Daniel Ştefan Drăgulin : ,,Ne-am bucurat de prezența mare a dumneavoastră, a călărășenilor…”

 Duminică, 6 ianuarie 2019, praznicul Botezului Domnului Iisus Hristos, sau Boboteaza a fost sărbătorit la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna din Călărași, fiind cunoscută tradiția ca Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu să liturghisească la acest mare praznic împărătesc, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor.

  După oficierea Sfintei Liturghii, Părinte Episcop Vincențiu a săvârșit slujba de sfințirea a Apei, urmată de o procesiune în care  soborul de preoți, mulțimea de credincioși și autoritățile locale și centrale au pornit până pe malul Dunării, în Parcul Central al municipiului Călărași.   Aici Preasfinția Sa a binecuvântat cu Aghiasmă Mare credincioșii prezenți și a aruncat în apă crucea, care a fost adusă la mal de cel mai vrednic dintre tinerii care s-au aruncat să o recupereze, primind binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu.

 Miile de călărăşeni prezenţi, au luat acasă Agheasma Mare, despre care se spune că are puteri tămăduitoare.  Credinciosii pot bea agheasma mare vreme de opt zile, începand din ziua Bobotezei până pe data de 14 ianuarie.

 În încheierea ceremoniei a avut loc servirea tradițională a 1.500 de porții de fasole și a vinului fiert , pregătite cu mult suflet de angajaţii Cantinei de ajutor social. Deşi această tradiţie a fost criticată de cârcotaşii de serviciu de pe facebook, aceasta face parte din sertarul cu tradiţii şi obiceiuri ale românilor şi a fost apreciată de participanţi. ( potrivit traditiei, in ajunul Bobotezei, in casele romanilor se pregateste o masa asemanatoare cu cea din Ajunul Craciunului. Astfel, sub fata de masa se pune fan sau otava, iar pe fiecare colt al acesteia se pune cate un bulgare de sare. Apoi, pe masa se asaza 12 feluri de mancare: coliva, bob fiert, fiertura de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, bors de „burechiuse” sau „urechiusele babei” (fasole alba cu coltunasi umpluti cu ciuperci), bors de peste, peste prajit, placinte de post umplute cu tocatura de varza acra, placinte cu mac. Nimeni nu se atinge de bucate pana nu soseste preotul cu Iordanul sau Chiralesa, pentru a sfinti masa.)

  Daniel Ştefan Drăgulin : ,,Ne-am bucurat, și în acest an, de prezența Prea Sfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, care a oficiat Sfânta Liturghie și Slujba Aghiazmei Mari, în zi de Mare Sărbătoare, Botezul Domnului.

   Ne-am bucurat, în același timp, de prezența mare a dumneavoastră, a călărășenilor, în Parcul Mare, la activitățile organizate de Primăria Călărași cu ocazia Sărbătorii Bobotezei.”

b1b2b3

 b4 b5

1629 vizualizari in total 6 vizualizari azi


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*