte 2»”, precizează Le Parisien.
După ce Primăria Parisului a adoptat această decizie fără să facă prea multă vâlvă în jurul ei, societatea franceză a reacționat.
„După părinte 1 și părinte 2, urmează numerotarea copiilor?”, se întreabă psihanaliștii Monette Vacquin, Jean-Pierre Winter și Michel Gad Wolkowicz, într-un articol publicat de „Le Figaro”
1699 vizualizari in total 2 vizualizari azi